More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΗ ιστορία της Τρέισι Μπίκερ, της Τζάκλιν Ουίλσον (μετ.: Ευγενία Κολυδά)

    Η ιστορία της Τρέισι Μπίκερ, της Τζάκλιν Ουίλσον (μετ.: Ευγενία Κολυδά)

    «…αν και δεν κάθομαι να περιμένω, νιώθω πάντα ένα μικρό μούδιασμα όταν ακούω κάποιο χτύπημα στην πόρτα. Κρατάω την αναπνοή μου, περιμένοντας να δω ποιος είναι, μπας και…»

    Η Τρέισι Μπίκερ είναι 10 χρονών. «Μια ισχυρή προσωπικότητα σε μικρογραφία», ένα πανέξυπνο, ζωηρό, με ορισμένα προβλήματα συμπεριφοράς σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό, κορίτσι χωρίς μπαμπά και με μια μαμά που έχει χρόνια να την δει. Έχει αλλάξει δύο ανάδοχες οικογένειες και έχει περιπλανηθεί σε αρκετά ιδρύματα. Η ζωή της σε αυτά δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να της συμβεί. Λαχταρά κάποια μέρα να αποκτήσει ένα πραγματικό σπίτι, τη δική της οικογένεια, ενώ δε σταματά ποτέ να σκέφτεται, να αναπολεί τη μαμά της και να προσδοκά να την ξαναδεί.

    Στο ίδρυμα που ζει τώρα έχει τουλάχιστον το δικό της δωμάτιο και μπορεί να γράφει όση ώρα θέλει. Να γράφει το δικό της βιβλίο, με την προσωπική της ιστορία. Ένα είδος λευκώματος, ημερολογίου, μια αυτοβιογραφία όπου αφηγείται τις περιπέτειες της, τις ανησυχίες της, τα όνειρα και τους εφιάλτες της, τις εμπειρίες της με τους μεγάλους και τους μικρούς που συναντάει και συναναστρέφεται. Παιχνίδια, περιπαίγματα, εμπαιγμοί, αστεία, σαρκασμοί, προκλήσεις, ανταγωνισμοί, φιλίες, εκφοβισμοί… Περιστατικά που σου δημιουργούν άλλες φορές θλίψη και πίκρα και άλλες γέλιο.

    Κάποια στιγμή, μια συγγραφέας επισκέπτεται το ίδρυμα και ξεκινάει μια αλληλογραφία μεταξύ τους που θα οδηγήσει σε τακτικές συναντήσεις τους και τότε η ελπίδα για ένα άλλο μέλλον θα ξανάρθει στο πρόσωπο της Τρέισι.

    Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της ζωής της μικρής ηρωίδας, η Τζάκλιν Ουίλσον μας μεταφέρει στο περιβάλλον, στην καθημερινότητα, τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί που μεγαλώνει σε ίδρυμα ενώ σκιαγραφεί με επιτυχία  το ψυχογράφημά της. Είναι σκληρή, δεν κλαίει ποτέ… έχει μόνο κάποια αλλεργία που όταν την πιάνει κοκκινίζουν τα μάτια  της και τρέχει η μύτη της. Νιώθει μοναξιά, της λείπει η μαμά της, η αγάπη, η οικογενειακή θαλπωρή. Συχνά βρίσκεται σε απόγνωση, πληγωμένη, κρύβει τις ευαισθησίες της πίσω ένα σκληρό, αυταρχικό πρόσωπο ανταποδίδοντας επιθετικές συμπεριφορές ακόμα και στους φίλους της μετατρέποντάς τους ενίοτε σε εχθρούς. Μια μόνιμη πληγή –η εγκατάλειψη από τη μαμά της- που δεν κλείνει ποτέ και μια προσδοκία κι αγωνία –να επιστρέψει και να την πάρει πίσω- που δεν σταμάτα ποτέ, αλλά και μια ελπίδα για να ένα πιο όμορφο μέλλον.

    Αστείο και ταυτόχρονα τρυφερό, χωρίς διδακτισμούς και κηρύγματα, εκφράζει όχι μόνο την ανάγκη για αγάπη, εμπιστοσύνη και δημιουργία σχέσεων εν γένει, αλλά και το λυτρωτικό ρόλο που έχει η πράξη της γραφής των γεγονότων και των συναισθημάτων μας.

    Τα ασπρόμαυρα, ελεύθερα σκίτσα του Νικ Σαράτ εμπλουτίζουν το κείμενο προσδίδοντάς του μια χαρούμενη διάσταση και τονίζουν τα αντικείμενα και τις εκάστοτε εκφράσεις των προσώπων που πρωταγωνιστούν σε κάθε σκηνή.

    Εκδόσεις ψυχογιός.

    Για παιδιά 10+

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η ιστορία της Τρέισι Μπίκερ
    Τίτλος πρωτοτύπου: The story of Tracy Beaker
    Συγγραφέας: Τζάκλιν Ουίλσον
    Εικονογράφηση: Sharratt Nick
    Μετάφραση: Ευγενία Κολυδά
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Νοέμβριος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Ευδοξία Μπινοπούλου
    Ηλ. σελιδοποίηση: Ελένη Σταυροπούλου
    Σελίδες: 224
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-2267-1

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular