More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΗ Λίζα και οι επτά ζωγράφοι: μιλώντας για εικόνες, για εξώφυλλα, για...

    Η Λίζα και οι επτά ζωγράφοι: μιλώντας για εικόνες, για εξώφυλλα, για εσώφυλλα, της Αλέξας Αποστολάκη

    Η Αλέξα Αποστολάκη, εκδότρια των Εκδόσεων Καλειδοσκόπιο, γράφει για εσώφυλλα, για εξώφυλλα, για εικόνες, με αφορμή το νέο βιβλίο Η Λίζα και οι επτά ζωγράφοι.

    Η Λίζα και οι επτά ζωγράφοι είναι ένα πολυεπίπεδο βιβλίο, τόσο από πλευράς κειμένου και εικόνας, όσο και από πλευράς καλλιτεχνικού σχεδιασμού και τυποτεχνικών χαρακτηριστικών. Ένα «χειροποίητο» βιβλίο, που πατώντας γερά στην φόρμα του παραδοσιακού παραμυθιού μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε στον κόσμο της φαντασίας ακροβατώντας ανάμεσα στο πιθανό και το παράδοξο.

    «Για την εικονογράφηση του βιβλίου», γράφει η Μάρια Μπαχά, «επιλέξαμε να απεικονίσουμε δύο κόσμους. Τον κόσμο του παλατιού, με απλό σχέδιο και τον κόσμο του δωματίου της Λίζας, όπου ο κάθε ζωγράφος μαγεύει το μοντέλο του και το περιβάλλον του, μεταμορφώνοντάς το σε ζωντανό έργο του. Έτσι, η Λίζα μετατρέπεται σε πολλαπλό του Γουόρχολ ή ντύνεται με ρούχα που φορούσαν στο Μεξικό στις αρχές του 20ου αιώνα και συνομιλεί με την Φρίντα Κάλο καθισμένη στο χαρακτηριστικό κρεβάτι των έργων της. Μεταμορφώνεται σε μοντέλο του Πάμπλο Πικάσο θυμίζοντας το έργο του Ο Ζωγράφος και το Μοντέλο του ή αποδομείται στις βασικές της γραμμές και σχήματα και διαλύεται μέσα στο μπλε κοβαλτίου δωμάτιο που φτιάχνει ο Μιρό».

    Στο εξώφυλλο του βιβλίου Η Λίζα και οι επτά ζωγράφοι, το μακρύ λευκό ύφασμα που κρύβει τον πίνακα στο καβαλέτο μας προσκαλεί να κάνουμε μαζί τ’ αποκαλυπτήριά του. Ο προσεκτικός αναγνώστης, αυτός που δεν βιάζεται, αλλά αφιερώνει χρόνο να παρατηρήσει την εικόνα, το σκηνικό, να δει την ακουαρέλα και ν’ αναρωτηθεί γιατί τα δυο σκίτσα είναι με μολύβι, αυτός που απολαμβάνει την διαδικασία της εξερεύνησης, θα προσέξει ότι τα εσώφυλλα είναι τα φύλλα της βαριάς, ξύλινης καστρόπορτας του παραμυθιού με το οικόσημο του Βασιλιά Σπύρου. Και θα την ανοίξει. Για να βρεθεί στο εσωτερικό: πρώτη αριστερά, η γαλάζια σάλα του εξωφύλλου με στρωμένο το τραπέζι, δίπλα η βιβλιοθήκη με τ’ αναμμένο τζάκι, το πιάνο με τα κηροπήγια, το κουνιστό αλογάκι, η κουζίνα, η στριφογυριστή σκάλα που οδηγεί στους πάνω ορόφους, ακόμη και το ποντίκι που βγήκε από την φωλιά του στον τοίχο και τρέχει να βγει στο οπισθόφυλλο.

    Όπως στο θέατρο, πριν αρχίσει η παράσταση. Η αυλαία σηκώνεται αργά, το σκηνικό φωτίζεται και ο κόσμος του έργου, αποκαλύπτεται. Πριν τους ηθοποιούς, πριν τα «λόγια», οι θεατές, καθισμένοι στην πλατεία του θεάτρου μπαίνουν σιγά σιγά στην ατμόσφαιρα του έργου κι αφήνονται να τους παρασύρει η μαγεία της τέχνης.

    Info

    Το βιβλίο Η Λίζα και οι επτά ζωγράφοι της Χριστίνας Ανδρέου σε εικονογράφηση της Μάριας Μπαχά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular