More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ κιβωτός της Θέκλας, της Μαρίας Παπαγιάννη (εικ.: Κιάρα Φεντέλε)

    Η κιβωτός της Θέκλας, της Μαρίας Παπαγιάννη (εικ.: Κιάρα Φεντέλε)

    Αγαπάει τα παιδιά, τα ζώα, τα δέντρα, τα πουλιά, τα καράβια, τις θάλασσες, τις μουσικές η κυρία Θέκλα. Και πάνω απ’ όλα τις βόλτες στην πόλη. Μια πόλη που ξέρει απέξω, που αγαπάει από μέσα και απέξω.

    Μια μέρα στο πάρκο συναντά ένα αγόρι, τον Ασίμ. Κάποιοι που τον κυνηγούσαν τον είπαν αλητάκι. Η Θέκλα όχι. Πηγαίνουν βόλτα. Πού; “Το καρότσι μου σε πάει παντού”, του είπε. ‘Έχει μέσα όσα θέλω”. Είναι σαν την Κιβωτό του Νώε. “Μπορεί να με πάει και στο παλιό μου δωμάτιο; Στο παλιό μου σπίτι;” ρωτάει ο Χασίμ. Και ξεκίνησαν! Πετούσαν ψηλά. Έφτασαν στο σπίτι του Χασίμ το παλιό. Ένα χρυσόψαρο με όνομα χελιδονιού, ένα κόκκινο μήλο, μια κιβωτός. Είναι το καρότσι της Θέκλας. Που τα χωράει όλα… “Κι εσύ κλειστός σε μια καμπίνα φεύγεις πέρα“. Και πριν αποχωριστούν, η Θέκλα θα του χαρίσει ένα βιβλίο…

    Με την αγορά του βιβλίου υποστηρίζεις τη φαντασία σου, τη νοητική, συναισθηματική σου δομή και υπόσταση ως άνθρωπος, την εσνυναίσθησή σου ως άτομο και ως μονάδα μιας κοινωνίας που τη χρειάζεται, την αντίληψή σου για τους πρόσφυγες, τους κυνηγημένους και τα λογιών λογιών χαμίνια και οικονομικά το διεπιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Διαβάζοντας Μεγαλώνω που κάθε Σεπτέμβριο μεγαλώνει τον γραμματισμό και τη φαντασία των παιδιών.

    Η Μαρία Παπαγιάννη τραβάει ένα δίδυμο ηρώων από τις διπλανές μας πόρτες, τους ντύνει με υπερρεαλισμό και όνειρο, τους αποδίδει όση ποίηση έχει το βλέμμα και ο κατατρεγμός τους και τους σεργιανίζει μέσα σε μια πόλη (κι άλλη μια) που αυτούς ακριβώς είναι που θεωρεί περιθώριο κι υλικό για κάποιο αστυνομικό τμήμα.

    Αγάπη για την πόλη σου και τους πόρους απ’ όπου ανασαίνει, για όσα αναδύονται από τους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα της. Αγάπη για τον δίπλα, τον άγνωστο, μια κουλτούρα που χάνεται σιγά σιγά, πρώτα και κύρια από όσους αγαπούν κήρυκες τούτης της αγάπης (λέγε με “αγάπα τον πλησίον σου). Αγάπη να δίνεις χαμόγελο και να σκεπάζεις λίγη από τη νοσταλγία που τους πονά ώσπου να ξεπονέσουν. Αγάπη για τους σύγχρονους Νώε που παίρνουν στην κιβωτό τους όσους κυνηγά ένας κατακλυσμός, μια απειλή σωρευτική και με αναδρομική ισχύ ενίοτε.

    Τόσο όμορφη ιστορία! Τόσο λίγες λέξεις, τόσες πολλές νοηματοδοτήσεις, νύξεις, μισοκρυμμένες εκτάσεις και κλείσιμο ματιού στην πραγματικότητα. Τόσο κοφτές προτάσεις, τόση φιλοσοφία και ποίηση μαζί…

    -Θέκλα, τα χρυσόψαρα φοβούνται;
    -Και τα χρυσόψαρα και οι καρχαρίες. Όλοι κάποτε φοβούνται.

    Με την ονειρική, εκφραστική, εικονογράφηση της Κιάρα Φεντέλε, η οποία με μια πλούσια, μεσογειακή χρωματική παλέτα, ακολουθεί την αφηγηματική δύναμη της συγγραφέα, την περιβάλλει με τρυφερότητα, υπερρεαλιστική-ανεμοστροβιλική φαντασία και εικαστικό λυρισμό και εν τέλει συνδέεται έξοχα μαζί της.

    Χωρίς σωσίβιο, επίπεδο 3, που σημαίνει για παιδιά Α’ και Β’ δημοτικού, αλλά και για παιδιά από 5 ετών για μεγαλόφωνη ανάγνωση, άρα για αναγνώστες 5-7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Θάνος Μικρούτσικος – Κι Αν Φοβάσαι Το Σκοτάδι

    Nino Rota -La Dolce Vita In Via Veneto

    René Aubry – Prima Donna

    Γιάννης Αγγελάκας – Χορός για έναν

    Χρήστος Θηβαίος – Παραμύθι

    Θάνος Μικρούτσικος – Στης γοργόνας το φτερό

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η κιβωτός της Θέκλας
    Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
    Εικονογράφηση: Κιάρα Φεντέλε
    Σειρά: Χωρίς σωσίβιο, επίπεδο 3
    Δραστηρ./επιμ. σειράς: Βασιλική Νίκα
    Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2020
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8390-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular