More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Η κούνια, της Μπρίτα Τέκεντρουπ

    Η κούνια, της Μπρίτα Τέκεντρουπ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9-10+ — Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά και ενήλικες

    Η κούνια ήταν από πάντα εκεί. Κοίταζε προς τη θάλασσα και τους καλούσε όλους να καθίσουν.

    Η Μπρίτα Τέκεντρουπ φτιάχνει ένα διαυγές crossover κόσμημα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η κούνια ήταν από πάντα εκεί. Μπροστά στη θάλασσα, σε έναν λόφο. Ήταν μέρος για να συναντήσεις άλλους και μέρος για να μείνεις μόνος. Ήταν μέρος χαράς, ευτυχίας και γέλιου και μέρος για αλλαγές και μεγάλες αποφάσεις. Μέρος όπου κάτι ξεκινούσε και κάτι τέλειωνε. Μέρος για να μοιραστείς μυστικά, για να ξαποστάσεις, για να δεις τη ζωή σου, για να θυμηθείς τους αγαπημένους σου, για να βιώσεις απώλειες, για να δεις τον κόσμο ανάποδα, να κάνει πάρτι και να αναγεννηθείς, να δεις τα αστέρια, τους φίλους σου, το πρώτο χιόνι,

    Η Λίζα, η Μαίρη, η Ιουλία, ο Σάμι, ο Ηλίας, η Κλαίρη, η Παυλίνα, ο Φιν, η Μάρθα, ο Μάξιμος, ο Παύλος. Αυτές είναι οι ιστορίες τους σε μια κούνια πάνω σε ένα λοφάκι μπροστά στη θάλασσα. Είναι οι ιστορίες τους. Κι ίσως και κάποια να είναι σαν τη δική σου.

    Εστιάζοντας

    Ένα διαυγές crossover κόσμημα που διατρέχει κάθετα και οριζόντια κάθε ηλικία και αναγνώστη με το βάθος και την πολυσημία του. Με σημείο αναφοράς μια διθέσια κούνια, κάπου στη μέση του πουθενά, απεικονίζονται άνθρωποι να διαβαίνουν τα διάφορα στάδια της ύπαρξης και τις ποικίλες συναισθηματικές διακυμάνσεις από τα πάγια γεγονότα της ζωής: φιλία, αποχωρισμοί, γλέντια, συζητήσεις, μοναξιά, περίσκεψη, χαρά, αγνάντεμα, ταξίδια της φαντασίας, πλησιάσματα και απομακρύνσεις. Ο χρόνος μεταβάλλεται ενώ το τοπίο μοιάζει αμετακίνητο και η εστίαση παραμένει σταθερά στην κούνια και ενίοτε στον ορίζοντά της. Τη βλέπουμε από διάφορες οπτικές γωνίες, τα χρώματα και οι αποχρώσεις που τη ντύνουν ποικίλλουν αναλόγως εποχών και ώρας της ημέρας, ενώ οι ανθρώπινες φιγούρες διακρίνονται μόνο ως σιλουέτες∙ κάποιες φορές διακρίνουμε τα ρούχα και τα χρώματά τους. Η ταύτιση είναι αναπόφευκτη. Ίσως είμαι εγώ. Ίσως είσαι εσύ.

    Οι εικόνες εκπέμπουν ηρεμία και γαλήνη, ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές τους, ενώ είναι παρούσα μια αίσθηση νοσταλγίας, μιας παλιάς σπονδυλωτής ταινίας που εκτυλίσσεται ατμοσφαιρικά καρέ καρέ, με απαλές αποχρώσεις, με μεταβολή της έκτασης του φωτός και των ριπών του ανέμου, καθώς βλέπουμε την κυκλικότητα της ζωής, των ανθρώπων, των συναισθηματικών καταστάσεων και μεταβολών. Πραγματοποιούν δε μια μοναδική, αυτόνομη αφήγηση, πέρα και πάνω από το βραχύ κείμενο, το οποίο δεν χρειάζονται για να φέρουν εις πέραν την αποστολή τους. Η κούνια, ως το πλέον παγκόσμιο και διαχρονικό σύμβολο της παιδικής ηλικίας όλων των ανθρώπων που νέμονται παρόμοια πολιτισμικά χαρακτηριστικά, αιωρείται, ίπταται σχεδόν, φτάνοντας μακριά, ψηλά, παντού.

    Η Britta Teckentrup εναποθέτει στο δυναμικό του καθενός μας πλούσια συναισθήματα.

    Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καστανιώτη.

    Διακρίσεις

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Η κούνια
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    Die Schaukel
    Συγγραφέας:

    Britta Teckentrup

    Εικονογράφος:

    Britta Teckentrup

    Εκδόσεις:

    Καστανιώτη, Νοέμβριος 2023

    Μετάφραση:

    Αγγελική Κορρέ / Ελένη Μαρκοπούλου

    Επιμέλεια:

    Αγγελική Κορρέ

    Σελίδες:

    160

    Μέγεθος:

    21,5 Χ 21,5

    ISBN:

    978-960-03-7206-9

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular