More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ μέρα που τελείωσε το παγωτό, του Αντώνη Ζαρίντα (εικ.: Βασίλης Γρίβας)

    Η μέρα που τελείωσε το παγωτό, του Αντώνη Ζαρίντα (εικ.: Βασίλης Γρίβας)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    “Οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν τις εκλογές”.
    Όττο Φον Μπίσμαρκ, Γερμανός καγκελάριος (και αν ζούσε θα πρόσθετε σίγουρα τη φράση “και στο διαδίκτυο”.

    Μια μέρα, ένα κοριτσάκι  γελαστό ζητάει από έναν παγωτατζή ένα χωνάκι παγωτό σοκολάτα.”Ορίστε, κοριτσάκι μου, όπως το ζητάς. Ειν’ όμως το τελευταίο. Να τ’ απολαύσεις αργά αργά, μην το κάνεις όλο μια χαψιά”.

    Επιστρέφει σπίτι και λέει στο μπαμπά της ότι ο παγωτατζής της είπε ότι είναι το τελευταίο. Ο μπαμπάς της παίρνει πολύ σοβαρά αυτήν την κουβέντα. Το τελευταίο παγωτό! Αλίμονο! Και την επόμενη μέρα λέει στους συναδέλφους του στη δουλειά ότι χθες ένας παγωτατζής έδωσε στην κόρη του το τελευταίο παγωτό. Σοκάρονται όλοι. Μια κυρία από τη δουλειά γράφει στον υπολογιστή της το νέο, το οποίο διαδίδεται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Το βλέπει και ένα δημοσιογράφος και σκέφτεται ότι είναι μια καλή είδηση. Την επόμενη μέρα, λοιπόν, πρωτοσέλιδο: “ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ. Η ΧΩΡΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ”. Και μετά παίζει πρώτο θέμα στην τηλεόραση. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό: παγωτατζήδες κλείνουν τα μαγαζιά τους, τα παιδικά πάρτι δε θα έχουν πλέον παγωτά, τα παιδιά είναι λυπημένα. Το θέμα φτάνει μέχρι τον πρόεδρο της χώρας. Και εκείνος αποφασίζει να βρει πώς συνέβη όλο αυτό! Και αν τελείωσε το παγωτό της ώρας ή ολόκληρης της χώρας!

    Ο συγγραφέας Αντώνης Ζαρίντας δημιουργεί μια έξυπνη ιστορία γύρω από το μέγιστο θέμα των fake news. Μέγιστο γιατί ήδη τα τελευταία πέντε χρόνια αναδείχθηκε σε μεγάλο ζήτημα της κοινωνικής ζωής, καθώς προώθησε ανθρώπους, ανέδειξε ή ακύρωσε καριέρες, έβγαλε κυβερνήσεις, διέδωσε αστικούς μύθους και ψεύδη, καθόρισε στάσεις, τάσεις, ιδέες, απόψεις.

    Και η διάδοση αυτών των ψεμάτων συχνά ξεκινούν ακριβώς έτσι όπως το θέτει ο συγγραφέας στο παρόν βιβλίο. Από μια φράση που μεταφέρθηκε λάθος ή ημιτελής ή δεν λέχθηκε σωστά ή κάποιος την συμπλήρωσε κατά το δοκούν ή παρέλειψε μία λέξη. Έτσι ξεκινά το γαϊτανάκι διάδοσης, όπου αυτό το μικρό κενό, εσκεμμένα ή από την ταχύτητα της στιγμής ή της υπερβολής, γίνεται η σπίθα για μια φωτιά που δεν παύει μετά με τίποτα. Το ψέμα άλλωστε γοητεύει, είναι συχνά λαμπροστόλιστο, κάποτε και επικερδές για κάποιους.

    Εν προκειμένω, από το παγωτό ενός κοριτσιού φτάνουμε στην παρέμβαση του προέδρου της χώρας για να εξεταστεί τι έχει συμβεί. Πάλι καλά, λέω, γιατί συχνά αυτό δεν συμβαίνει. Ο συγγραφέας δίνει πολύ χαριτωμένα όλη αυτήν την αλυσίδα, με ρεαλισμό και όπου χρειάζεται με μικρή δόση υπερβολής για να τονιστεί ακριβώς η εξελικτική πορεία της παρανόησης.

    Το κείμενο βοηθά εξαιρετικά η πολύ ιδιαίτερη εικονογραφική προσέγγιση του Βασίλη Γρίβα που με κομίστικης ατμόσφαιρας, πολύ εκφραστικά πρόσωπα, αντισυμβατικές γραμμές από τα σώματα και τα ρούχα των ανθρώπων μέχρι των κτιρίων και των αντικειμένων, τη συνολική αισθητική της και την παράλληλη οπτική της αφήγηση, όχι απλώς με κέρδισε, αλλά με γοήτευσε με τον τρόπο που αποτύπωσε την ιστορία του συγγραφέα.

    Μου ταίριαξε πολύ η επιλογή του λευκού taxt frame για το κείμενο. Και βρήκα επίσης ιδιαίτερο το εικονογραφικό σχόλιο της αλλαγής υφής και καθαρότητας των προσώπων και των βλεμμάτων των παιδιών και των υπολοίπων.

    Μια αλυσίδα παρανόησης φτάνει σε παραπληροφόρηση και επικράτηση του ψεύδους. Θα κυριαρχήσει με διάφορους τρόπους και τα επόμενα χρόνια, θα διαπλεχθεί με την πολιτική ορθότητα και το κράμα θα είναι δύσκολο να το διαχειριστούν παιδιά και ενήλικες.

    Ένα πολύ ενδιαφέρον πρωτότυπο βιβλίο, από εκείνα που διαβάζεις στα σίγουρα μέσα σε μια τάξη ή σε ένα σπίτι και τα δραματοποιείς.
    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις  Ελληνοεκδοτική.

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Ο συγγραφέας Αντώνης Ζαρίντας δημιουργεί μια έξυπνη ιστορία γύρω από το μέγιστο θέμα των fake news και δίνει πολύ χαριτωμένα όλη αυτήν την αλυσίδα της παραπληροφόρησης, με ρεαλισμό και όπου χρειάζεται με μικρή δόση υπερβολής για να τονιστεί ακριβώς η εξελικτική πορεία της παρανόησης.
    • Το κείμενο βοηθά εξαιρετικά η πολύ ιδιαίτερη εικονογραφική προσέγγιση του Βασίλη Γρίβα που με κομίστικης ατμόσφαιρας, πολύ εκφραστικά πρόσωπα, αντισυμβατικές γραμμές από τα σώματα και τα ρούχα των ανθρώπων μέχρι των κτιρίων και των αντικειμένων, τη συνολική αισθητική της και την παράλληλη οπτική της αφήγηση, όχι απλώς με κέρδισε, αλλά με γοήτευσε με τον τρόπο που αποτύπωσε την ιστορία του συγγραφέα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Σοφία Παπάζογλου – Ο Παγωτατζής | Sofia Papazoglou

    Ξύλινα σπαθιά – Λιωμένο παγωτό

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η μέρα που τελείωσε το παγωτό
    Συγγραφέας: Αντώνης Ζαρίντας
    Εικονογράφος: Βασίλης Γρίβας
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Ιούνιος 2021
    Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
    Σελιδοποίηση: Ελληνοεκδοτική, Λαέρτης Βίλα
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-960-563-415-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular