More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Animation & VideoΗ ιστορία ενός αρκούδου: το όσκαρ κινουμενων σχεδιων μικρού μήκους για το...

    Η ιστορία ενός αρκούδου: το όσκαρ κινουμενων σχεδιων μικρού μήκους για το 2016

    Το πρώτο Όσκαρ για τη Χιλή είναι γεγονός. Εντάξει, λίγο μας νοιάζει εμάς αυτό. Αυτό που μας νοιάζει είναι η "Historia de un Oso" ή αλλιώς "Η ιστορία ενός αρκούδου". Πρόκειται για ένα αξιοπρόσεκτο, τρυφερό, ατμοσφαιρικό animation, χωρίς λόγια, με υπέροχη μουσική που σε παίρνει ουσιαστικά από το χέρι μαζί με τους ήχους και σε πηγαίνουν στην ιστορία.

    Πρόκειται για την ιστορία ενός μελαγχολικού παππού αρκούδου ο οποίος ξαφνικά, νέος ακόμα, χωρίζεται με βία από την οικογένειά του και οδηγείται φυλακισμένος σε ένα τσίρκο. Τα χρόνια πέρασαν και ο παππούς αποφασίζει να πει την ιστορία της ζωής του με έναν μοναδικό τρόπο. Φτιάχνει ένα μηχανικό διόραμα στο οποίο κουρδίζει όλη του τη ζωή. Κατόπιν στήνεται στα στενά της Χιλής για να το δει όποιος μικρός φίλος δώσει ένα μικρό αντίτιμο. Μια ιστορία μέσα στην ιστορία, ένας γοητευτικός εγκιβωτισμός που σαγηνεύει αφηγηματικά και αισθητικά με το ευφυές στήσιμό του.

    Πρόκειται ουσιαστικά για μια καλοκουρδισμένη αλληγορία για το δικτατορικό καθεστώς του Αουγούστο Πινοσέτ (1973-1990) που έπνιξε τη Χιλή για χρόνια με στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέποντας τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Σαλβαντόρ Αλιέντε, δίχασε τους πολίτες της χώρας, χώρισε οικογένειες και φίλους, μεθόδευσε την εξόντωση των πολιτικών και ιδεολογικών του αντιπάλων και συμπίεσε τις ατομικές ελευθερίες σε βαθμό υπερθετικό. "Τίποτα δεν μπορεί να χωρίζει μια οικογένεια" είχε πει ανάμεσα σε άλλα ο σκηνοθέτης και δημιουργός της ταινίας Γκαμπριέλ Οσόριο Βάργκας προκρίνοντας έτσι αυτό ακριβώς το μήνυμα ως κεντρικό της ταινίας του.

    Η ταινία κονταροχτυπήθηκε ασφαλώς με τα μεγαθήρια της Pixar και Disney και παρά το απείρως μικρότερο μπάτζετ κατόρθωσε να θριαμβεύσει έναντι των βαρέων βαρών στούντιο που ασφαλώς έχουν χαρίσει κι αυτά κατά καιρούς πολύ όμορφα κινούμενα σχέδια υψηλού επιπέδου.

    "Η ιστορία ενός αρκούδου" έχει κερδίσει εκτός από το προχθεσινό Όσκαρ 2016 αρκετά ακόμα βραβεία όπως: το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ταινιών της Φλόριντα, το παιδικό βραβείο στο IndieLisboa Φεστιβάλ 2015 της Λισαβώνας,  το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών RiverRun, το πρώτο βραβείο στο AnimaSyros 2015 στην Ελλάδα και το βραβείο κοινού στο Washington DC Φεστιβάλ.

    Η εταιρία παραγωγής είναι η Punkrobot Animation Studio,

    Δείτε εδώ τρέιλερ

    Δείτε ολόκληρη την ταινία εδώ. (διάρκεια 10 λεπτά)

    Δείτε εδώ το εξίσου εντυπωσιακό making of από την εταιρία παραγωγής.

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular