More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΗ μυρμήγκω και άλλα κλιμακωτά παραμύθια, της Γιάννας Σέργη (εικ.: Βασίλης Κουτσογιάννης)

    Η μυρμήγκω και άλλα κλιμακωτά παραμύθια, της Γιάννας Σέργη (εικ.: Βασίλης Κουτσογιάννης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-6) – Κλιμακωτά παραμύθια για παιδιά

    Η ονομασία κλιμακωτά δόθηκε στα παραμύθια αυτά από τον Νικόλαο Πολίτη λόγω της διατύπωσής τους σε κλιμακωτό σχήμα. Αλλιώς ονομάζονται “σωρευτικά”, “αθροιστικά”, “απαντητικά” ή “αλυσιδωτά”, ανάλογα με τις διαφορές που παρατηρούνται στην παρουσίαση των προσώπων και στην αφήγηση των γεγονότων
    Από το επίμετρο του βιβλίου

    Η μυρμήγκω,Το καρβελάκι, Ο γέρος, η γριά και τ’ αντεράκια, Το τσουκάλι, Ο κόκορας και το κουκί, Ο Θοδωρής και το κουδούνι του, Το ρεπάνι, Πάει ο γέρος, κολλάει κι ο γέρος, Η σουσουράδα, Ο σπουργίτης που δεν ήθελε να πεθάνει, Ο ποντικός κι η θυγατέρα του και Πέφτει ο ουρανός.

    Αυτοί είναι οι τίτλοι των δώδεκα λαϊκών κλιμακωτών παραμυθιών που επέλεξε η Γιάννα Σέργη για τη συλλογή της, από την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία. Τα παραμύθια είναι αρκετά σύντομα, ενώ η συγγραφέας τα πείραξε κατά τη μεταγραφή τους ώστε να έχουν ομοιοκαταληξία και να αποκτήσουν πιο καλοδομημένους διαλόγους, δίχως όμως να αλλοιώσει το περιεχόμενο ή τη δομή τους.

    Μέσα σε αυτά τα δώδεκα παραμύθια θα βρείτε δημοφιλέστατες ή αρχετυπικές ιστορίες όπως Το τσουκάλι, το οποίο έχει δεχθεί δεκάδες παραλλαγές παγκοσμίως, με πιο γνωστή και αγαπητή το ουκρανικό Το γάντι, Το Καρβελάκι, με πιο γνωστή παραλλαγή του την νορβηγική μεταγραφή του Η ιστορία ενός καλοψημένου τηγανόψωμου, το Ο Ποντικός και η θυγατέρα του, ιστορία ιδιαίτερα αγαπητή στους Έλληνες εδώ και δεκαετίες ή Το ρεπάνι, το οποίο προσωπικά γνώρισα μέσω της διασκευής του Αλεξέι Τολστόι Η πελώρια κολοκύθα.

    Όλα τα παραμύθια είναι καλοφροντισμένα και η αφήγησή τους κυλά πολύ ευχάριστα. Τα κλιμακωτά παραμύθια, αυτή η ιδιαίτερη και πολύ αγαπητή κατηγορία παραμυθιών λόγω του κλιμακωτού σχήματος αφήγησής τους συμπεριφέρονται σαν μικρές, ημιδιδακτικές ιστορίες, όπου τα επαναλαμβανόμενα αφηγηματικά μοτίβα, η αλληλουχία γεγονότων και εμφάνισης ηρώων, οι περιστασιακές στερεοτυπικές δηλώσεις, το έως και κυνικό χιούμορ, δημιουργούν αναγνωστική ευχαρίστηση, ένταση στην μετάδοση του αξιακού τους κώδικα και δυνατότητες συμμετοχής στην αφήγηση από τα παιδιά-ακροατές.

    Μέσα από τις δώδεκα ιστορίες ο μικρός -και όχι μόνο- αναγνώστης θα κοινωνήσει στην ανεκτικότητα, τη μεγαλομανία, τη φιλοδοξία, την απουσία ή παρουσία ενσυναίσθησης, την εργατικότητα, την επιμονή και άλλες αξίες και όψεις της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής.

    Απόλαυσα τις ιστορίες, τις δοκίμασα σε πολύ μικρό ηλικιακά κοινό όπου αν είστε καλοί στο χρωματισμό των φωνών, θα δείτε πόσο καλά θα το υποδεχθούν ακόμα και παιδιά 3 ετών.

    Αυτές οι δώδεκα ιστορίες, μπορούν να γίνουν ένα καλωσόρισμα σε συναισθήματα, αξίες, μια μεστή ιχνηλάτηση της προσωπικότητας, ένα κάθε μήνα, το οποίο μπορεί να δουλευτεί στην τάξη με πλήθος τρόπων. Μερικούς από τους καλύτερους τους έχει βρει ήδη η ίδια η συγγραφέας. Δείτε εδώ.

    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Όλα τα παραμύθια είναι καλοφροντισμένα και η αφήγησή τους κυλά πολύ ευχάριστα. Τα κλιμακωτά παραμύθια, αυτή η ιδιαίτερη και πολύ αγαπητή κατηγορία παραμυθιών λόγω του κλιμακωτού σχήματος αφήγησής τους συμπεριφέρονται σαν μικρές, ημιδιδακτικές ιστορίες, όπου τα επαναλαμβανόμενα αφηγηματικά μοτίβα, η αλληλουχία γεγονότων και εμφάνισης ηρώων, οι περιστασιακές στερεοτυπικές δηλώσεις, το έως και κυνικό χιούμορ, δημιουργούν αναγνωστική ευχαρίστηση, ένταση στην μετάδοση του αξιακού τους κώδικα και δυνατότητες συμμετοχής στην αφήγηση από τα παιδιά-ακροατές.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Μίμης Πλέσσας – Υπάρχει και φιλότιμο

    Il mostro · Evan Lurie

    Μίμης Πλέσσας – Συγύρισμα

    Scheming Weasel (faster version)- Kevin MacLeod

    Μίμης Πλέσσας – Παραλλαγή

    Sneaky Snitch (Kevin MacLeod) – Gaming Background Music

    Μίμης Πλέσσας – Little kiss Τίτλοι

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η μυρμήγκω και άλλα κλιμακωτά παραμύθια
    Συγγραφέας: Γιάννα Σέργη
    Εικονογράφος: Βασίλης Κουτσογιάννης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2021
    Διορθώσεις: Κατερίνα Βασιλοπούλου
    Υπεύθ. έκδοσης-Σελιδοποίηση: Φαίη Κολοκυθά
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-960-16-8368-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular