More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ πρώτη εντύπωση, της Τζιν Χανφ Κόρελιτζ (μετ.: Βασιλική Κοκκίνου)

    Η πρώτη εντύπωση, της Τζιν Χανφ Κόρελιτζ (μετ.: Βασιλική Κοκκίνου)

    Μεταφρασμένο ήδη σε 18 γλώσσες, το ψυχολογικό θρίλερ Η πρώτη εντύπωση της Τζιν Χανφ Κόρελιτζ έχει ήδη γίνει αγαπημένο για χιλιάδες αναγνώστες στο εξωτερικό. Και πλέον ήρθε και στην Ελλάδα με τις εκδόσεις Μίνωας. Μέχρι να έρθει, είχε ήδη σκαρφαλώσει στην κορυφή των Best Sellers των New York Times, ενώ η HBO βγάζει σε λίγες εβδομάδες (ήταν να βγει 10 Μαϊου αλλά αναβλήθηκε λόγω covid) τη βασισμένη στο βιβλίο σειρά The Undoing με τους Νικόλ Κίντμαν, Χιου Γκραντ και Ντόναλντ Σάδερλαντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

    Η σαραντάχρονη ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος γάμου Γκρέις Ράινχαρτ Ζακς έχει τη ζωή που ήθελε πάντα. Είναι παντρεμένη με τον παιδίατρο ογκολόγο Τζόναθαν, αφοσιωμένη στον 12χρονο γιο τους Χένρι, ζει σε ένα υπέροχο διαμέρισμα στο Μανχάταν και αγαπάει τη δουλειά της και τη σχέση της με τους ασθενείς της. Μάλιστα ετοιμάζεται να εκδώσει ένα βιβλίο για τις σχέσεις των δύο φύλων και τον γάμο, όπου προτρέπει προτρέπει τις γυναίκες να δίνουν μεγάλη προσοχή στην πρώτη εντύπωση που τους αφήνει ένας άντρας που γνωρίζουν αλλά και να εμπιστεύονται το ένστικτό τους για να κάνουν μια σωστή επιλογή συντρόφου.

    Όμως, ο κόσμος αρχίζει να γυρίζει ανάποδα. Η δική της η ζωή και όχι των ασθενών ή των αναγνωστριών της είναι αυτή που γκρεμίζεται βίαια από τις υποψίες και τις συνεχείς αποκαλύψεις. Κι αυτό είναι τουλάχιστον βάναυσο όταν έχεις συνηθίσει να βλέπεις τη ζωή σου με παρωπίδες ωραιοποίησης, δίχως φίλους και στηρίγματα.

    Η εξαφάνιση του συζύγου της και ο φόνος της μητέρας ενός συμμαθητή του γιου της είναι που αναποδογυρίζουν τη ζωή της. Και τώρα η Γκρέις θα πρέπει να βρει ξανά όχι το σύζυγο, την αλήθεια ή τη ζωή της, αλλά τον ίδιο της τον εαυτό που χάθηκε… στην πρώτη εντύπωση.

    Ένα αγωνιώδες ψυχολογικό θρίλερ αυτογνωσίας και επανεύρεσης του εαυτού, αργόσυρτο στην αρχή, κάποιες φορές υπεραναλυτικό, ωστόσο με πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, καλογραμμένη και καλπάζον από το δεύτερο τρίτο και μετά, καλές ανατρεπτικές προθέσεις και ένα πολύ δυνατό ψυχολογικό υπόβαθρο που φανερώνει μια συγγραφέα που έχει μελετήσει καλά το υλικό της και έχει προσπαθήσει να γράψει κάτι ρεαλιστικό. Δομημένο πάνω σε μια προφανή αντίφαση, της γυναίκας που βοηθά και ψυχαναλύει τους άλλους και δεν βλέπει η ίδια, σαν άλλος Οιδίποδας, τη δική της τυφλότητα, τη δική της ζωή που δεν γνωρίζει τελικά και αρχίζει να βλέπει είκοσι χρόνια μετά ότι ο δικός της γάμος, ο δικός της σύντροφος, έχει βασιστεί σε ψέματα, ενώ η ίδια έχει απορροφηθεί να ασχολείται με τα συναισθήματα των πελατών της αδιαφορώντας εν τέλει για το γίνεται στη δική της ζωή.

    Παράλληλα, η συγγραφέας παίζει πολύ τις ανθρώπινες σχέσεις, την επιλογή συντρόφου, τα κριτήρια επιλογής του, τον τρόπο που οι γυναίκες κυρίως βλέπουν τον άλλο, τον σύντροφο, τον άνθρωπο με τον οποίο σκοπεύουν να χτίσουν κάτι που θα διαρκέσει. Αλήθεια, πώς διαρκεί ένας γάμος;

    Πολύ καλή ανάλυση και καλό σκάψιμο από τη συγγραφέα στη ζωή της Γκρέις, λιγότερο επαρκής στου συζύγου της (ο οποίος πάντως είναι δευτερεύων χαρακτήρας), καλοδομημένο το μυστήριο, οι υπαινιγμοί της συγγραφέα, που παίζει καλά το παιχνίδι των αποκρύψεων, των φανερώσεων, των ανατροπών οι οποίες δεν είναι πολλές αλλά σκοπός της δεν είναι να φτιάξει ένα αστυνομικό θρίλερ με συνεχείς ανατροπές αλλά να διεισδύσει βαθιά στις ψυχές των πρωταγωνιστών της, κυρίως της Γκρέις.

    Δε θα εντυπωσιάσει όσους έχουν μάθει σε λογοτεχνία ταχύτητας. Θα αρέσει πολύ σε γυναίκες κυρίως, που τους αρέσει η ανάγνωση βιβλίων ψυχολογικού χαρακτήρα, που τους αρέσει κάθε βιβλίο που καλύπτεται από μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα και ένα πέπλο μυστηρίου ότι “ναι, τώρα κάτι θα συμβεί”, άσχετα αν δεν συμβαίνει πάντα κάτι τέτοιο.

    Μου άρεσε, τέλος, η παράπλευρη εικόνα που φανέρωνε για το Μανχάταν και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας του: ευκατάστατοι άνθρωποι, φιλανθρωπίες, ιδιωτικά σχολεία, καταναλωτισμός, ένα new wave american dream που σε κυκλώνει από παντού. Και σου κλείνει τα μάτια. Και ξεχνάς να δεις τι συμβαίνει ακριβώς δίπλα σου.

    Αναμένουμε και τη σειρά ασφαλώς.

    Κόρελιτ. Πρώτο δείγμα όχι ανυπέρβλητο αλλά θετικό.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η πρώτη εντύπωση
    Συγγραφέας: Τζιν Χανφ Κόρελιτζ
    Μετάφραση: Βασιλική Κοκκίνου
    Τίτλος πρωτοτύπου: You should have known
    Εκδόσεις: Μίνωας, Απρίλιος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Κατερίνα Ασύμου
    Σελίδες: 612
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-02-1470-3

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular