More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΗ μέρα που η αλεπού έγινε κόκκινη, της Λίλης Λαμπρέλλη (εικ.: Κέλλυ...

    Η μέρα που η αλεπού έγινε κόκκινη, της Λίλης Λαμπρέλλη (εικ.: Κέλλυ Ματαθία-Κόβο)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 3-5) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η κοροϊδία είναι ο ατμός των μικρών ψυχών.
    Alfred Tennyson

    Το νέο παραμύθι της σπουδαίας αφηγήτριας και συγγραφέα Λίλης Λαμπρέλλη σε εικονογράφηση της Κέλλυς Ματαθία-Κόβο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Κατά τους πρώτους καιρούς του κόσμου, οι αλεπούδες μύριζαν πιο παράξενα απ’ όλα τα άλλα ζώα και κανείς δεν τις ήθελε για παρέα. Μια ζεστή μέρα της άνοιξης βγήκε για πρώτη φορά απ’ τη φωλιά μια γκρίζα αλεπουδίτσα, άρχισε να παίζει με τα λουλούδια και να τα στολίζει πάνω της. Μια παρέα ασβών την είδε και τη σταμάτησε. Άρχισαν να τη χλευάζουν, να την περιγελούν λεκτικά και στο τέλος άσκησαν βία κλωτσώντας την μακριά. Τα ίδια υπέστη και από μια παρέα γουρουνιών που της έλεγαν ότι βρωμάει και την κλώτσησαν μακριά. Έφτασε σε ένα δέντρο, το αγκάλιασε και ορκίστηκε να μην επιτρέψει σε κανέναν στο εξής να την κοροϊδέψει. Και όταν συνάντησε τις τρεις Μοίρες και άρχισαν να γελούν κι αυτές, ανάμεσά τους κι η Αγέλαστη Μοίρα των παραμυθιών, τότε η αλεπουδίτσα είπε “ως εδώ”. Μα κι οι Μοίρες συμφώνησαν μαζί της και αποφάσισαν να την ξαναμοιράνουν…

    Εστιάζοντας

    Η σπουδαία παραμυθού Λίλη Λαμπρέλλη δημιουργεί ένα σύγχρονο παραμύθι με τη μαγιά των παλιών λαϊκών παραμυθιών: λιτή πλοκή, επαναλήψεις, δυαδική αντιπαράθεση προσώπων (αλεπού-ασβοί, αλεπού-γουρούνια), ανάδειξη του αδύναμου ως ισχυρού στο τέλος (ανατροπή της τύχης, συχνά συναντάται στα fortune tales), δράση στο παρόν (όχι παρελθόν, όχι μέλλον), χρήση μαγικού στοιχείου, μεταμόρφωση, πρόσωπα δίχως όνομα (αλεπού, ασβοί, γουρούνια), η ισορροπία που επέρχεται στο τέλος.

    Ένα παραμύθι εκφοβισμού, λεκτικής και σωματικής βίας, όπου στη ζωή του θύματος επέρχεται κανονικότητα χάρτη στην εύνοια της τύχης. Η εξωτερική μεταμόρφωσή της συνοδεύεται από ηθική ενδυνάμωση και συναισθηματική ισορροπία, έτσι η αλεπουδίτσα μεταμορφώνεται από ένα γκρίζο, άσχημο, βρωμερό ζωάκι σε μια έξυπνη, όμορφη, θαρραλέα ύπαρξη.

    Οι Μοίρες λειτουργούν ως ένα είδος απομηχανής θεού, ενώ η επιλογή να την ξαναμοιράνουν σηματοδοτεί τη δεύτερη ευκαιρία που αξίζουμε μετά από δυσκολίες και εμπόδια, τη δικαίωση του θύματος και την επιβράβευση του καλού έναντι του κακού, ήτοι εκφοβισμού.

    Η εικονογράφηση της Κέλλυς Ματαθία-Κόβο αναδεικνύει τα παραμυθικά στοιχεία. Με την παλέτα της φανερώνει την ένταση των συναισθημάτων, από την αρχική ανεμελιά, στην απόρριψη και την ισχύ του εκφοβισμού μέχρι την τελική αίσια λύση με τις Μοίρες. Παράλληλα, η βραβευμένη εικονογράφος επιτυγχάνει να διαφοροποιήσει επιδέξια τα γέλια ειρωνείας και κοροϊδίας από εκείνα της χαράς και της αθωότητας, να αποδώσει επιτυχώς την επιθετικότητα των θυτών και την κίνηση από τις κλωτσιές της αλεπούς.

    Για αναγνώστες από 3 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η μέρα που η αλεπού έγινε κόκκινη
    Συγγραφέας: Λίλη Λαμπρέλλη
    Εικονογράφος: Κέλλυ Ματαθία-Κόβο
    Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2022
    Υπεύθυνη έκδοσης: Φαίη Κολοκυθά
    Διορθώσεις: Βασίλης Τζούβαλης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 28
    ISBN: 978-960-16-8975-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular