More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ μαμά μου είναι πειρατίνα, της Καρίν Σουρούγκ (εικ.: Ρεμί Σαγιά)

    Η μαμά μου είναι πειρατίνα, της Καρίν Σουρούγκ (εικ.: Ρεμί Σαγιά)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η υγεία δεν εκτιμάται, μέχρι τη στιγμή που έρχεται η αρρώστια.
    Thomas Fuller

    Η μαμά του είναι πειρατίνα. Το καράβι της λέγεται ΟΙ ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ. Με το πλήρωμά της αρμενίζει στις θάλασσες εδώ και μήνες αναζητώντας ένα νησί με θησαυρούς. Θα πάρει χρόνο να το βρουν, αλλά η μαμά είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία μαζί με τους πειρατές της.

    Όπως όλοι οι καλοί πειρατές η μαμά έχει κι αυτή ουλές και έδειξε στον γιο της μία κοντά στο στήθος, από μια μέρα με μεγάλη καταιγίδα. Κάθε πρωί σαλπάρει τους Ατρόμητους και αντιμετωπίζει τα κύματα με θάρρος. Κάποιες φορές είναι πολύ κουρασμένη ή αδιάθετη∙ ή ανόρεχτη. Μια μέρα ήρθε με ξυρισμένο κεφάλι. Του εξήγησε ότι είναι έθιμο των πειρατών να ξυρίζουν το κεφάλι τους για να διώχνουν τις ψείρες. Αλλά όταν βρει το νησί, τα μαλλιά της θα βγουν ξανά. Το νησί αχνοφαίνεται. Είναι ώρα για μια τελευταία εκστρατεία. “Ναυτάκι, επιτέλους πάτησα το πόδι μου στο νησί των θησαυρών…”

    Πολύ ιδιαίτερο, πολύ προσεγμένο, πολύ ισορροπημένο και ψαγμένο βιβλίο για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο και ζουν με ή έχουν παιδιά. Η συγγραφέας και Μοντεσοριανή παιδαγωγός Karine Surugue πλάθει μια μαμά ηρωική, δυνατή, που όχι μόνο αποφασίζει να μην αφήσει τον γιο της να επηρεαστεί και να καταβληθεί από την περιπέτειά της, αλλά στήνει μια ευφάνταστη, εμπνευσμένη μάχη που παραπέμπει στο ευφυές οσκαρικό φιλμ του Ρ. Μπενίνι “Η ζωή είναι ωραία”. Παραλληλίζει τη μάχη της με την πορεία ανακάλυψης του νησιού των θησαυρών που είναι προφανώς η νίκη, η υγεία, τους γιατρούς με την ομάδα των πειρατών, τις (χημειο)θεραπείες με εκστρατείες, αποκαλεί τον γιο της ναυτάκι και προσπαθεί όλα όσα της συμβαίνουν να τα εντάσσει σε αυτή την πειρατική περιπέτεια που έχει στήσει.

    Είναι σημαντικό να προσέξουμε εκείνα τα εικονογραφικά στοιχεία που λειτουργούν σημειολογικά με ιδιαίτερη δύναμη. Για παράδειγμα, αρχή το καράβι της μαμάς μοιάζει να είναι μέσα σε έναν χαμό από νησίδες, ηφαίστεια, θαλάσσιες υπάρξεις, ο μπαμπάς του μικρού και σύζυγος της μητέρας μαγειρεύει και δείχνει υποστηρικτικός στη όλη ιστορία, δίχως να μιλάει ούτε μία φορά, ενώ ο καρκίνος είναι ένας κάβουρας που χάνεται στη θάλασσα μετά την τελευταία θεραπεία-εκστρατεία.

    Θέμα δύσκολο αλλά με εξαιρετική διαχείριση από τη συγγραφέα και την εικονογράφο.

    Μέρος των κερδών από το βιβλίο θα διατεθεί στον πανελλήνιο σύλλογο γυναικών με καρκίνο του Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ.

    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    Με μια ματιά

    • Πολύ ιδιαίτερο, πολύ προσεγμένο, πολύ ισορροπημένο και ψαγμένο βιβλίο για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο και ζουν με ή έχουν παιδιά. Η συγγραφέας και Μοντεσοριανή παιδαγωγός Karine Surugue πλάθει μια μαμά ηρωική, δυνατή, που όχι μόνο αποφασίζει να μην αφήσει τον γιο της να επηρεαστεί και να καταβληθεί από την περιπέτειά της, αλλά στήνει μια ευφάνταστη, εμπνευσμένη μάχη που παραπέμπει στο ευφυές οσκαρικό φιλμ του Ρ. Μπενίνι “Η ζωή είναι ωραία”.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Έχω τη δύναμη

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η μαμά μου είναι πειρατίνα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Ma maman est une pirate
    Συγγραφέας: Karine Surugue
    Εικονογράφος: Rémi Saillard
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, Οκτώβριος 2021
    Μετάφραση: Ηλιάνα Αγγελή
    Επιμέλεια: Ασημίνα Γιαννοπούλου
    Σελίδες: 38
    Μέγεθος: 20 Χ 23
    ISBN: 978-960-645-205-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular