More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΈνας ασπρόμαυρος ζωγράφος, της Λίνας Μουσιώνη (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος, της Λίνας Μουσιώνη (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια χώρα μακρινή που βρισκόταν ακριβώς κάτω από τον αστερισμό του Καλειδοσκοπείου, γεννήθηκε ο Ασπρόμαυρος Φίλμους. Η μητέρα του, η Πανθερίνα Εβενίνα Τουγκ ήταν μια πανέμορφη Αφρικανή πριγκίπισσα. Στην απαγορευμένη λίμνη Βούτα-Βούτα γνώρισε τον έρωτα της ζωής της, έναν φιλόδοξο, μαθητευόμενο φωτογράφο, τον Φωτόνιο Φίλμους. Καρπός του έρωτά τους ήταν ο Ασπρόμαυρος Φίλμους.

    Ο Ασπρόμαυρος Φίλμους ήταν ασπρόμαυρος κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το αγόρι αυτό δεν έμοιαζε ούτε στη μαμά του ούτε στον μπαμπά του. Ήταν ασπρόμαυρο σαν να ξεπήδησε από τα φίλμ του Φωτόνιου. Αυτό βέβαια, δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για την οικογένεια Φίλμους η οποία φαίνεται πως ήταν εξοικειωμένη με τη διαφορετικότητα των φυλών πάππου προς πάππου.

    Το πρόβλημα ήταν ότι ενώ ο Ασπρόμαυρος Φίλμους καθώς μεγάλωνε εξελισσόταν σε ένα μεγάλο ταλέντο στη ζωγραφική, σε αντίθεση με τους γονείς του απεχθανόταν το χρώμα. Έτσι όλα του τα έργα ήταν ασπρόμαυρα!

    Η κυριαρχική μαμά Πανθερίνα Εβενίνα είναι αποφασισμένη να λύσει το πρόβλημα. Απευθύνεται σε ειδικούς, οφθαλμίατρους, αλλεργιολόγους και ψυχολόγους. Καμία θεραπεία όμως, δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο Ασπρόμαυρους Φίλμους συνεχίζει να ζωγραφίζει  ζέβρες, σκακιέρες, πιγκουίνους και ντόμινο.

    Τελικά αποδεικνύεται ότι ο μικρός ασπρόμαυρος ζωγράφος έχει απλώς εκτεθεί σε τόσο μεγάλη πολυχρωμία στο οικογενειακό του περιβάλλον ώστε τελικά οδηγήθηκε στη δημιουργία ενός δικού του ασπρόμαυρου κόσμου. 

    Η Λίνα Μουσιώνη έχει πλάσει μια έξυπνη, καλογραμμένη, παραμυθένια ιστορία πραγματική απόλαυση για τον αναγνώστη. Το χιούμορ είναι διάχυτο σε όσα λέγονται και όσα υπονοούνται. Η συγγραφέας «παίζει» με τις λέξεις και τα ονόματα των ηρώων της με αποτέλεσμα το κείμενο το ίδιο, εκτός από την πλοκή του, να έχει ενδιαφέρον ακόμα και για τα μεγαλύτερα και πολύ μεγαλύτερα παιδιά… που έχουν δικά τους παιδιά.

    Ο ασπρόμαυρος ζωγράφος δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο για τη διαφορετικότητα. Είναι ένα βιβλίο που διεισδύει στην ουσία των σχέσεων που κατά τη γνώμη μας, είναι η αποδοχή. Είτε πρόκειται για την αποδοχή του πολιτισμικά «άλλου» είτε για την αποδοχή της «άλλης» οπτικής και έκφρασης. Κι ενώ η ιστορία αναφέρεται στον ασπρόμαυρο ζωγράφο, η φιγούρα της πληθωρικής, σχεδόν αυταρχικής μητέρας κυριαρχεί. Παρόλο που υπήρξε επαναστάτρια στη νεαρή ηλικία της, δυσκολεύεται να δεχτεί τη διαφορετικότητα του παιδιού της. Είναι σημαντικό ότι η συγγραφέας δεν μένει στο χρώμα του δέρματος. Αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την Εβενίνα που ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε έναν Ευρωπαίο. Η καλλιτεχνική έκφραση όμως, του μικρού Φίλμους μοιάζει ακατανόητη στα μάτια της μητέρας που είναι πεπεισμένη πως υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα σε αυτή την καλλιτεχνική έκφραση. Εγκλωβισμένη στα στερεότυπά της, περιμένει ο γιος της να βαδίσει στα χνάρια της.

    Ο Ασπρόμαυρος ζωγράφος είναι μια ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη και κεφάτη ιστορία που αξίζει να διαβάσει κανείς καθώς δίνει τη δυνατότητα για ταξίδια σε πολιτισμούς αλλά και ταξίδια ψυχής. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το βιβλίο, όπως μας εκμυστηρεύτηκε με συγκίνηση η συγγραφέας, έχει αγαπηθεί πολύ από γονείς και εκπαιδευτικούς.

    Η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου με μια μόνο λέξη είναι εκπληκτική. Κάθε σελίδα είναι κι ένα έργο τέχνης! Η εικονογράφος ξαναγράφει την ιστορία και μας την αφηγείται εκ νέου μέσα από τις πολύχρωμες αλλά κι ασπρόμαυρες ευφάνταστες εικόνες της. Το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό διαμαντάκι 21Χ14 εκατοστών!

    Αν είστε γονείς και δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο, σπεύσατε! Αν είστε εκπαιδευτικοί, η αναγνωστική απόλαυση είναι εξασφαλισμένη. Επιπροσθέτως το βιβλίο μας δίνει άπειρες ιδέες για δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων μπορούμε:

    Να «χαρογραφήσουμε» τη χώρα κάτω από τον αστερισμό του Καλειδοσκοπίου.
    Να φτιάξουμε γωνιές με τους ειδικούς επιστήμονες του βιβλίου. Μπορούμε να εξεταστούμε στο Οφθαλμιατρείο του Ματία Οράτιου, στο ιατρείο του αλλεργιολόγου Φάμπιου Φαγούρα αλλά και του ψυχολόγου Μάξιμου Ψυχούλα.
    Να κατασκευάσουμε καλειδοσκόπια με ρολά και κομματάκια από σπασμένους, χρωματιστούς χάρακες.
    Να ζωγραφίσουμε «διαφορετικά» βάζοντας χρώματα σε ασπρόμαυρα αντικείμενα και βάφοντας ασπρόμαυρο κάτι χρωματιστό.
    Να κάνουμε μια μικρή «περιήγηση» σε χρωματικές περιόδους ζωγράφων, αν βεβαίως ενδιαφέρει την ομάδα μας.
    Και φυσικά να επισκεφτούμε μια πινακοθήκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος
    Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου 
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2011
    Σειρά: ΔΙΑΒΑΖΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 8+ 
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 21 Χ 14
    ISBN: 978-960-501-208-3 

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular