More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες: Όντρει Χέπμπορν και Ρόζα Παρκς

    Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες: Όντρει Χέπμπορν και Ρόζα Παρκς

    Δύο νέες αφίξεις έχουμε αυτό το καλοκαίρι για τη σειρά Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες (Pequena y grande) των εκδόσεων Παπαδόπουλος που υπογράφει η Καταλανή Μαρία Ιζαμπέλ Σάντζεζ Βεγκάρα που σκιαγραφεί σημαντικές γυναίκες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, σχεδιάστριες, εξερευνήτριες,συγγραφείς, ακτιβίστριες και επαναστατημένες φωνές.

    Πρόκειται για την θρυλική, βραβευμένη με Όσκαρ, Τόνυ, Έμμυ και Γκράμι Βρετανίδα ηθοποιό Όντρεϊ Χέπμπορν και την Αμερικανίδα ακτιβίστρια, μητέρα του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων Ρόζα Παρκς, οι οποίες διαδέχονται στη σειρά τις Μαρί Κιουρί, Κοκό Σανέλ, Αγκάθα Κρίστι, Τζέιν Γκούντολ, Σιμόν ντε Μποβουάρ και Άννα Φρανκ που προηγήθηκαν.

    Το πρότζεκτ της Βεγκάρα έχει φτάσει στα 27 βιβλία στο εξωτερικό (Φρίντα Κάλο, Έλλα Φιτζέραλντ, Αμέλια Έρχαρτ, Μάγια Αγγέλου, Μαρία Μοντεσσόρι, Μητέρα Τερέζα και αρκετές ακόμα θα έρθουν), έχει περάσει το ένα εκατομμύριο αντίτυπα και μετάφραση σε 17 γλώσσες και όπως καταλαβαίνετε έχει τεράστια απήχηση. Και από ό,τι μαθαίνουμε και στην Ελλάδα.

    Να θυμίσουμε ότι τα βιβλία της σειράς φωτίζουν μέσα σε λίγα λόγια και μέσα από πολύ εύκολα, ομοιοκατάληκτα δίστιχα τα κεντρικά σημεία της ζωής και της δράσης κάθε προσωπικότητας, ενώ και η εικονογράφηση είναι με έντονα χρώματα, μεγάλες μορφές που κεντρίζουν την προσοχή και απλές, ρεαλιστικές γραμμές. Επαναλαμβάνουμε ότι η λογική της σειράς δεν είναι να βιογραφήσει υπεραναλυτικά την εκάστοτε προσωπικότητα. Πρόθεση των βιβλίων είναι να λειτουργήσουν ως νύξη και ερέθισμα για περαιτέρω ενασχόληση, αλλά και ως έμπνευση, καθώς γνωρίζουμε πραγματικά θαυμαστές προσωπικότητες που αξίζει να κοιτάξουμε βαθιά στη ζωή και τη δύναμή τους.

    Η Όντρεϊ Χέπμπορν, μοναχοκόρη του Ιρλανδού τραπεζίτη Τζόζεφ Βίκτορ Άντονι Ράστον και της Ολλανδέζας πρώην Βαρόνης Έλλα φαν Χέεμστρα, είχε από νωρίς αγάπη για το χορό και το θέατρο. Το 1939 μετακόμισε με τη μητέρα της στο σπίτι του παππού τους στο Άρνεμ της Ολλανδίας, θεωρώντας τη χώρα πιο ασφαλή από κάποια γερμανική εισβολή. Λανθασμένα, αφού το 1940 οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ολλανδία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Χέπμπορν υιοθέτησε το ψεύτικο όνομα Ίντα φαν Χέεμστρα, καθώς το Χέπμπορν ήταν πολύ αγγλικά για τα γούστα των Γερμανών. Η κατάσταση δυσκόλεψε πολύ και πολλές οικογένειες, ανάμεσα και της Χέπμπορν, αναγκάζονταν να υποσιτίζονται, η αιτία της εμφάνισης οξείας αναιμίας και αναπνευστικών προβλημάτων για την Όντρεϊ. Είδε μπροστά της να εκτελείται ο θείος και ο ξάδερφος της μητέρας της γιατί έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, ενώ ο ετεροθαλής αδερφός της, Ίαν, πέρασε κάποιο διάστημα σε γερμανικό στρατόπεδο εργασίας.

    Κομίστικη, με πολύ χρώμα και μάνγκα επιρροές η εικονογράφηση.

    Η Ρόζα Λουίζ Παρκς (1913-2005) έμεινε στην ιστορία όταν την 1η Δεκεμβρίου 1955 έκανε το αδιανόητο: αρνήθηκε στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, σε μια εποχή που απαιτούσε από τους έγχρωμους πολίτες να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου, να μπαίνουν από τις πίσω πόρτες και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς. Η ανυπακοή της αυτή γέννησε ένα ολόκληρο κίνημα στην πόλη της που εκφράστηκε με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους επί 381 ημέρες. Ανάμεσα στους διοργανωτές του κινήματος αυτού και ο περίφημος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που ξεκίνησε από εκεί την διαδρομή του. Το 1996 απονεμήθηκε στην Ρόζα Παρκς το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, ενώ το 1999 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού.

    Σκεφθείτε μόνο πόσο σθένος πρέπει να έχει μια μαύρη γυναίκα το 1955 στην Αλαμπάμα των Η.ΠΑ. για να κάνει κάτι τέτοιο και θα καταλάβετε το ηθικό ανάστημά της.

    Για παιδιά 4-6 ετών.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ρόζα Παρκς
    Όντρει Χέπμπορν
    Τίτλος πρωτοτύπου: Pequena y grande…
    Συγγραφέας: Ιζαμπέλ Σάντζεζ Βεγκάρα, Μαρία Αντέλο, Αμάϊα Αρατσόλα
    Συγγραφέας: Sveta Dorosheva
    Beatrice Cerocchi
    Christine Roussey
    Σειρά: Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες
    Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Απρίλιος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 19,5 Χ 24
    ISBN: 978-960-569-969-7
    978-960-569-968-0
    978-960-569-967-3

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular