More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Η Μυρτιά και ο καθρέφτης, της Κατερίνας Παούρη (εικ.: Zafouko Yamamoto)

    Η Μυρτιά και ο καθρέφτης, της Κατερίνας Παούρη (εικ.: Zafouko Yamamoto)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Για πολύ καιρό το ζευγάρι λαχταρούσε ένα κοριτσάκι…

    Η Κατερίνα Παούρη γράφει ένα παραμύθι που αντλεί από τα κλασικά παραμύθια και τα μοτίβα τους.

    Περί τίνος πρόκειται

    Από τις αρχές του 1800 και τους αδερφούς Γκριμμ που το έφεραν στην επιφάνεια των αφηγήσεων, η αρχετυπική ιστορία της Χιονάτης, της όμορφης νεαρής και της κακιάς μητριάς της, έχει γνωρίσει μερικές εκατοντάδες διασκευές, προσαρμογές και επαναπροσεγγίσεις, αλλά και κάμποσες εκατοντάδες ιστορίες για τις οποίες αποτέλεσε τη μαγιά, τη βάση εκτόξευσης για να αιωρηθεί μια νέα ιστορία. Οι Γκριμμ είχαν στη διάθεσή τους αρκετές από τις παραδοσιακές αφηγήσεις της Snow White, της χιονόλευκης κόρης, αλλά αυτή που επέλεξαν να αφήσουν να πετάξει ήταν εκείνη όπου ο αντίπαλος ήταν η μητριά και όχι η μητέρα, καθώς ήθελαν να αποφύγουν τη μετωπική σύγκρουση με τη μητρότητα, ρίχνοντάς την στον λάκκο των λεόντων.

    Η Χιονάτη έχει όλη τη φαρέτρα από τα κλασικά παραμύθια γεμάτη. Τη μάχη του καλού και του κακού φωταγωγημένη, τα βασικά συναισθήματα και καταστάσεις του θάρρους, της συμπόνιας, της σκληρότητας, της εγκατάλειψης στη μέγιστη εμβέλεια, τις πανανθρώπινες συνδηλώσεις της δικαίωσης του καλού, της αγάπης και της αλήθειας, την ενσωμάτωση των βαθύτερων φόβων, αγωνιών και επιδιώξεων του ανθρώπινου είδους τη δεδομένη στροφή της ιστορίας, τα μοτίβα και τις επαναλήψεις που λειτουργούν πολλαπλά κατά την αφήγησή τους.

    Από αυτό το αφηγηματικό κάδρο αντλεί η συγγραφέας Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τη δική της Χιονάτη, τη Μυρτιά, δίνοντάς της όνομα από φυσικό στοιχείο, ένα δέντρο (όπως η Χιονάτη από το χιόνι) και γράφει το παραμύθι Η Μυρτιά και ο καθρέφτης, το οποίο εικονογράφησε η Zafouko Yamamoto.

    Όπου ένα αγαπημένο ζευγάρι λαχταρούσε να αποκτήσει ένα κοριτσάκι και λίγο καιρό, όπως είχε προφητεύσει η γριά του δάσους, γεννήθηκε ένα κοριτσάκι που το έβγαλαν Μυρτιά. Και της μάθαινε η μάνα της πολλά και όσα μπορούσε. Και το αγαπημένο του παιχνίδι ήταν το καθρεφτάκι τους, σε σχήμα ροδιού. “Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ρόιδο, ροϊδάκι μου, ποια είναι η πιο καλοσυνάτη και γενναία;”

    Τα χρόνια πέρασαν, η μητέρα αρρώστησε και πέθανε. Και καιρό μετά, ο πατέρας παντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα που είχε ένα γιο. Και η ιστορία παίρνει μια αντίστοιχη ροή με αυτή της Χιονάτης, με τη συγγραφέα, ωστόσο, να επιλέγει να διακλαδώνει διαφορετικά την ιστορία της σε κάποιες περιπτώσεις. Με παρακαταθήκη την καλοσύνη και τις συμβουλές της μητέρας της, με μαγικό αντικείμενο εκείνο το καθρεφτάκι ρόδι και τη διαδρομή της Χιονάτης, η Μυρτιά προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που ορθώνονται συνεχώς μπροστά της, αναζητώντας την τελική δικαίωση που θα έρθει μέσα από ένα happy end.

    Η επιθυμία του ζευγαριού για ένα παιδί, η σχέση μητέρας-κόρης, η αγριότητα της κόντρας με τη μητριά, ο ρόλος του πατέρα, ο αξιακός κώδικας που διαπερνά τη Μυρτιά, κυρίως μέσα από τη μητέρα της, είναι τα βασικότερα διαμαντικά της ιστορίας. Ο κοφτός λόγος, με ποιητικά ψήγματα και τη φυσικότητα του αφηγηματικού λόγου και της προφορικής παράδοσης είναι στοιχεία που βοηθούν σημαντικά στην ποιότητα της ιστορίας, ενώ η δουλειά της Zafouko Yamamoto είναι αισθητά διαφοροποιημένη από τις περισσότερες προηγούμενες δουλειές της, έχοντας μπει σε ένα πιο εικαστικό, πιο παραμυθένιο και εμφανώς καλαίσθητο μονοπάτι.

    Το παραμύθι εκπροσώπησε την Ελλάδα και εντάχθηκε στη συλλογή παραμυθιών του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την ισότητα των φύλων, «Ξαναδιαβάζοντας τα παραμύθια για τη νέα γενιά».

    Για αναγνώστες από 5-6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ποταμός.

    Διακρίσεις

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Η Μυρτιά και ο καθρέφτης
    Συγγραφέας:

    Κατερίνα Παούρη

    Εικονογράφος:

    Zafouko Yamamoto

    Εκδόσεις:

    Ποταμός, Νοέμβριος 2023 

    Σελιδοποίηση:

    Βίβιαν Γιούρη

    Επιμέλεια:

    Δημήτρης Παπακώστας

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:
    17 Χ 24,5
    ISBN:

    978-960-545-207-0

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular