More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΗ υπέροχη Όστεν: Περηφάνια και προκατάληψη & Έμμα (2 βιβλία, μετ.: Ράνια...

    Η υπέροχη Όστεν: Περηφάνια και προκατάληψη & Έμμα (2 βιβλία, μετ.: Ράνια Μπουμπουρή)

    Διαβάζεται σε 4′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-14) – Διασκευασμένη λογοτεχνία

    Θα μπορούσα εύκολα να συγχωρήσω την περηφάνια του, αν δεν είχε συντρίψει τη δική μου.
    Τζέιν Όστεν

    Η Τζέιν Όστεν έγραψε το περίφημο Περηφάνια και Προκατάληψη (Pride and Prejudice) μεταξύ 1796 και 1797, αλλά το είδε να εκδίδεται το 1813, μετά την επιτυχία που είχε το πρώτο της μυθιστόρημα Λογική Ευαισθησία. Ο αρχικός τίτλος του βιβλίου ήταν Πρώτες Εντυπώσεις αλλά αυτός δεν είδε ποτέ το φως της έκδοσης. Αντιθέτως, η Όστεν προτίμησε τον τίτλο Περηφάνια και Προκατάληψη, δημοφιλής φράση της εποχής, πιθανότατα για να αποφύγει την ταύτιση με δύο άλλα βιβλία που κυκλοφόρησαν με εκείνο τον τίτλο τότε. Μετά από αλλαγές, διορθώσεις και απορρίψεις, η Όστεν πούλησε τα πνευματικά δικαιώματα του μυθιστορήματός της στον Τόμας Έγκερτον του Γουάιτχολ για 110 λίρες. Σήμερα, υπολογίζεται ότι το βιβλίο έχει ξεπεράσει τα είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα όλων των εποχών, με δεκάδες μεταφορές και προσαρμογές σε άλλες μορφές τέχνης (σινεμά, θέατρο κ.α.).

    Ήταν η εποχή της αντιβασιλείας στη Αγγλία, ήταν η εποχή που η αγγλική κοινωνία χωρίστηκε σε κοινωνικές τάξεις – ανάλογα με τον πλούτο του καθενός-, ήταν η εποχή που κάθε νέα, όμορφη, ευκατάστατη και με ευγενική καταγωγή γυναίκα έπρεπε να παντρευτεί.

    Σε αυτή την ιδιαίτερη εποχή, σε ένα χωριό της Βρετανικής επαρχίας ζούσε η οικογένεια Μπένετ. Ο κύριος και η κυρία Μπένετ είχαν πέντε κόρες που ήταν όλες ανύπαντρες. Το όνειρο της κας Μπένετ ήταν ένα και μόνο ένα, να παντρέψει τις κόρες της με ευκατάστατους και σπουδαίους συζύγους. Ώσπου μια μέρα, το όνειρο της αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Ένας πλούσιος και ευχάριστος νέος μετακόμισε στην γειτονιά. Η κυρία Μπένετ ελπίζει να τον εξασφαλίσει ως γαμπρό για την όμορφη μεγαλύτερη κόρη της, Τζέιν Μπένετ. Το όνειρο της όμως γρήγορα θα καταρρεύσει καθώς ο υπερόπτης φίλος του νεαρού, ο κύριος Ντάρσι, θα θεωρήσει το προξενιό ακατάλληλο.

    Ένας χορός θα γίνει η αφορμή να γνωριστεί ο υπερόπτης, περήφανος και φαντασμένος κύριος Ντάρσι, με την δεύτερη κόρη των Μπένετ, Ελίζαμπεθ Μπένετ -η οποία παρά τα σχέδια της μητέρας της, είναι αποφασισμένη να παντρευτεί μόνο από αγάπη. Εμπόδια και παρεξηγήσεις θα δυσκολέψουν τους δύο νέους. Άραγε η περηφάνια της μιας πλευράς και η προκατάληψη της άλλης θα καταφέρουν να συνυπάρξουν σε μια κοινωνία γεμάτη προκαταλήψεις και κανόνες;

    Πριν ξεκινήσει το μυθιστόρημα, η Όστεν έγραψε: “Θα φτιάξω μια ηρωίδα που δεν θα αρέσει σε κανέναν, εκτός από εμένα”.

    Η Τζέιν Όστεν έγραψε την Έμμα μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματός της, Περηφάνια και προκατάληψη και το υπέβαλε στον εκδότη του Λονδίνου, Τζον Μάρεϊ το φθινόπωρο του 1815. Ο εκδότης της πρόσφερε το ποσό των £ 450, το οποίο εκείνη αρνήθηκε. Αντ’ αυτού, δημοσίευσε δύο χιλιάδες αντίγραφα του μυθιστορήματος με δικά της έξοδα, διατηρώντας τα πνευματικά δικαιώματα και πληρώνοντας προμήθεια 10% στον Μάρεϊ. Η πρώτη δημοσίευση έγινε τον Δεκέμβριο του 1815 (με ημερομηνία 1816) και από τότε έχει παραμείνει σε συνεχή δημοσίευση -στα Αγγλικά- μέχρι σήμερα.  Ήταν το τελευταίο μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής της.

    1815. Η Έμμα Γούντχαουζ είναι μια νέα, όμορφη, έξυπνη και πλούσια κοπέλα που κατοικεί μαζί με τον υποχόνδριο πατέρα της, στο Σάρρεϋ της Αγγλίας κατά τη μεταβατική περίοδο από την Γεωργιανή στην Βικτωριανή εποχή (Regency England). Έχει ήδη κλείσει τα είκοσι ένα της χρόνια και μέχρι τότε δεν έχει αντιμετωπίσει έννοιες και σκοτούρες. Μετά το γάμο της γκουβερνάντας της, η Έμμα θα θεωρήσει πως σε εκείνη οφείλεται ο γάμος και θα αποφασίσει ότι της αρέσει να κάνει προξενιά. Παρά τις συμβουλές του καλού της φίλου Νάιτλι, να μην ανακατεύεται στις σχέσεις των άλλων και να μην χώνει τη μύτη της παντού, εκείνη θα συνεχίσει και θα προσπαθήσει να προξενέψει όποιον βρεθεί στο δρόμο της και να βρει το σωστό ταίρι για τον καθένα. Όχι όμως για τον εαυτό της, καθώς πιστεύει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να παντρευτεί. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Ή θα λαβωθεί κι εκείνη από το τόξο του φτερωτού θεού;

    Η Κάθριν Γουντφάϊν και η Κέιτι Μπέρτσιλ παρουσιάζουν δύο νέες, διασκεδαστικές, με χιούμορ διασκευές των γνωστών και τολμηρών για την εποχή μυθιστορημάτων της Τζέιν Όστεν, Περηφάνια και Προκατάληψη και Έμμα, καταφέρνοντας να συλλάβουν το ανήσυχο και σπιρτόζικο πνεύμα της Όστεν, μεταφέρουν τη γοητεία και τη ζωντάνια των έργων της αποδίδοντας σε πιο προσιτή γλώσσα – απαλλαγμένη από ιδιωματισμούς και βρετανικό βρεγματικό χιούμορ -, τον διορατικό κοινωνικό σχολιασμό της Όστεν και την αμφισβήτηση των ηθικών αξιών της εποχής και των κοινωνικών στερεοτύπων, εστιάζοντας στις ισχυρές πρωταγωνίστριες της Όστεν αλλά και συγκεκριμένα στη θέση των γυναικών του 18ου και 19ου αιώνα.

    Αν και η γραφή της Γουντφάϊν είναι πιο δυναμική, ενώ της Μπέρτσιλ πιο ανάλαφρη δανείζονται και οι δύο πολλά στοιχεία από το αρχικό κείμενο και η αφήγησή τους μοιάζει να έχει πιο γρήγορο ρυθμό και ένταση. Οι μακροσκελείς και περίπλοκες προτάσεις έχουν αντικατασταθεί με λιτές και ευκολονόητες. Οι χαρακτήρες τους παρουσιάζονται πιο οικείοι αλλά με την ίδια γλυκύτητα όπως της Όστεν, αν και σε κάποιες περιπτώσεις εστιάζουν στα «ελαττώματά», όπως στην περίπτωση του κ. Ντάρσι. Αναμφισβήτητα οι δύο συγγραφείς αποτίουν φόρο τιμής στα μυθιστορήματα της Τζέιν Όστεν, διασφαλίζοντας ότι η κληρονομιά της θα περάσει στις επόμενες γενιές.

    Τα ασπρόμαυρα χαριτωμένα σχέδια και οι προσεγμένοι χαρακτήρες της Εγκλαντίν Κελμάνς λειτουργούν συμπληρωματικά και απόλυτα εναρμονισμένα με το ύφος της αφήγησης των Γουνφάϊν και Μπέρτσιλ, επιτρέποντας στους αναγνώστες να ρίξουν μια ματιά στην Αγγλία κατά την περίοδο της Αντιβασιλείας.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επεξηγηματικές σημειώσεις και πληροφορίες για την Αγγλία της μεταβατικής περιόδου των αρχών του 19ου αιώνα στο τέλος του βιβλίου, αλλά και τα πορτρέτα των κύριων χαρακτήρων που συνοδεύονται από σύντομες βιογραφίες στην αρχή του βιβλίου. Επιπλέον, η σύντομη βιογραφία της Τζέιν Όστεν θα βοηθήσει τους νέους αναγνώστες να κατανοήσουν καλύτερα την εποχή κατά την οποία πρωτοκυκλοφόρησαν τα μυθιστορήματα.

    Σημαντικό ρόλο παίζει και η μετάφραση των κειμένων από τη Ράνια Μπουμπούρη, καθώς έχει καταφέρει να αποδώσει το αιχμηρό πνεύμα της Όστεν μέσα από την σύγχρονη ματιά των δύο συγγραφέων.

    Εν ολίγοις, η Κάθριν Γουντφάϊν και η Κέιτι Μπέρτσιλ παρουσιάζουν δύο αξιόλογες διασκευές των έργων της Τζέιν Όστεν –Περηφάνια και προκατάληψη και Έμμα, που ευελπιστούμε να λειτουργήσουν ως έναυσμα για την ανάγνωση των πρωτοτύπων.

    Για αναγνώστες 8+

    Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μίνωας.

    Με μια ματιά

    • Η Κάθριν Γουντφάϊν και η Κέιτι Μπέρτσιλ παρουσιάζουν δύο νέες, διασκεδαστικές, με χιούμορ διασκευές των γνωστών και τολμηρών για την εποχή μυθιστορημάτων της Τζέιν Όστεν, Περηφάνια και Προκατάληψη και Έμμα, καταφέρνοντας να συλλάβουν το ανήσυχο και σπιρτόζικο πνεύμα της Όστεν, μεταφέρουν τη γοητεία και τη ζωντάνια των έργων της αποδίδοντας σε πιο προσιτή γλώσσα – απαλλαγμένη από ιδιωματισμούς και βρετανικό βρεγματικό χιούμορ -, τον διορατικό κοινωνικό σχολιασμό της Όστεν και την αμφισβήτηση των ηθικών αξιών της εποχής και των κοινωνικών στερεοτύπων, εστιάζοντας στις ισχυρές πρωταγωνίστριες της Όστεν αλλά και συγκεκριμένα στη θέση των γυναικών του 18ου και 19ου αιώνα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Pride and Prejudice – Dawn

    Pride and Prejudice – Can’t Slow Down

    Pride and Prejudice – The Militia Marches In

     Pride and Prejudice – Another Dance

    Poor Miss Taylor (from Emma)-by Isobel Waller-Bridge, David Schweitzer

    Emma 03. Sewing and Archery

    Emma 18. End Titles

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Περηφάνια και προκατάληψη
    Έμμα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Awesomely Austen 1: Pride and Prejudice
    Awesomely Austen 2: Emma
    Συγγραφέας:  Catherine Woodfine Katty Birchall
    Εικονογράφηση: Εglantine Ceulemans
    Εκδόσεις: Μίνωας, Ιανουάριος 2021
    Μετάφραση: Ράνια Μπουμπουρή
    Σειρά: Η υπέροχη Όστεν
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Μαρία Τσιτωνάκη
    Σελίδες: 240
    224
    Μέγεθος: 14,3 Χ 21,2
    ISBN: 978-618-02-1686-8
    978-618-02-1687-5

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular