More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ μεγάλη περιπέτεια του Φι και του Λι, της Λίνας Μουσιώνη (εικ.:...

    Η μεγάλη περιπέτεια του Φι και του Λι, της Λίνας Μουσιώνη (εικ.: Βανέσσα Ιωάννου)

    Όταν παρέλαβα τον φάκελο, ήμουν μαζί με τον πεντάχρονο γιο μου. Του είπα ότι είναι ένα καινούριο βιβλίο και ζήτησε να το δει πρώτος. Έσκισε τον φάκελο με την χαρακτηριστική παιδική ανυπομονησία, το κοίταξε καλά, μου ζήτησε να διαβάσω τον τίτλο και την περίληψη από το οπισθόφυλλο. Έπειτα το εξερεύνησε σελίδα-σελίδα και μου είπε:
    – Να ξέρεις, αυτό είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο! Μπορείς να μου το διαβάσεις;
    Και είχε δίκιο. Το καινούριο βιβλίο με κείμενο της Λίνας Μουσιώνη και εικονογράφηση της Βανέσα Ιωάννου «Η μεγάλη περιπέτεια του Φι και του Λι» από την Ελληνοεκδοτική, είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο! Τρυφερό, ταξιδιάρικο, γεμάτο αλμύρα, αεράκι και θαλασσινές εικόνες.
    Κι όταν αναρωτηθήκαμε αν ήταν μια καλοκαιρινή δημιουργία ή αν η συγγραφέας είναι έτσι κι αλλιώς ένα κορίτσι του καλοκαιριού, η Λίνα Μουσίωνη μας απάντησε:
    “H συγγραφέας – πιθανότατα εγώ – είναι ένας απόλυτα καλοκαιρινός τύπος! Ειλικρινά, δυσκολεύομαι πολύ να αποχωριστώ το καλοκαίρι. Και η αλήθεια είναι ότι, χρόνια τώρα, προσπαθώ να κλέψω ένα κομμάτι του, να το ΄χω για παρηγοριά στο χειμώνα. Ίσως μ΄ αυτό το βιβλίο τα κατάφερα, επιτέλους, αλλά, παρακαλώ πολύ, η πληροφορία αυτή να μείνει μεταξύ μας!”
    Η μεγάλη περιπέτεια του Φι και του Λι είναι μια ιστορία για δυο βοτσαλάκια, ένα μικρό, κάτασπρο και στρογγυλό σαν χάνδρα κι ένα κατάμαυρο, πλακουτσωτό σαν κέρμα. Τυχαία συναντήθηκαν, έγιναν φίλοι, έζησαν μαζί, χώρισαν, απομακρύνθηκαν αλλά δεν ξέχασαν το ένα, το άλλο. Η ιστορία τους είναι αυτή, αλλά και πολλά παραπάνω. Γιατί η συγγραφέας αβίαστα, χωρίς πίεση, σχεδόν σαν να μην το στόχευσε, μέσα από το κείμενο της κατάφερε να βγαίνουν μηνύματα για τη φιλιά και τη διαφορετικότητα, τη ζωή και τις εναλλαγές της…
    “Για μένα μήνυμα είναι η αλήθεια που θέλω να πω. Και στην ιστορία αυτή έχει σχέση με όλα όσα αναφέρετε: φιλία, διαφορετικότητα, εξέλιξη. Πιστεύω απόλυτα στους φίλους. Και δεν εννοώ τους κολλητούς. Εννοώ τους ανθρώπους που στέκονται απέναντι ή πλάι σου και στην κατάλληλη στιγμή σου δίνουν τον καθρέπτη για να δεις το εαυτό σου. Δεν είναι ίδιοι με σένα και πιθανότατα ζουν άλλες ζωές. Ίσως σπάνια τους ανταμώνεις. Τους νιώθεις όπως και σε νιώθουν και αυτοί. Και πάντα είναι κοντά σου κι ας είναι μακριά. Είναι μαγικό! Για τις ξεχωριστές φιλίες που στηρίζονται στο καθαρό βλέμμα της καρδιάς και την ενσυναίσθηση γράφτηκε αυτή η ιστορία. Και τη λατρεύω” μας είπε χαρακτηριστικά.
    Η φιλία του Φι και του Λι δοκιμάστηκε, καθώς τους ένωσαν και τους χώρισαν πιτσιρίκες με πλατύγυρα καπέλα, άτακτες δίδυμες με τα κουβαδάκια τους, τουρίστριες που τα μετέφεραν στις τσέπες του ξεβαμμένου τζιν, ναυτάκια με ευαισθησίες και φαντασία. Αυτό που μας άρεσε ιδιαίτερα σε αυτό το βιβλίο είναι ότι η συγγραφέας τους ήρωές της τους ακολούθησε. Τους εμφάνισε, τους έχασε, τους ξαναβρήκε στο τέλος του βιβλίου…
    “Μάλλον αυτοί με παρακολουθούν! Δεν μ΄ αφήνουν ήσυχη! «Μας χρησιμοποίησες για να κάνεις τη δουλειά σου και τώρα θα μας εγκαταλείψεις; Αποκλείεται. Θέλουμε να δούμε το τέλος της ιστορίας!» Τι να κάνω και γω; Χατίρια δεν χαλώ!”
    Πολύ καλή δουλειά σε αυτό το βιβλίο έχει κάνει και η εικονογράφος Βανέσα Ιωάννου. Οι εικόνες της πλαισιώνουν τόσο όμορφα το κείμενο που νομίζει κανείς ότι συγγραφέας και εικονογράφος δούλεψαν από κοινού. Αλλά η ίδια η Λίνα Μουσιώνη μας διαβεβαίωσε πως ούτε καν γνωρίζονταν.
    “Με τη Βανέσσα Ιωάννου μιλήσαμε πρώτη φορά ένα μήνα μετά από την επίσημη κυκλοφορία του βιβλίου! Δεν επεμβαίνω ποτέ στη δουλειά των εικονογράφων. Νομίζω πως θα ήταν καταστροφική οποιαδήποτε δική μου «υπόδειξη». Έκανε μια υπέροχη δουλειά και την καμαρώνω και εγώ πολύ! Εμπιστεύομαι τους συνεργάτες μου και αυτό είναι αφάνταστα απελευθερωτικό”
    Αναζητήστε το βιβλίο, θα το απολαύσετε καθώς είναι πολύ καλογραμμένο, γεμάτο όμορφες εικόνες. Οι εκπαιδευτικοί εξάλλου θα βρείτε πολλούς τρόπους να το αξιοποιήσετε στην τάξη φτιάχνοντας τους ήρωες-βοτσαλάκια και μιλώντας για πολλά θέματα που ενδιαφέρουν μικρούς και μεγάλους όπως η φιλιά, η διαφορετικότητα, οι χωρισμοί και οι αποχωρισμοί.
    Και κλείνοντας…
    είχαμε την απορία αν τρυπώσουμε και ψάξουμε κάπου στα συρτάρια της Λίνας Μουσιώνη αν, θα ανακαλύψουμε κάπου τον Φι και τον Λι… ή ζουν απλώς στην καρδιά και στο μυαλό της και η ίδια μας απάντησε:
    “Να σας βοηθήσω για να μην ψάχνετε άδικα! Βρίσκονται στο τρίτο συρτάρι του γραφείου μου, σ΄ ένα κουτάκι γαλάζιο από παλιό κοσμηματοπωλείο, παρέα με μερικά κοχύλια. Ζουν στην καρδιά μου γιατί είναι οι άνθρωποι που στις δύσκολες στιγμές μου κράτησαν σφιχτά το χέρι. Ζουν και στο μυαλό μου γιατί πάντα τους σκέφτομαι. Όχι, δεν είναι πλάσματα της φαντασίας το Φι και το Λι, είναι απλώς οι φίλοι μου, τα βοτσαλάκια μου”

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η μεγάλη περιπέτεια του Φι και του Λι
    Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη
    Εικονογράφηση: Βανέσσα Ιωάννου
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Ιούλιος 2014
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-960-5630-67-6
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular