More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Ο Γαλήνιος και ο Κου σώζουν τον κόσμο, του Τζον Τζ. Μουθ

    Ο Γαλήνιος και ο Κου σώζουν τον κόσμο, του Τζον Τζ. Μουθ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Χιλιάδες κεριά μπορεί να ανάψουν από ένα μόνο κερί και η ζωή από αυτό μόνο το κερί διόλου δε θα λιγοστέψει.
    Βουδιστικό δίδαγμα

    Ο σπουδαίος Jon J. Muth μαγεύει με τον φοβερό Stillwater (Γαλήνιος), τον ήρωα που τον σύστησε στο πλατύ κοινό όλου του κόσμου. Και ήρθε η ώρα να τον μάθουμε και όλοι εμείς.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Κου ξύπνησε και ο Γαλήνιος, ο θείος του, τον καλημέρισε με τη ζεστή μυρωδιά του πρωινού.”Τι θα ήθελες να κάνουμε σήμερα;” τον ρώτησε ο Γαλήνιος. “Κάτι σημαντικό! Να διορθώσουμε όλα τα πράγματα που είναι λαθεμένα. Ας προσπαθήσουμε να σώσουμε τον κόσμο“, είπε ο Κου.

    Υπέροχη ιδέα. Αλλά μεγάλη για ένα μικρό πάντα. Ώρα να ξεκινήσουν να σώσουν τον κόσμο, διορθώνοντας όλα τα λαθεμένα. “Ας ξεκινήσουμε από το δωμάτιό σου“. Το τακτοποιούν. Και ακολουθούν αρκετές ακόμα πράξεις για να “σωθεί” ο κόσμος.  Ταίζουν τον Τζάσπερ, τον γάτο, του αλλάζουν την άμμο στο κουτί απορριμάτων, καθαρίζουν το χώμα από τα φύλλα, ταίζουν τα ψάρια της λίμνης, ετοιμάζουν ένα δώρο καλωσορίσματος στους νέους τους γείτονες και κάνουν μια ακόμα σπουδαία πράξη καλοσύνης με αυτοθυσία. Ναι! Τώρα ο κόσμος έγινε λίγο καλύτερος!

    Εστιάζοντας

    Πώς αλλάζει ο κόσμος; Αρχίζοντας από αυτόν που είναι πιο κοντά σου: τον εαυτό σου. Ύστερα μπορείς να πας να φτιάξεις το δωμάτιό σου και ακολούθως να αρχίσεις να τακτοποιείς λάθη που βρίσκεις στον κόσμο, από ζώα που πεινούν ή κινδυνεύουν, μέχρι να υποδέχεσαι με ευγένεια τους καινούργιους σου γείτονες. Η αλήθεια είναι ότι ο Γαλήνιος έχει μια ροπή προς τον βουδισμό, καθώς το τρίπτυχο καλοσύνη-αγάπη-γαλήνη είναι παρών στη συνολική του θεώρηση. Το όνομα Stillwater, το οποίο σημαίνει “στάσιμο νερό“, δόθηκε από τον συγγραφέα του, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος από την Ζεν ιδέα πως όταν κοιτάζουμε μέσα σε μια λίμνη, εάν το νερό είναι ακίνητο, μπορούμε να δούμε το φεγγάρι να αντανακλάται σε αυτήν. Αν, όμως, το νερό είναι ταραγμένο, το φεγγάρι σπάει και διασκορπίζεται. Ο Μουθ παραλλήλιζε το νερό με τη νοητική και ψυχική κατάσταση των ανθρώπων. “Όταν το μυαλό και το σώμα μας είναι ταραγμένα, δεν μπορούμε να δούμε το αληθινό φεγγάρι. Δεν μπορούμε να δούμε καθαρά τον κόσμο“.

    Ο Stillwater είναι ο ήρεμος, γαλήνιος εαυτός μας, εκείνος που βλέπει καθαρά το φεγγάρι, που συμβολίζει την ομορφιά και το φως∙ εκείνος που βλέπει με νηφαλιότητα τα πράγματα, που μπορεί και τα ιεραρχεί, που περιφρονεί το περιττό, προτάσσοντας την καλοσύνη αλλά και την αταραξία του εαυτού, για την οποία μιλούσε και ο μέγιστος των φιλοσόφων Επίκουρος. Η Ζεν ματιά του Γαλήνιου περνάει στο μικρό πάντα, τον Κου, ο οποίος, παρορμητικός, ενθουσιώδης και αυθόρμητος καθώς είναι, θέλει να σώσει τον κόσμο όλο. Κάθε μέρα κι από κάτι καλό, έτσι θεμελιώνεται η αρχιτεκτονική της καλοσύνης και της αγάπης. Η ιστορία ολόκληρη του παγκοσμίως αναγνωρισμένου κομίστα και συγγραφέα Jon J. Muth εμφορείται από τις βασικές αρχές του ζεν βουδισμού, ο οποίος προτάσσει τη βιωματική σοφία και την ενσυνειδητότητα, επιλογή που παρατηρούμε οριζοντίως και καθέτως στην ιστορία του Γαλήνιου και του Κου. Δεν μπορείς να σώσεις τον κόσμο μεμιάς. Αυτά τα υπόσχονται μάγοι, τσαρλατάνοι, θαυματοποιοί και επαναστάτες. Εκείνο που σώζεται είναι εκείνο που περνάει από τα χέρια σου. Κι αυτό με τρυφερότητα στον λόγο, δίχως κηρυγματικό χαρακτήρα, αλλά με την υψηλή αγάπη κάποιου που νοιάζεται για την ψυχική σου ισορροπία.

    Μια ιστορία που σου ευφραίνει την καρδιά και δίνει απλόχερα φως και αισιοδοξία ότι ακόμα είμαστε εδώ, σ’ εκείνο το καμαράκι του Ελύτη και φτιάχνουμε τον κόσμο.

    Τρυφερότητα και παραμυθένια υφή στις εικόνες με ακουαρέλα και μολύβι που εκπέμπουν και αναδεικνύουν τις βουδιστικές λάμψεις της ιστορίας.

    Το φοβερό Ζεν Πάντα του Jon J Muth μπορείτε να το βρείτε σε αρκετές βιβλιο-ιστορίες και πλέον και στην πλατμόρμα της Apple+ με τα Zen Shots.

    Τα δεινά και τα βάρη των ενηλίκων“, γράφει ο Μουθ, “επηρεάζουν και τον κόσμο των παιδιών. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά καθημερινά, είναι πολλές. Τα παιδιά θέλουν πάρα πολύ να κάνουν τον κόσμο καλύτερο και περιμένουν από τους μεγάλους να τα καθοδηγήσουν. Ένα ζεστό χαμόγελο, το κράτημα της πόρτας για αυτόν που βρίσκεται από πίσω, η καλοσύνη να μοιραζόμαστε με τους άλλους ό,τι έχουμε- όλες αυτές οι πράξεις είναι απλές, αλλά πολύ σημαντικές. Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας, μαθαίνουν να δίνουν αξία στην καλοσύνη που προσφέρεται αυθόρμητα, και παίρνουν απίστευτη δύναμη, επειδή και οι ελάχιστες πράξεις καλοσύνης μπορούν να σώσουν τον κόσμο“.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Άγκυρα.

    Διακρίσεις

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ο Γαλήνιος και ο Κου σώζουν τον κόσμο
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Stillwater and Koo Save the World

    Συγγραφέας:

    Jon J. Muth

    Εικονογράφος:

     Jon J. Muth

    Εκδόσεις:

    Άγκυρα, 2023

    Μετάφραση:

    Αναστασία Δ. Μακρή

    Υπεύθυνη σειράς:

    Άννα Παπαδημητρίου

    Σελίδες:

    48

    Μέγεθος:

    16 X 24

    ISBN:

    978-960-547-466-9

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular