More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ κουκουβάγια που ήρθε για Χριστούγεννα, του Τζον Χέυ (εικ.: Γκάρρυ Πάρσονς)

    Η κουκουβάγια που ήρθε για Χριστούγεννα, του Τζον Χέυ (εικ.: Γκάρρυ Πάρσονς)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ευλογημένη είναι η εποχή που εμπλέκει όλο τον κόσμο σε μια συνωμοσία αγάπης.
    Hamilton Wright Mabie

    Συγκινητική, τρυφερή ιστορία που συνδέει τα Χριστούγεννα με το περιβάλλον, τα έθιμα και τη φιλοζωία. Εμπνευσμένη από αληθινό γεγονός.

    Περί τίνος πρόκειται

    Νύχτα στο δάσος. Η Ρόζι η κουκουβάγια έχει βγει για κυνήγι. Έπιασε ένα σκουληκάκι και κούρνιασε στο φύλλωμα ενός δέντρου πέφτοντας για ύπνο. Όταν ξύπνησε, κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Θόρυβος. Το δέντρο κλυδωνιζόταν. Η Ρόζι τρόμαξε και γαντζώθηκε πιο βαθιά στο δέντρο.

    Κάποιοι άνθρωποι έβαλαν ένα δίχτυ στο δέντρο και στρίμωξαν τα κλαδιά του. Η Ρόζι είχε μόλις παγιδευτεί. Το δέντρο, μαζί με εκατοντάδες άλλα φορτώθηκε σε ένα φορτηγό και μεταφέρθηκε σε κάποιο κατάστημα. Από εκεί το αγόρασε μια οικογένεια που το μετέφερε σπίτι της και άρχισε να το στολίζει, με αρκετά στολίδια μάλιστα να έχουν το σχήμα κουκουβάγιας, αφού ήταν τα αγαπημένα της. Η μικρή Λίλυ είδε κάποια στιγμή δυο μάτια να την παρακολουθούν. Ήταν μια αληθινή κουκουβάγια! Η οικογένεια ξαφνιάστηκε με τον απρόσκλητο επισκέπτη, ωστόσο δίχως να την τρομάξουν, άνοιξαν το παράθυρο για να την αφήσουν να φύγει. Αμ δε! Η κουκουβάγια ανέβηκε και κάθισε στην κορυφή του δέντρου.

    Την επόμενη μέρα, η οικογένεια τηλεφώνησε σε μια τοπική φιλοζωική οργάνωση και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Αλλά εκείνα τα Χριστούγεννα ήταν πράγματι αξέχαστα. Δε θα ήταν και για εσάς.

    Εστιάζοντας

    Στην Τζόρτζια των Η.Π.Α., τα Χριστούγεννα του 2019, μια οικογένεια βρίσκει μια κουκουβάγια πάνω στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου, η Katie McBride Newman και τα δύο παιδιά της, η India και ο Jack, είχαν μόλις τελειώσει το δείπνο τους όταν η δεκάχρονη India ακούστηκε να αναφωνεί «Θεέ μου!». Έρχεται η μητέρα της και η India της λέει κλαίγοντας ότι ένα στολίδι του δέντρου την τρομάζει πολύ γιατί μοιάζει να ανοιγοκλείνει τα μάτια. Ήταν μια κουκουβάγια. Αλλά το δέντρο είχε δώδεκα στολίδια κουκουβάγιας, ήταν τα αγαπημένα της μαμάς άλλωστε. Προσπάθησε να την ηρεμήσει. Μόνο που η India δεν μιλούσε για κάποιο από τα δώδεκα στολίδια αλλά για ένα δέκατο τρίτο, μια πραγματική κουκουβάγια που βρισκόταν εκεί πάνω από μία εβδομάδα, δυο μέρες μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, όταν και αγόρασαν το δέντρο!

    Μεγάλη έκπληξη! Η οικογένεια προσπάθησε να μην την τρομάξει και άφησε τα παράθυρα ανοιχτά για να φύγει η κουκουβάγια αλλά αυτό δεν συνέβη. Γιατί αυτό το δέντρο ήταν το σπίτι της, πριν κοπεί από το δάσος! Την επόμενη μέρα, τηλεφώνησαν στο μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό σωματείο Chattahoochee Nature Centre. Την τάισαν λίγο ωμό κοτόπουλο, κατά τις οδηγίες τους, τη φρόντισαν και την πήραν για να επιστρέψει στην άγρια ζωή όπου ανήκει.

    Από αυτό το πραγματικό γεγονός εμπνέεται ο Τζον Χέυ και δημιουργεί μια τρυφερή, πράγματι καλογραμμένη, με σωστή αφήγηση, απλό, λιτό λόγο, δίχως φόρτιση ή περιττό συναισθηματισμό, αναδεικνύοντας την κοπή των ελάτων από ειδικά (ελπίζουμε) δάση για τους στολισμούς των Χριστουγέννων, τη ζωή των άγριων ζώων που αναπτύσσεται εκεί και το πως ένα δέντρο δεν παύει ποτέ να είναι το σπίτι των πουλιών που αρνούνται να το αποχωριστούν. Επίσης, διακρίναμε τη σωστή διαχείριση της οικογένειας ως ένα πρότυπο διαχείρισης τέτοιων περιπτώσεων, την κλήση ενός τοπικού αρμόδιου φορέα, περιβαλλοντική/φιλοζωική οργάνωση εν προκειμένω και την επιτυχή προσπάθεια όλων η κουκουβάγια να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον αφού πρώτα ταίστηκε επαρκώς.

    Εικονογράφηση με ατμόσφαιρα Χριστουγέννων, αρκετό χρώμα, παλιό, ενίοτε ρετρό στυλ, μεγάλες μορφές, από τον Γκάρρυ Πάρσονς.

    Για αναγνώστες από 4-4,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η κουκουβάγια που ήρθε για Χριστούγεννα- Μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Owl Who Came for Christmas
    Συγγραφέας: John Hay
    Εικονογράφος: Garry Parsons
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2022
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
    Υπεύθυνη έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 26 X 26
    ISBN: 978-618-07-0173-9

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular