More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Η προφητεία της Μπέατρις, της Κέιτ ΝτιΚαμίλο

    Η προφητεία της Μπέατρις, της Κέιτ ΝτιΚαμίλο

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 9-13) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Μπορείς πάντα να προβλέψεις τα γεγονότα αφού έχουν γίνει.
    Ευγένιος Ιονέσκο

    Η Κέιτ ΝτιΚαμίλο δημιουργεί μια ευφάνταστη ιστορία, ένα διαχρονικό παραμύθι, οδηγώντας μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι διαλογισμού και εκπλήρωσης του πεπρωμένου.

    Περί τίνος πρόκειται

    «Στα Χρονικά της Θλίψης είναι γραμμένο πως μια μέρα θα εμφανιστεί ένα παιδί που θα εκθρονίσει έναν Βασιλιά. Σύμφωνα με την προφητεία, το παιδί αυτό θα είναι κορίτσι. Κι ετούτη είναι η αιτία που για πολύ καιρό η προφητεία έμεινε αγνοημένη».

    Ένα πρωινό όπου ο κόσμος σκεπαζόταν από ένα λεπτό πέπλο πάχνης, σε μια εποχή σκοτεινή όπου πόλεμοι και διαμάχες κυριαρχούσαν, όπου φόβος, δεισιδαιμονίες και αμάθεια καταπίνουν κάθε μικρή λάμψη ελπίδας, εκεί που το να είσαι κορίτσι με όνειρα μοιάζει να είναι μη κοινωνικά αποδεκτό αλλά και αξιόποινο, σε μια τέτοια σκοτεινή εποχή μια προφητεία που ήταν ξεχασμένη για πολλά – πολλά χρόνια, θα αναδυθεί από τα καλά φυλαγμένα χειρόγραφα των Χρονικών της Θλίψης και θα ταράξει την ισορροπία του βασιλείου.

    Σε μια απομακρυσμένη γωνιά του βασιλείου, πίσω από ένα σκοτεινό και επικίνδυνο δάσος, πάνω σε απόκρημνους βράχους, βρισκόταν το μοναστήρι του Τάγματος των Χρονικών της Θλίψης. Εκεί μια παράξενη, κλειστή κοινότητα μοναχών καλούνταν να φέρει εις πέρας μια και μοναδική αποστολή… να αφουγκράζονται τις μικρές φωνές που ζούσαν στις σκέψεις και να μιλούν τα σοβαρά που τους ψιθύριζαν. Όλη η σκοτεινιά του κόσμου ζωντάνευε μέσα από τις λέξεις τους και οι μεγαλύτερες αλήθειες έρχονταν στο φως καθορίζοντας το πεπρωμένο.

    «Τι κόσμος είναι αυτός που κατοικώ τώρα και πώς θα ζήσω σε αυτόν;»

    Πόνος, καταστροφές, αποκεφαλισμοί, βία, προδοσίες, πόλεμοι και προφητείες χαμού και βασάνων ήταν μερικά από τα λόγια που είχαν ακούσει, ψιθυρίσει, καταγράψει και ζωγραφίσει με χρυσοποίκιλτα γράμματα, οι μοναχοί του Τάγματος των Χρονικών της Θλίψης. Μια προφητεία όμως ενός κοριτσιού που προορίζεται να ανατρέψει έναν βασιλιά, θα αναστατώσει όλο το βασίλειο.

    Μέλος αυτής της θλιβερής κοινότητας ήταν και ο Αδελφός Έντικ. Ένας μοναχός που παρ’ όλη τη δυσμορφία του και την ασχήμια του, καθώς το ένα του μάτι περιστρεφόταν σαν να είχε φωλιάσει κάποιο δαιμόνιο μέσα του, εκείνος με το παράξενο μυαλό του έβλεπε την ομορφιά του κόσμου γύρω του.

    Όμως σε αυτό το μοναστήρι ζούσε και ένα πλάσμα που οι μοναχοί των Χρονικών της Θλίψης το φοβούνται περισσότερο απ’ όλα τ’ άλλα. Ένα πλάσμα δαιμονικό, κακό, ύπουλο, επιθετικό, άγριο και ασυμβίβαστο… η Ανσουέλικα, η φοβερή κατσίκα που τα δόντια της καθρέφτιζαν την ψυχή της- μεγάλη και αιχμηρή.

    Ένα κύμα τρόμου θα πλημμυρίσει τον Αδελφό Έντικ όταν εκείνο το πρωί την ώρα που πήγε να ταΐσει την Ανσουέλικα, βρίσκει ένα παιδί κουλουριασμένο και ταλαιπωρημένο δίπλα στη δαιμονική κατσίκα… Ένα κορίτσι. Το κορίτσι δεν θυμάται πώς έφτασε εκεί, δεν ξέρει από πού ήρθε, δεν ξέρει ποιοι είναι οι δικοί της. Θυμάται μόνο ένα πράγμα και αυτό δεν είναι άλλο από το όνομά της: Μπέατρις.

    Ο Αδελφός Έντικ θα καταλάβει γρήγορα πως η Μπέατρις δεν είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι είναι ένα κορίτσι με ένα κεφάλι γεμάτο ιστορίες αλλά και πόνο και αδικία. Το κορίτσι θα προσπαθήσει να αναζητήσει τις ρίζες της αλλά να κατανοήσει την ίδια της την ύπαρξη και να εκπληρώσει το πεπρωμένο της.

    Η Μπέατρις όμως κρατά το μεγαλύτερο μυστικό, εκείνο της αγάπης που της δίνει δύναμη να συνεχίσει. Έτσι αν εκείνη χάσει το δρόμο της, όσοι την αγαπούν δεν θα σταματήσουν να την αναζητούν, και όταν το ξέρεις αυτό σημαίνει πως ξέρεις τα πάντα. Στο πλευρό της λοιπόν θα ταχθεί μια παράξενη ομάδα. ένας μοναχός με το «δαιμονικό» του μάτι, ένα αγόρι που μιλάει στις μέλισσες, ένας άνδρας που ήταν κάποτε βασιλιάς και θυμάται πόσο υπέροχο είναι να γελάς, και μια κατσίκα με κεφάλι σκληρό σαν πέτρα.

    «Πιστεύω ότι το καλύτερο και σοφότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε την κατσίκα»

    Εστιάζοντας

    Με άξονα την αγάπη και τη δύναμη της φιλίας και των λέξεων που είναι ικανή να κινήσει τον κόσμο, και με φόντο ένα μαγικό μεσαιωνικό σκηνικό, που άλλοτε νομίζεις πως οι μοναχοί από το εμβληματικό έργο Το Όνομα του Ρόδου του Ουμπέρτο Έκο, έχουν μεταφέρει τον σκοταδισμό τους, άλλοτε πως είσαι ο ίδιος φυλακισμένος στα μπουντρούμια του κάστρου του Πόντεφρακτ, άλλοτε πως ακούς της μεγάλες σοφίες του ανατολικού πολιτισμού και της διδαχές του Κομφούκιου και του Δαλάι Λάμα, άλλοτε πως βλέπεις μπροστά σου τη μικρή αιώνια αγαπημένη Βεατρίκη του Δάντη, σύμβολο καλοσύνης και φωτός, άλλοτε πως διακρίνεις το πείσμα της Κριστίν ντε Πιζάν σε μια εποχή όπου οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να διαβάζουν και να γράφουν και άλλοτε αναγνωρίζεις την ελπίδα, το όραμα και τη γενναιότητα της Ιωάννας της Λωραίνης, η Κέιτ ΝτιΚαμίλο δημιουργεί με απόλυτη μαεστρία μια ευφάνταστη ιστορία, ένα διαχρονικό παραμύθι, όπου η άγγελοι και τα δαιμόνια, το καλό και κακό, οι αδικίες και η ελπίδα, ο μύθος και η πραγματικότητα, η αναγνώριση της ύπαρξης της δυστυχίας αλλά και η αρετή της ασυμβίβαστης αγάπης, ισορροπούν, οδηγώντας μας μέσα από τα σκοτάδια της δραματικής αλλά παράλληλα λυρικής αφήγησής της σε ένα συναρπαστικό ταξίδι διαλογισμού και εκπλήρωσης του πεπρωμένου.

    Με γλώσσα καθαρή, απλή, με λόγο ανεπιτήδευτο και φυσικό, με έξοχα σκιαγραφημένους χαρακτήρες, η συγγραφέας συνθέτει μια όμορφη ιστορία γεμάτη ευαισθησία και συγκίνηση, ένα χειρόγραφο σαν αυτά των Χρονικών της Θλίψη με μόνη διαφορά πως αυτό είναι ένα χειρόγραφο με ψυχή, ελπίδα και φως, όπου ακόμα και εκείνοι που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας τελικά βρίσκουν τη θέση τους.

    Η εξαιρετική, ασπρόμαυρη, δυναμική και παράλληλα τρυφερή εικονογράφηση της Σόφι Μπλάκολ, με μια χιουμοριστική πινελιά- όπου εκείνη κρίνει-  με τη πολυσήμαντη, λεπτομερή και καλαίσθητη αποτύπωση, με την πλαστικότητα των μορφών και την εκφραστικότητα των προσώπων, δρα καταλυτικά αναδεικνύοντας τη δύναμη των λέξεων της συγγραφέως, δημιουργώντας ένα άρτιο αποτέλεσμα.

    «Όλοι μας, στο τέλος, θα οδηγηθούμε εκεί όπου ανήκουμε. Όλοι μας, στο τέλος, θα βρούμε τον δρόμο και θα γυρίσουμε σπίτι».

    Για αναγνώστες από 9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Epilogue – James Horner – The Name Of The Rose

    My Heart Calling- Jeanne d’Arc

    Mon chevalier, mon gracieux servant

    Loreena McKennit – Dante’s Prayer(original-HD + lyrics)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η προφητεία της Μπέατρις
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Beatryce prophecy
    Συγγραφέας: Kate DiCamillo
    Εικονογράφος: Sophie Blackall
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Νοέμβριος 2022
    Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης
    Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
    Προσαρμ. εξωφύλλου: Μαίη Σταθοπούλου
    Σελίδες: 288
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-220-017-9

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular