More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ Eπανάσταση του 1821 – Ήρωες και μάχες, του Διονύση Βαλεριάνου

    Η Eπανάσταση του 1821 – Ήρωες και μάχες, του Διονύση Βαλεριάνου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-11) – Βιβλίο γνώσεων

    Η δύναμή σου πέλαγο κι η θέλησή μου βράχος.
    Διονύσιος Σολωμός

    «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, η σπουδαιότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας μας, υπήρξε η κορύφωση του ηρωικού αγώνα των σκλαβωμένων Ελλήνων για την κατάκτηση της ελευθερίας. Από το 1821 έως το 1829 αμέτρητοι Έλληνες πρόσφεραν με «αρετήν και τόλμην» τη ζωή τους για να είμαστε όλοι εμείς, σήμερα, ελεύθεροι!»

    Ένα βιβλίο που καταφέρνει να συγκεντρώσει τις πιο σημαντικές μάχες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Πληροφοριακό υλικό με σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας, ημερομηνίες, χάρτες, σκηνές από μάχες εξιστορούν την πιο λαμπρή ιστορία που έχει γραφεί ποτέ. Κάθε μάχη ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη τονίζοντας τα υψηλά ιδανικά των Ελλήνων αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησαν. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ελλήνων η τόλμη και το θάρρος που δε δίστασαν να καταρρίψουν κάθε πιθανότητα αποτυχίας του αγώνα.

    Ιδιαίτερη μνεία στην αρχή του βιβλίου γίνεται στον Διονύσιο Σολωμό, ένα όνομα που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη των Ελλήνων. Ο «Ύμνος ει την Ελευθερίαν» γράφηκε το 1823 στη Ζάκυνθο και μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Μάντζαρο το 1828. Αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές γραμμένες στη δημοτική γλώσσα. Το 1865 οι 24 πρώτες στροφές του καθιερώθηκαν ως ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας. Σε επίσημες τελετές οι δύο πρώτες στροφές συνοδεύουν πάντα την έπαρση και την υποστολή της Ελληνικής σημαίας.

    Πρωταγωνιστές που αποτυπώνονται στις σελίδες του βιβλίου είναι οι ήρωες της Επανάστασης που καθένας με μοναδικό τρόπο πρόσφερε στον αγώνα. Ονόματα που έμειναν στην Ιστορία όπως ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Αναγνωσταράς, ο  Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Νικηταράς, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Μιαούλης, ο Μακρυγιάννης, ο Κίτσος Τζαβέλας, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Δημήτριος Υψηλάντης,  ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Κανάρης, ο Ολύμπιος Γεωργάκης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Κόδριγκτον, ο Δεριγνί, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Γκούρας, ο Παπανικολής, ο Ματρώζος.

    Σε μικρά δισέλιδα κεφάλαια αποτυπώνεται και μια μάχη και συνοδεύεται από την αναπαραστατική εικονογράφηση του Σπύρου Ζαχαρόπουλου με τις χαρακτηριστικές ηρωικές μορφές και έντονα χρώματα. Σημαντικές μάχες που εξιστορούνται στο βιβλίο της Ιστορίας για τη ΣΤ’ Δημοτικού όπως η μάχη του Δραγατσανίου, η κήρυξη της Επανάστασης στη Μάνη, η μάχη της Αλαμάνας, στο Χάνι της Γραβιάς, η άλωση της Τρίπολης, η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο, η μάχη στο Πέτα,  στα Δερβενάκια, στο Κεφαλόβρυσο, στον κόλπο του Γέροντα, στο Μανιάκι, στους Μύλους της Αργολίδας, στο Δίστομο και την Αράχοβα, στην Πέτρα, η έξοδος του Μεσολογγίου, η ναυμαχία του Ναυαρίνου εκτυλίσσονται σε δεκαεπτά κεφάλαια. Στο 18ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην κήρυξη της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα. Σύμφωνα με την παράδοση στις 25 Μαρτίου του 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στην Αγία Λαύρα, ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης κηρύχθηκε ο αγώνας των Ελλήνων για την Ελευθερία.

    Σε ένα δισέλιδο παρουσιάζονται αναλυτικά πληροφοριακό υλικό για τα βασικά όπλα των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821. Τα ξίφη όπως η πάλα ή αλλιώς σπάθα που κρεμούσαν οι αγωνιστές στην αριστερή πλευρά τους και το γιαταγάνι που έμοιαζε με μεγάλο μαχαίρι. Τα πυροβόλα όπως το καριοφίλι, που ήταν τουφέκι με λεπτή κάνη και η πιστόλα ή αλλιώς κουμπούρα που ήταν σαν μικρό όπλο.

    Η αφήγηση του βιβλίου ακολουθεί τη χρονική ακολουθία των γεγονότων και επικεντρώνεται σε σπουδαία πολεμικά επεισόδια της Ελληνικής Επανάστασης. Μέσα από την πλούσια εικονογράφηση του βιβλίου, με σκηνές από τις μάχες, τα πορτραίτα των ηρώων, τους χάρτες αλλά και δημιουργικές δραστηριότητες που πλαισιώνουν το βιβλίο οι μικροί αναγνώστες θα ταξιδέψουν νοερά σε σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας.

    Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου οι μικροί αναγνώστες θα ανακαλύψουν δημιουργικές δραστηριότητες για εξάσκηση μνήμης σε ονόματα ηρώων, μάχες και χρονολογίες με τη μορφή παιχνιδιού.

    Τα παιδιά καλούνται να κάνουν αντιστοίχηση ανάμεσα σε κάθε μικρή εικόνα με την αντίστοιχη μάχη σαν μια άσκηση εμπέδωσης του πλήθους πληροφοριών του βιβλίου. Για όσους τα πάνε καλά με τις χρονολογίες θα πρέπει να αντιστοιχίσουν κάθε μάχη με τη χρονολογία που πραγματοποιήθηκε.

    Έτσι δημιουργείται μια ιστορική γραμμή των γεγονότων που ξεκινά από τις 22 Φεβρουαρίου 1821 με την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία και καταλήγει στις 12 Σεπτεμβρίου 1829 με την μάχη στην Πέτρα. Ένα να κουίζ γνώσεων όπου κάθε ήρωας ταυτίζεται με κάθε μάχη που έγινε πρωταγωνιστής θα κεντρίσει σίγουρα το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Σημαντικό ρόλο παίζει η αποτύπωση κάθε μάχης με την αντίστοιχη εικόνα σε μικρογραφία και την τοποθεσία της μάχης με τη αντίστοιχη χρονολογία. Το χρονολόγιο της Επανάστασης αποτυπώνεται σε εικόνες και το παιδί αλληλεπιδρά μέσα από το κείμενο και την εικόνα με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό. Καλείται να αριθμήσει τα γεγονότα σε χρονική ακολουθία σαν αλληλένδετα γεγονότα που πλέκουν την ιστορία της Επανάστασης.

    Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα δισέλιδο που έχει αυτοκόλλητα με εικόνες από τις μάχες, πορτραίτα ηρώων και ελληνικές σημαίες. Για όσους χρειάζονται περισσότερη εξάσκηση σε ονόματα και ημερομηνίες υπάρχει ένα τεστ πολλαπλών επιλογών που σίγουρα θα φανεί πιο ενδιαφέρον από ένα τεστ στο μάθημα της Ιστορίας.

    Με μια ματιά

    • Ένα βιβλίο που καταφέρνει να συγκεντρώσει τις πιο σημαντικές μάχες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Πληροφοριακό υλικό με σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας, ημερομηνίες, χάρτες, σκηνές από μάχες εξιστορούν την πιο λαμπρή ιστορία που έχει γραφεί ποτέ. Κάθε μάχη ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη τονίζοντας τα υψηλά ιδανικά των Ελλήνων αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησαν

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Πατρίδα μου Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου

    Κλέφτικη ζωή –  Λουκιανός Κηλαηδόνης

    Τι να θυμηθω τι να ξεχασω – Νταλαρας Φερτης Mikra Asia

    Τσάμικος, Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος

    Ελεύθεροι Πολιορκημένοι Χ. Λεοντής(Παραστάσεις) Τάνια Τσανακλίδου

    Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς – “Μικρά Ασία – Απόστολου Καλδάρα – Πυθαγόρα – Γιώργος Νταλάρας – Χάρις Αλεξίου” –

    Άκρα του τάφου σιωπή – Νίκος Ξυλούρης

    Ο Θούριος του Ρήγα Φερραίου Βελεστινλή – Νίκος Ξυλούρης

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: H Eπανάσταση του 1821 – Ήρωες και μάχες
    Συγγραφέας: Διονύσης Βαλεριάνος
    Εικονογράφηση: Σπύρος Ζαχαρόπουλος
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Ιανουάριος 2021
    Γραφιστική επιμέλεια: DtpΕλληνοεκδοτικής, Λαέρτης Βίλα
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-563-397-4

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular