More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ νεράιδα μαγείρισσα, της Λίνας Μουσιώνη (εικ.: Ζωή Λούρα)

    Η νεράιδα μαγείρισσα, της Λίνας Μουσιώνη (εικ.: Ζωή Λούρα)

    Σίγουρα έχετε διαβάσει πολλά παραμύθια για νεράιδες και τις περιπέτειες τους. Αεικίνητες, αιθέριες υπάρξεις, με μαγικές ιδιότητες που πάντα βρίσκουν λύσεις και ρίχνουν τη νεραιδόσκονη τους και όλα γίνονται μαγικά. Όμως δεν γνωρίζετε ότι οι νεράιδες έχουν κι εκείνες μικρές αδυναμίες και κάνουν αταξίες ακριβώς όπως τα μικρά παιδιά. Η νεραιδούλα της ιστορίας μας με δέρμα λευκό σαν το χιόνι και μακριά μαλλιά κόκκινα σαν τη φωτιά είχε αδυναμία στο χορό και το τραγούδι και ήταν πρώτη στις φάρσες και τα πειράγματα. Όταν έγινε δεκαοκτώ χρονών, την ημέρα των γενεθλίων της η Μεγάλη Νεράιδα του Δάσους της έκανε δώρο ένα μαντήλι, υφασμένο με κλωστές από ουράνιο τόξο και χνούδια από μενεξεδί σύννεφο καλοκαιρινό. Στον νεραιδόκοσμο, αυτό ήταν το δώρο που την όριζε ως την επόμενη βασίλισσα του δάσους, τίτλος τιμής για μια νεράιδα. Όμως αυτό το ξεχωριστό δώρο αντί να δώσει χαρά στη μικρή μας νεράιδα, τη γέμισε απέραντη θλίψη. Δεν ήταν σίγουρη ότι ήθελε να γίνει αυτό για το οποίο την προόριζαν οι άλλοι.
    “Πρόσεξε, καλή μου! Αν χάσεις το μαντίλι σου, έχασες για πάντα τη δύναμή σου!” της είχε ψιθυρίσει η Μεγάλη Νεράιδα και χάθηκε αφήνοντας πίσω της ασημένιες νυχτοπεταλούδες.
    Η νεράιδα φόρεσε απρόθυμα το μαντήλι, το φορούσε νύχτα μέρα, όμως αγνοούσε τις μαγικές του ιδιότητες που την έκαναν αόρατη από κάθε ανθρώπινο βλέμμα.

    Ώσπου μια μέρα συνάντησε τυχαία στο δάσος έναν παράξενο εξερευνητή με μια φωτογραφική μηχανή και ένα σάκο που έψαχνε για μανιτάρια. Δε σταματούσε να φωτογραφίζει και να περιεργάζεται τα μανιτάρια. Στόχος του ήταν να γράψει ένα βιβλίο για τα είδη των μανιταριών.΄Τόσο την εντυπωσίασε ο όμορφος νέος που έκανε ότι μπορούσε για να την προσέξει,χόρεψε, τραγούδησε, κυκλάμινα και ορχιδλεες άρχισαν να φυτρώνουν τριγύρω. Ο έρωτας της για εκείνον άνθισε σα λουλούδι. Εκείνος συνέχισε να ψάχνει για μανιτάρια, μα θα πρέπει να ήταν τυφλός για να μην τη δει ή εκείνη αόρατη. Δεν άργησε να συνειδητοποιήσει ότι το μαντήλι την έκανε αόρατη και ο καημός της ήταν μεγάλος.

    Η όμορφη νεράιδα μας έπρεπε να βρει λύση και έτρεξε στη βιβλιοθήκη του δάσους. Διάβασε όλα τα βιβλία για μανιτάρια και κυρίως βιβλία μαγειρικής με συνταγές. Η νεράιδα ανακάλυψε ότι αυτό που την γέμιζε χαρά ήταν να μαγειρεύει και είχε ταλέντο στη μαγειρική. Όλο το δάσος μοσχοβολούσε αρώματα από τις δημιουργίες της μικρής νεραιδομαγείρισσας.
    Τώρα έπρεπε να διαλέξει αν ήθελε να γίνει μαγείρισσα ή νεράιδα βασίλισσα του δάσους. Βγάζει το μαντήλι και το κρεμάει στα κλαδιά μιας πελώριας βελανιδιάς. Αποφασισμένη να συναντήσει το νεαρό εξερευνητή και να τον εντυπωσιάσει με τις γνώσεις της για τα μανιτάρια, κάνει μανιτάρια να φυτρώνουν στο διάβα της. Και επειδή όπως λένε:”ο έρωτας περνάει από το στομάχι”η νεράιδα  μαγείρεψε για το νέο τις πιο ιδιαίτερες συνταγές με μανιτάρια. Ο εξερευνητής μας ξετρελάθηκε με τις ικανότητες της στη μαγειρική και την ερωτεύτηκε για τα χαρίσματα της. Η νεράιδα έπλεε σε πελάγη ευτυχίας και το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να ευχαριστήσει τον αγαπημένο της. Απαρνήθηκε τις μαγικές της δυνάμεις και ακολούθησε το δρόμο της καρδιάς. Αν έγινε ευτυχισμένη; Στα παραμύθια όλα είναι δυνατά και στο τέλος θριαμβεύει η αγάπη ως απόσταγμα της ευτυχίας στη ζωή.

    Η νεράιδα σύμβολο ομορφιάς με μαγικές ιδιότητες απαρνιέται το μέλλον που άλλοι έχουν επιλέξει για την ίδια. Ανακαλύπτει αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή της και μετατρέπει τις μαγικές της ιδιότητες σε ταλέντο στη μαγειρική. Το παραμύθι της Λίνας Μουσιώνη με αλληγορικό τρόπο αναδεικνύει τη δύναμη της θέλησης και την ελευθερία επιλογής γιατί στην πραγματική ζωή τίποτα δε χαρίζεται.
    Η σειρά “μικρές καληνύχτες” μας μαγεύει με μια ιστορία για νεράιδες. Απομυθοποιεί την καλή νεράιδα με τις μαγικές δυνάμεις και προβάλλει το πρότυπο του απλού κοριτσιού που ανακαλύπτει μέσα από τα βιβλία και την αγάπη την κλίση της στη μαγειρική.
    Μια νεραιδομαγείρισσα που δημιουργεί τις πιο ξεχωριστές συνταγές με μανιτάρια για τον αγαπημένο της. Φτιάξτε λοιπόν την αγαπημένη σας συνταγή και ραντίστε τη με μπόλικη νεραιδόσκονη. Γιατί το φαγητό που φτιάχνεται με αγάπη είναι το πιο νόστιμο του κόσμου.

    Η εικονογράφηση δημιουργεί ένα μυστηριώδες τοπίο με γήινες αποχρώσεις και φιγούρες που θαρρείς ξεπηδούν από πίνακα ζωγραφικής.

    Εντυπωσιακό το εξώφυλλο του βιβλίου με το κορίτσι με τα μακριά κόκκινα μαλλιά και τυλιγμένη με το μαντήλι που απαρνήθηκε τις μαγικές της ικανότητες ως νεράιδα για να ζήσει δίπλα στον αγαπημένο της. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά “μικρές καληνύχτες” , μπορείτε να ακούσετε τη συγγραφέα να αφηγείται την ιστορία σε QR code και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η νεράιδα μαγείρισσα
    Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη
    Εικονογράφηση: Ζωή Λούρα
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2013
    Επιμέλεια: Τσώλης Θοδωρής
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-566-207-3

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular