More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ μυστηριώδης μπουρμπουλήθρα - Τα Φυλλαράκια της Τέχνης

    Η μυστηριώδης μπουρμπουλήθρα – Τα Φυλλαράκια της Τέχνης

    Ο Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι κάνει πειράματα στο εργαστήριο του. Από ένα μεγάλο καζάνι βγαίνουν μπουρμπουλήθρες. Τα Φιλαράκια παρατηρούν τις μπουρμπουλήθρες, που σκάνε καθώς πέφτουν πάνω στον κάτασπρο πάγκο και αφήνουν το αποτύπωμα τους. Μικροί και μεγάλοι κύκλοι σχηματίζονται και οι μικροί μας φίλοι καλούνται να σχεδιάσουν μικρούς και μεγάλους κύκλους τον ένα μέσα στον άλλο. Οι ιδέες πέφτουν βροχή και αμέσως απλώνουν τα χαρτιά και κάνουν αποτυπώματα με ρολό κουζίνας. Έπειτα δοκιμάζουν σε βελουτέ χαρτί να σχεδιάσουν μικρούς και μεγάλους κύκλους με λαδοπαστέλ και να γεμίσουν όλη την επιφάνεια. Ο Δόκτωρ κάτι ετοιμάζει και τα παιδιά είναι έτοιμα να τον αντιμετωπίσουν. Σίγουρα θα τα καταφέρουν με τη βοήθεια των παιδιών.

    Τα παιδιά πειραματίζονται με σχήματα χρώματα και διασκεδάζουν, ενώ το αποτέλεσμα θυμίζει πίνακα ζωγραφικής του Καντίνσκι με κύκλους. Στη συνέχεια τα παιδιά παρατηρούν πίνακες του και τα συγκρίνουν με τα έργα τους, βρίσκουν ομοιότητες, διαφορές.
    Ετοιμάζουμε σ’ ένα δοχείο υγρό σαπούνι και νερό και προσθέτουμε λίγο χρώμα. Έπειτα χρησιμοποιούμε σύρμα πίπας και για να φτιάξουμε μικρούς και μεγάλους κύκλους. Τα παιδιά δοκιμάζουν να βυθίσουν το σύρμα πίπας στο σαπουνόνερο και φυσάνε μπουρμπουλήθρες. Παρατηρούμε ότι καθώς οι μπουρμπουλήθρες σκάνε σχηματίζονται πάνω στο χαρτί μικροί και μεγάλοι χρωματιστοί κύκλοι.

    Τα παιδιά πειραματίζονται και σχεδίαζουν κύκλους, χρησιμοποιώντας ρολό κουζίνας ή καπάκια ή πλαστικά ποτηράκια. Ακουμπούν το στόμιο του ρολού σε τέμπερα και αποτυπώνουν το σχήμα του κύκλου στο χαρτί. Μοιάζει με μπουρμπουλήθρα. Μπορούμε να κάνουμε όσο περισσότερες χρωματιστές μπουρμπουλήθρες χωράνε στο χαρτί μας. Αλήθεια μπορείτε να μαντέψετε ποιος έκανε τις περισσότερες;
    Ανακαλύψαμε το γεωμετρικό σχήμα του κύκλου και τις ιδιότητες του (είναι στρογγυλό, δεν έχει γωνίες, πλευρές, κυλάει κλπ).

    Παρατηρήσαμε με τα παιδιά στην τάξη τους πίνακες του Kandinsky και του  Malevich με τους κύκλους. Μετρήσαμε τον αριθμό των κύκλων που εμφανίζονται σε κάθε πίνακα και εντοπίσαμε τις διαφορές μεταξύ των κύκλων του ίδιου πίνακα και διαφορετικών πινάκων. Παρατηρήσαμε τον τρόπο κατασκευής, το χρώμα και τη διάταξη των κύκλων στον πίνακα από τους ζωγράφους.
    Ακολούθησε βιωματικό παιχνίδι από τα παιδιά που σχημάτισαν με τις παλάμες του ένα μικρό κύκλο, με τα χέρια τους έναν μεγαλύτερο  κύκλο, δύο παιδιά ένωσαν τα χέρια τους και έφτιαξαν έναν ακόμη μεγαλύτερο κύκλο. Στη συνέχεια κάθε παιδί έπρεπε να σκεφτεί ένα αντικείμενο που έχει σχήμα κύκλου και έμπαινε στον κύκλο και ο κύκλος των παιδιών σιγά σιγά μεγάλωνε, ώσπου έγινε ένας τεράστιος κύκλος.

    Τα παιδιά δίνουν τα χέρια και προσποιούνται  φυσούν ένα μπαλόνι και σταδιακά σχηματίζουν έναν τεράστιο κύκλο. Όμως ο κύκλος ανοίγει και τα χέρια τεντώνουν ώσπου το μπαλόνι σκάει και τα παιδιά πέφτουν στο πάτωμα. Μπορούμε να μετρήσουμε μέχρι το δέκα ή αντίστροφα και να σπάσει το μπαλόνι. Ένα παιχνίδι ενδυνάμωσης των σχέσεων της ομάδας, που θα διασκεδάσει τους μικρούς μας φίλους.

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular