More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοParenting (Βιβλία για γονείς)Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά: Πώς να διαχειριστούμε απορίες, ανησυχίες και φόβους,...

    Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά: Πώς να διαχειριστούμε απορίες, ανησυχίες και φόβους, της Δρ Λόρεν Σταρνς

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 18+   —  Βιβλίο για εκπαιδευτικούς και γονείς

    Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πιο ιερή από αυτήν που έχουν τα παιδιά για τον κόσμο.
    Κόφι Ανάν

    Η Lauren Starnes προχωρά στην παράθεση πολλών πρακτικών παραδειγμάτων συζητήσεων διαχείρισης θεμάτων και ανησυχιών ενός παιδιού.

    Περί τίνος πρόκειται

    Παιδί σημαίνει απροσδόκητο, σημαίνει ξέχνα το “άλλη μια μέρα στο γραφείο”. Κάθε μέρα είναι διαφορετική. Κάθε μέρα είναι μια κατάβαση σε ένα ορυχείο από το οποίο βγαίνεις πάντα μουντζουρωμένη, σημαδεμένη, ποτέ αλώβητη.

    Η πρώτη βάση στη σχέση με τα παιδιά είναι η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Από εκεί ξεκινούν όλα. Ένα παιδί που δεν σε εμπιστεύεται δεν θα σου ανοιχτεί ποτέ. Οι ενήλικες συχνά τακτοποιούμε τις πληροφορίες που προσλαμβάνουμε, τα παιδιά όμως δυσκολεύονται σε πράγματα που σ’ εμάς μοιάζουν απλά.

    Η Lauren Starnes θέτει ως κεντρικό στόχο να υποστηρίξει τους ενήλικες προκειμένου να έχουν δύσκολες ή συναισθηματικά φορτισμένες συζητήσεις με παιδιά, βοηθώντας τα να ανακαλύψουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Συναισθήματα που προξενούνται από πλήθος καταστάσεων και γεγονότων από το διαζύγιο και την απώλεια του κατοικιδίου, μέχρι το πότε θα πάμε βόλτα ή γιατί συμβαίνουν κακά πράγματα γύρω μας. Δηλαδή η ερώτηση “που πάει το ζωάκι μου όταν πεθάνει” ή “τι είναι το διαζύγιο”, έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στις επικοινωνιακές δεξιότητες του ενήλικα, καθώς ενδέχεται το παιδί να μείνει όχι απλώς ακάλυπτο από τη συζήτηση, αλλά και να ενισχυθούν οι ανασφάλειες και οι ανησυχίες του.

    Δομημένο σε δύο κύρια μέρη, το βιβλίο της Δρ Starnes προετοιμάζει στο πρώτο μέρος τους ενήλικες για τις δύσκολες συζητήσεις που θα έρθουν, το πώς θα καλλιεργηθεί μια σχέση κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των ενηλίκων που συμμετέχουν σε μια κατάσταση. Για παράδειγμα θα βρείτε ερωτήσεις που μπορούν να απευθύνουν οι εκπαιδευτικοί προς τους γονείς για να προσεγγίσουν τις ανησυχίες ενός παιδιού. Στο πρώτο αυτό μέρος θα βρείτε ακόμα τύπους συζητήσεων και ερωτήσεις για διαλόγους/συζητήσεις μεταξύ εκπαιδευτικού και ομάδας παιδιών και ατομικές συζητήσεις εκπαιδευτικού και παιδιού

    Στο δεύτερο μέρος, η συγγραφέας εξειδικεύει περαιτέρω την προσέγγισή της με προτάσεις στις τέσσερις βασικές ενότητες πηγής ανησυχιών “Οικογενειακά θέματα”, “Θέματα για την ασθένεια και τον θάνατο”, “Κοινωνικά θέματα”, “Θέματα καταστροφών, αναταραχών και βίας”. Σε κάθε θέμα ο αναγνώστης θα βρει μια επισκόπηση για το πώς οικογένειες και παιδιά μπορούν να αντιδράσεις στο εκάστοτε θέμα και προτάσεις για το πώς θα συζητηθεί αυτό το θέμα στην οικογένεια μεταξύ των μελών της. Οι προτάσεις διαχείρισης πολύ συνηθισμένων θεμάτων ανησυχίας δίνουν ιδέες για το πώς θα διεξαχθούν επιτυχώς συζητήσεις με παιδιά και πώς θα έχουν αποτελεσματική έκβαση.

    Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε πηγές, βιβλιοπροτάσεις, ιστοσελίδες και άλλες χρήσιμες πληροφορίες και παραπομπές.

    Βρείτε πραγματικές ερωτήσεις παιδιών και καθοδήγηση για θέματα όπως:
    Ανεργία
    Χωρισμός – Διαζύγιο
    Ασθένεια – Θάνατος – Αποβολή
    Χρήση ουσιών – Εξαρτήσεις
    Φυλάκιση
    Φυλή – Κουλτούρα
    Πείνα – Επισιτιστική κρίση
    Σωματική – Διανοητική αναπηρία
    Φύλο – Σεξ
    Φυσικές καταστροφές
    Κοινωνικές αναταραχές
    Βία – Τρομοκρατία

    Το βιβλίο χρησιμοποιεί έμφυλη γλώσσα, αναφερόμενη σε παιδιά, αντί για αρσενικό ή θηλυκό γένος. Στα παραδείγματα συζητήσεων και διαλόγων έγινε προσπάθεια να συμπεριλαμβάνονται και τα δύο φύλα σε ενήλικες και παιδιά.

    ΕΓΡΑΨΑΝ

    Για να επιβιώσουν οι ανθρώπινες σχέσεις χρειάζονται δύο συστατικά: την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία. Όταν τα παιδιά μάς κάνουν ερωτήσεις, επιβάλλεται να δίνουμε ειλικρινείς απαντήσεις για να χτίσουμε την εμπιστοσύνη. Το βιβλίο αυτό δίνει και στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς όσα χρειάζονται για να κινηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση.
    Julia Cook, συγγραφέας

    Αν και δεν μπορούμε να έχουμε όλες τις απαντήσεις έτοιμες πάντα, το βιβλίο αυτό θα μας βοηθήσει να κάνουμε συζητήσεις γεμάτες ευαισθησία, ανταπόκριση και συναισθηματική σύνδεση, ειδικά όταν δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε.
    Molly Breen, διευθύντρια εκπαιδευτικού οργανισμού (Μινεάπολη, ΗΠΑ)

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά Πώς να διαχειριστούμε απορίες, ανησυχίες και φόβους
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Big conversations with little children

    Συγγραφέας:

    Lauren Starnes

    Εικονογράφος:

    Emily Dryer

    Εκδόσεις:

    Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2023

    Μετάφραση:

    Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

    Επιμέλεια:

    Μαρία Γονιδάκη

    Σελίδες:

    288

    Μέγεθος:

    17 Χ 24

    ISBN:

    978-618-03-3646-7

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular