More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΌλα, του Μαρκ Μάρτιν

    Όλα, του Μαρκ Μάρτιν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-7) – Γνώσεων

    Μας έχει εκπλήξει ο Μαρκ Μάρτιν ξανά και ξανά. Με το λυρικό, ατμοσφαιρικό Τι είναι εκεί ψηλά; και με τον έξοχο Ποταμό του. Τώρα επιστρέφει με ένα διαφορετικής λογικής βιβλίο. Όλα, ο τίτλος του (Lots). Και δεν ξέρω αν τα έχει όλα, έχει όμως πολλά. Τι πολλά όμως;

    Ο εμπνευσμένος δημιουργός του έχει συγκεντρώσει, προφανώς μετά από ενδελεχή έρευνα και μελέτη, γεγονότα, αριθμούς, φαινόμενα, παρατηρήσεις τοπία, ζώα και ανθρώπους, αξιοθέατα και αξιοπρόσεκτα, σπάνια και ασυνήθιστα, σημεία που τρελαίνουν τη στατιστική, αντικείμενα και προϊόντα του πολιτισμού. Δεν είναι μόνο αυτά που συγκέντρωσε και άπλωσε έξυπνα στα δεκαπέντε εικονογραφημένα σαλόνια. Είναι και ο τρόπος που τα έχει διατάξει. Είναι τόσο πυκνή η αποτύπωσή τους πάνω στις σελίδες, είναι τόσα πολλά τα πεδία στα οποία έχει εκταθεί η προσπάθεια αποτύπωσης του πλανήτη και κυρίως είναι τόσο χειροποίητη η εικονογράφησή του που πραγματικά εκπλήσσουν.

    Δεν περιδιαβαίνει όλο τον κόσμο. Αλλά πηγαίνει σε κάποια εμβληματικά μέρη του και μεγάλες σε  όλες τις ηπείρους. Ανταρκτική, Άλις Σπρινγκς στην Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Τόκιο, Ουλάν Μπατόρ στη Μογγολία, Νέο Δελχί, Μόσχα, Κάιρο, Παρίσι, Ρέικιαβικ, Νέα Υόρκη, Νησιά Γκαλαπάγκος, τροπικό δάσος Αμαζονίου, Ρίο ντε Τζανέιρο, Κέιπ Τάουν.

    Ας δούμε ένα σαλόνι. Τόκιο, με αφορμή και τους τρέχοντες Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποτυπώνονται η πιο πολυσύχναστη διάβαση στον κόσμο, η Σιμπούγια, με 100 χιλιάδες ανθρώπους την ώρα αλλά και ο πιο πολυσύχναστος σταθμός του κόσμου, ο Σίντζουκου με 300 εξόδους και πάνω από 3,5 εκατομμύρια επιβάτες τη μέρα, η σούπα Ραμέν με Νούγιες και οι γιαπωνέζικες τηγανίτες Οκονομιγιάκι, τα κοράκια που ψαχουλεύουν στα σκουπίδια για φαγητό, οι πολυάσχολοι μισθωτοί εργαζόμενοι, οι αυτόματοι πωλητές που πουλάνε κυριολεκτικά τα πάντα και φτάνουν τα 5,6 εκατομμύρια μηχανήματα στη χώρα, τα θερμά λουτρά Ονσέν, το τρένο υψηλής ταχύτητας Σινκανσέν που ταξιδεύει με 320 χιλιόμετρα την ώρα αλλά και το… τρένο σούσι, ο Γκοτζίλα, τα χαριτωμένα Καουαϊ, οι ανθισμένες κερασιές, τα τζιτζίκια, τα άπειρα μπακάλικα των γειτονιών. Ναι, όλα αυτά εικονογραφούνται καλαίσθητα και δίνουν μια συνοπτική αλλά μεστή εικόνα του Τόκιο εν προκειμένω, με ελάχιστες πληροφορίες που λειτουργούν περισσότερο ως γνωστικές σφήνες και αφορμές και περαιτέρω αναζήτηση.

    Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσουμε αυτά τα δεκαπέντε μέρη του πλανήτη. Η εικονογράφηση, πέρα από καλαίσθητη, είναι τόσο λεπτοδουλεμένη, τόσο λεπτομερής, τόσο γεμάτη πάνω στις σελίδες που δεν σου αφήνει κυριολεκτικά εκατοστό για να μείνεις αδιάφορος.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ποταμός.

    Απόσπασμα από την αγγλόφωνη έκδοση

    Με μια ματιά

    • Ο εμπνευσμένος δημιουργός Μαρκ Μάρτιν έχει συγκεντρώσει, προφανώς μετά από ενδελεχή έρευνα και μελέτη, γεγονότα, αριθμούς, φαινόμενα, παρατηρήσεις τοπία, ζώα και ανθρώπους, αξιοθέατα και αξιοπρόσεκτα, σπάνια και ασυνήθιστα, σημεία που τρελαίνουν τη στατιστική, αντικείμενα και προϊόντα του πολιτισμού. Δεν είναι μόνο αυτά που συγκέντρωσε και άπλωσε έξυπνα στα δεκαπέντε εικονογραφημένα σαλόνια. Είναι και ο τρόπος που τα έχει διατάξει. Είναι τόσο πυκνή η αποτύπωσή τους πάνω στις σελίδες, είναι τόσα πολλά τα πεδία στα οποία έχει εκταθεί η προσπάθεια αποτύπωσης του πλανήτη και κυρίως είναι τόσο χειροποίητη η εικονογράφησή του που πραγματικά εκπλήσσουν.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Billie Eilish – No Time To Die (Audio)

    Kenny Ball-Midnight In Moscow

    Jun Miyake – Lillies Of The Valley

    The Ecstasy of Gold – Ennio Morricone

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Όλα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Lots
    Συγγραφέας: Marc Martin
    Εικονογράφος: Marc Martin
    Εκδόσεις: Ποταμός, Απρίλιος 2021
    Ελληνικό κείμενο: Δάφνη Κουγέα (ζωγραφιές)
    Διορθώσεις: Βάλια Χώτου
    Μετάφραση: Δ. Λολίγκο
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 24 Χ 33
    ISBN: 978-960-54-5129-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular