More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ κόκκινη κότα και ο Προκόπης ο τεμπέλης, της Νάντιας Λιαρέλλη

    Η κόκκινη κότα και ο Προκόπης ο τεμπέλης, της Νάντιας Λιαρέλλη

    Ο Κοσμάς κι ο Δαμιανός, τα δυο αδέρφια, μοίρα διαφορετική τους έλαχε. Πήραν κι οι δυο το ίδιο μερίδιο από τους γονείς τους. Ο Κοσμάς τα αβγάτισε, τυχερός πολύ ήταν, μα ο Δαμιανός δύσμοιρος, ό,τι ακουμπούσε στάχτη γινόταν, όλο το χρυσάφι να του τύχαινε, χώμα θα γινόταν. Κάποτε, συνάντησε μια γριούλα που την κέρασε λίγο από το κολατσιό του κι εκείνη τον παραίνεσε να ψάξει να βρει την μοίρα του και να της ζητήσει να αλλάξει το ριζικό του.

    Και ευτυχισμένος κίνησε ο Δαμιανός να βρει τη μοίρα του να τον ξαναμοιράνει. Όταν συνάντησε τη δική του μοίρα, τον αποπήρε, μα εκείνη του αδερφού του αποφάσισε να τον βοηθήσει. Και τον βοήθησε με μια κότα που έκανε σακούλια με λίρες χρυσές κάθε μέρα. Κι ο Δαμιανός νίκησε τη φτώχεια και την κακοτυχιά και πρόκοψε ξανά στη ζωή του πριν φύγει για το μεγάλο ταξίδι της ζωής. Μα… τα τρία του παιδιά… άλλαξε πάλι η μοίρα…

    Η δεύτερη ιστορία του βιβλίου είναι εκείνη του Προκόπη, ενός τεμπέλη ξεγυρισμένου που έτρωγε, ξάπλωνε και κοιμόταν. Η δύσμοιρη χήρα μάνα του ήλπιζε ότι σαν θα ερχόταν ο καιρός να πάει σχολείο θα άλλαζε. Αλλά μάταια. Κι όταν πήγε δώδεκα χρονών, η μάνα του τον παρακαλούσε να πάει να μάθει μια τέχνη, αλλά εκείνος πάντα έβρισκε κάτι να τον ενοχλεί ή να φοβάται. Παρακινημένος από ένα όνειρο, ξαφνικά αποφασίζει να φύγει από το χωριό και να ψάξει την τύχη του στη μεγάλη πολιτεία. Και εκείνη η πολιτεία θα τον αλλάξει τον Προκόπη που προκοπή δεν έβρισκε ποτέ…

    Δύο πολύ όμορφα παραμύθια, με την ψυχή και τη γλώσσα των λαϊκών παραμυθιών ακέρια και την αφηγηματική αμεσότητά τους να κερδίζει τον αναγνώστη, περιέχονται στο βιβλίο της Νάντιας Λιαρέλλη, η οποία διατηρεί επιδέξια την απλότητα, τη δομή και την εκφραστικότητα των παλιών παραμυθιών.

    Με κέντρο την οικογένεια, την ταπεινότητα, την ατυχία και την τύχη, την εργατικότητα, την μητρική αγάπη και άλλες πιο αφανείς δομικές αξίες και έννοιες των ανθρώπων, τα δύο αυτά παραμύθια ριζώνουν στην καρδιά όμορφες εικόνες και σκέψεις.

    Λόγος όμορφος, δουλεμένος.

    Το όμορφο εξώφυλλο και τα σκίτσα ανήκουν στην Κατερίνα Βερούτσου.

    Για αναγνώστες από 7 ετών και από 5 για ανάγνωση από τρίτο (μεγαλόφωνη ανάγνωση/reading aloud).

    Εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η κόκκινη κότα και ο Προκόπης ο τεμπέλης
    Συγγραφέας: Νάντια Λιαρέλλη
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Δημοσθένης Κερασίδης
    Σελιδοποίηση: Κωνσταντίνος Καπένης
    Σελίδες: 168
    Μέγεθος: 12 Χ 18,5
    ISBN: 978-960-16-8187-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular