More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΣειρά: Μοντεσσόρι - Ένας κόσμος γεμάτος κατορθώματα: Το πρώτο μου βιβλίο για...

    Σειρά: Μοντεσσόρι – Ένας κόσμος γεμάτος κατορθώματα: Το πρώτο μου βιβλίο για τους αριθμούς, για τα ζώα, για τα σχήματα (3 βιβλία)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 12-14m+ (target 2-4) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε παρατηρητές με το να λέμε “παρατήρησε” αλλά με το να δίνουμε την δύναμη και τα μέσα για αυτή την παρατήρηση.
    Μαρία Μοντεσσόρι

    Τρία σκληροχάρτονα (board books) μεσαίου σχήματος από τις Ιταλίδες δημιουργούς Κιάρα Πιρόντι και Ανιέζε Μπαρούτσι για τα σχήματα, τους αριθμούς και τα ζώα που βασίζονται στις αρχές της μεθόδου Montessori. Από τις Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

    Περί τίνος πρόκειται

    Για το πόσο βοήθησε τον προηγούμενο αιώνα την παιδαγωγική επιστήμη η Μαρία Μοντεσσόρι έχουν γραφτεί πολλά και έχει τονιστεί η θετική της επίδραση σε αρκετά σημεία. Σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά τον θάνατό της και πάνω από ενάμιση αιώνα από τη γέννησή της, αρκετές ιδέες της Μοντεσσόρι εξακολουθούν να είναι δυνατές και να βοηθούν τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με μικρά παιδιά.

    Οι Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη έφερε στην Ελλάδα μια νέα σειρά με τίτλο Μοντεσσόρι- Ένας κόσμος γεμάτος κατορθώματα. Τα τρία πρώτα βιβλία αφορούν σε αριθμούς, σχήματα και τον κόσμο των ζώων.

    Όπως είπαμε, τα βιβλία είναι φτιαγμένα από σκληρό, ανθεκτικό χαρτόνι για να αντέχει στις ταλαιπωρίες των μικρών παιδιών και έχει είκοσι εσωτερικές σελίδες το καθένα. Η εικονογράφηση βασίζεται στην απλότητα, την καθαρότητα των μορφών και τον ρεαλισμό, δίχως να λείπουν μικρές πιο εικαστικές πινελιές.

    Τα βιβλία αυτά δεν κάνουν μια παρουσίαση ζώων, αριθμών και σχημάτων, αλλά προσπαθούν να βάλουν τα παιδιά λίγο πιο βαθιά στο πνεύμα αυτών των τριών πεδίων. Εξηγούμαστε: Στο βιβλία με τα ζώα, δεν έχουν παράθεση ζώων και ονομασία τους. Τα ζώα παρουσιάζονται με τρόπο ώστε να κινητοποιείται η σκέψη του παιδιού=αναγνώστη. Θα δεις το πρόβατο, το κουνέλι και τον γάιδαρο, θα δεις και τα αυτιά τους σε άλλες εικόνες και θα (πρέπει να) κάνεις τις αντιστοιχήσεις σου. Θα δεις το λοφίο/λειρί της πάπιας, του κόρακα και του κοτόπουλου και θα ακολουθήσεις τη γραμμή για να δεις ότι πράγματι ανήκει σε αυτούς. Έχουμε έτσι μία απόσπαση και επανένωση του μέρους και του όλου, παρατήρηση της λεπτομέρειας και έμφασή σε αυτήν ως δομικό στοιχείο της παρατηρητικότητας, δεξιότητας στην οποία πρέπει να ασκήσουμε από νωρίς τα μωρά μας.

    Ακολούθως θα κάνουμε ταυτίσεις περιγραμμάτων και σκιών, θα ακολουθήσουμε ίχνη ζώων, θα δούμε μεγέθη και σειραθέτηση από το μικρότερο στο μεγαλύτερο ή αντίστροφα, θα δούμε γονείς και παιδιά τους (π.χ. φοράδα και άλογο με πουλαράκι), τα γνωρίσουμε τα σπιτάκια τους (σταύλος, σκυλόσπιτο, κοτέτσι κτλ). Αυτή η δομή καθιστά αυτά τα βιβλία γνώσεων για μικρά παιδιά μια πιο προχωρημένη μορφή τους που μπορούμε να ξεκινήσουμε από λίγων μηνών την επίδειξη των ζώων και να φτάσουμε μέχρι και 4 περίπου ετών με τις αντιχοιχήσεις και σειραθετήσεις που είναι πιο απαιτητικές δεξιότητες. Η μέθοδος Μοντεσσόρι δεν θέλει τη γνώση αραδιασμένη, αλλά να έχει πάντα διαβάθμιση και κίνητρο.

     

    Εστιάζοντας

    Αντίστοιχη. μοντεσσοριανή λογική θα δούμε και στα βιβλία για τους αριθμούς και τα σχήματα. Στους αριθμούς έχουμε την προτεινόμενη φορά γραφής των αριθμών, καταμέτρηση αντικειμένων και αντιστοίχηση με δάχτυλα (κλασικές μοντεσσοριανές μέθοδοι), ενώ και στα σχήματα υποδεικνύονται κύκλοι, ημικύκλια, προχωρώντας σε πιο σύνθετα σχήματα, με υποδεικνυόμενη φορά δημιουργίας τους και προτυποποίηση αντικειμένων που παραπέμπουν σε αντίστοιχα σχήμα (π.χ. πόρτα-παραλληλόγραμμο).

    Η Μοντεσσόρι εστιάζει στο παιδί με γνώσεις, στο παιδί που ενισχύει την παρατηρητικότητά του, τις επιδόσεις του και μέσα από αυτά την αυτοπεποίθησή του.

    Για αναγνώστες από 12-14 μηνών με διαβάθμιση του περιεχομένου μέχρι και τα 4 περίπου έτη. Που σημαίνει, μην επιχειρήσετε να κάνετε γραφή αριθμών σε 1,5 έτους παιδί γιατί θα απογοητευθείτε. Κάθε πράγματα στον καιρό του. Κατακτούμε τα απλά, βαδίζουμε προς τα συνθετότερα.

    Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το πρώτο μου βιβλίο για τους αριθμούς
    Το πρώτο μου βιβλίο για τα ζώα
    Το πρώτο μου βιβλίο για τα σχήματα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Σειρά: Μοντεσσόρι – Ένας κόσμος γεμάτος κατορθώματα:
    Συγγραφέας: Chiara Piroddi
    Εικονογράφος: Agnese Baruzzi
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Οκτώβριος 2022
    Σελίδες: 22
    Μέγεθος: 16 X 16
    ISBN: 978-618-54-8238-1
    978-618-54-8237-4
    978-618-54-8239-8

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular