More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΙεροί πόλεμοι: Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Αλεσάντρο Μπαρμπέρο

    Ιεροί πόλεμοι: Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Αλεσάντρο Μπαρμπέρο

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+   – Ιστορικό δοκίμιο

    Μικροπληροφορία: Οι πρώτοι σταυροφόροι ήταν γνωστοί με διάφορους όρους, όπως fideles Sancti Petri (πιστοί του Αγίου Πέτρου ή milites Christi (ιππότες του Χριστού). Όπως οι προσκυνητές, όλοι οι σταυροφόροι έδιναν έναν όρκο (votus), που θα εκπληρωνόταν με την επιτυχή άφιξη στην Ιερουσαλήμ, όπου τους δινόταν ένας πάνινος σταυρός (crux) για να ραφτεί στα ρούχα τους (Πηγή: Wikipedia)

    Ο Μεσαίωνας ήταν μια σκοτεινή εποχή αλλά παράλληλα ήταν η εποχή στην οποία τοποθετήθηκαν τα θεμέλια του σημερινού δυτικού κόσμου. Στην αμφιλεγόμενη αυτή ιστορική περίοδο, ένα πρωτόγνωρο sui generis έκανε την εμφάνισή του…. Οι Σταυροφορίες.

    Η εποχή των Σταυροφοριών κατά την περίοδο του Μεσαίωνα παραμένει ένα μυστήριο μέχρι σήμερα. Ήταν μια μορφή προσκυνηματικού ταξιδιού; Μία ιερή εκστρατεία των Δυτικών Καθολικών Χριστιανών, με σκοπό την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων από τους μουσουλμάνους; Αιματηρά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην εποχή του Μεσαίωνα και επέφεραν μια δριμύτατη σύγκρουση ανάμεσα στη Χριστιανική Δύση και τον Ισλαμικό κόσμο; Άλλη μια μορφή – ένα παιχνίδι εξουσίας, ισχύος και ανωτερότητας; Μια ευκαιρία κατάκτησης και πλουτισμού; Μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, Πέραν της Θάλασσας; Βαλβίδα ασφαλείας για μια Ευρώπη που υποφέρει από υπερπληθυσμό; Αμυντικοί πολέμου εναντίον της επέκτασης του Ισλάμ; Μια μεγάλη περιπέτεια των χριστιανών που αποδέχτηκαν την κλήση του πάπα, ο οποίος μετέφερε τον λόγο του Θεού; Εκρήξεις μίσους για το διαφορετικό και το μη κατανοητό; Ένας ιερός πόλεμος κατά των απίστων, που εξάγνιζε στο όνομα του Θεού, κάθε πράξη βίας; Ένα sui generis θρησκευτικό-ιστορικό-κοινωνικό δημιούργημα; Ή μήπως ήταν μια ξεχωριστή καθαρτική στιγμή, κατά την οποία όποιος μπορεί ζει για μια φορά αυτοπροσώπως όλα τα βαθιά νοήματα και επιπλέον όλους τους κινδύνους της θρησκείας του, έτοιμος να κάνει τα πάντα για να λυτρωθεί, να μετανοήσει και να κερδίσει μια θέση στο βασίλειο των ουρανών, με κάθε κόστος;

    «Αυτός που στην πατρίδα λέρωσε τα χέρια του με αίμα και θα πάει στην κόλαση, όταν κάνει το ίδιο πέρα από τη θάλασσα είναι ήρωας, και ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παραμένει ένας από τους μεγάλους ήρωες της Δύσης. Γιατί ήταν ένας δεινός πολεμιστής και δημιούργησε βαθύ φόβο στους μουσουλμάνους, όπως διηγούνται με ευαρέσκεια οι μεσαιωνικοί συγγραφείς: οι Σαρακηνοί τον φοβούνταν τόσο πολύ που οι μουσουλμάνες μανάδες  για να κάνουν τα παιδιά τους να κάτσουν καλά τους έλεγαν σταμάτα γιατί θα έρθει ο βασιλιάς Ριχάρδος».

    Στο Σταυροφορικό φαινόμενο υπάρχουν δύο παράλληλες όψεις οι οποίες αντανακλούν η μία την άλλη. Η γέννηση της ιδέας του ιερού πολέμου στη χριστιανική κουλτούρα και η εξέλιξη της έννοιας τζιχάντ στην ισλαμική κουλτούρα. Η έννοια του Ιερού πολέμου εμπεριέχει την ιδέα πως το να σκοτώνεις δεν είναι πια αμαρτία μα είναι ιερό και όλοι εκείνοι που θα βαδίσουν ενάντια των απίστων θα λάβουν άφεση αμαρτιών, γιατί θα έχουν ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε ο Θεός και θα έχουν υπομείνει πάθη, όπως υπέμεινε και ο Χριστός. Αντίστοιχα στον Ισλαμικό κόσμο οι προσταγές του Κορανίου προτρέπουν του πιστούς να μάχονται στην οδό του Θεού όπως φανερώνει η φράση «τζιχάντ φι σαμπιλ’ιλλάχ», με αποτέλεσμα το τζιχάντ να μεταφράζεται ως πολεμάω.

    Δύο αντίπαλοι κόσμοι, οι σταυροφόροι από την Δύση και οι Ισλαμιστές μουτζαχεντίν, δίχως να γνωρίζουν τις βαθιές κοινές ρίζες των θρησκειών τους που άπτεται στην ίδια ανάγκη ύπαρξης ενός Θεού παντοδύναμου, και τον κοινό τους στόχο, συναντώνται σε μια προσπάθεια αλληλοεξόντωσης ακολουθώντας τις προσταγές της πίστης τους, μαχόμενοι στον δρόμο του εκάστοτε Θεού τους.

    Ο διακεκριμένος Ιταλός ιστορικός και συγγραφέας Alessandro Barbero παρουσιάζει ένα ιστορικό δοκίμιο στο οποίο αφηγείται με άμεσο και κατανοητό τρόπο γεγονότα και ιστορίες ανθρώπων που έζησαν την περίοδο των Σταυροφοριών εστιάζοντας όχι τόσο στη χρονολογική σειρά των γεγονότων αλλά στα θρησκευτικά-πολιτικά-κοινωνικά-πολιτιστικά- οικονομικά κίνητρα αυτών που αποφάσισαν να συμμετέχουν αλλά και όσων ανταπέδωσαν τις επιθέσεις και αντέδρασαν στην εισβολή. Παράλληλα προσπαθεί να εξηγήσει τις βαθύτερες έννοιες της πίστης των δύο κόσμων και να προτρέψει τους αναγνώστες να εμβαθύνουν και τελικά να κατανοήσουν πως οι Σταυροφορίες ήταν η σύγκρουση δύο κόσμων στενά διασταυρωμένων, με κοινές ρίζες, που ανέπτυξαν δύο αποκλίνοντα συστήματα ιδεών και αξιών.

    Με λιτό λόγο χωρίς να είναι στεγνά καταγραφικός αλλά με λογοτεχνική προσέγγιση, ο συγγραφέας παραθέτει πληροφορίες και ιστορικά γεγονότα αρκετά για να κατανοήσουμε το χρονικό των Σταυροφοριών αλλά όχι τόσα ώστε να μας κουράσει, κάνοντας την ανάγνωση ευχάριστη.

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, όπου μέσα από τα μάτια της Άννας της Κομνηνής- κόρης του βασιλέως Αλέξιου Κομνηνού, η οποία έζησε μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα, συνεπώς ακριβώς στα χρόνια της Πρώτης Στραυροφορίας, μέσα παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο έβλεπαν τους Δυτικούς, οι Βυζαντινοί και οι μουσουλμάνοι.

    Στα πλεονεκτήματα του βιβλίου οι 67 έγχρωμες και ασπρόμαυρες γκραβούρες και οι μικρογραφίες που παρουσιάζουν σκηνές των μαχών αλλά και της ζωής κατά την περίοδο του Μεσαίωνα.

    Για εκείνους που θέλουν να πάρουν μία ιδέα για την σκοτεινή περίοδο των Σταυροφοριών.

    Εκδόσεις Historical Quest

    Με μια ματιά

    • Ο διακεκριμένος Ιταλός ιστορικός και συγγραφέας Alessandro Barbero παρουσιάζει ένα ιστορικό δοκίμιο στο οποίο αφηγείται με άμεσο και κατανοητό τρόπο γεγονότα και ιστορίες ανθρώπων που έζησαν την περίοδο των Σταυροφοριών εστιάζοντας όχι τόσο στη χρονολογική σειρά των γεγονότων αλλά στα θρησκευτικά-πολιτικά-κοινωνικά-πολιτιστικά- οικονομικά κίνητρα αυτών που αποφάσισαν να συμμετέχουν αλλά και όσων ανταπέδωσαν τις επιθέσεις και αντέδρασαν στην εισβολή.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    DUNE Official Soundtrack | Holy War – Hans Zimmer | WaterTower

    Knights of Honor

    Kemal – Xatzidakis (the original)

    Illuminati Soundtrack – Hans Zimmer – air

    Songs of Crusader Kings II – Official Soundtrack

    Assassin’s Creed Ambience-Odyssey

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ιεροί πόλεμοι: Σταυροφορίες & Τζιχάντ
    Τίτλος πρωτοτύπου: Benedette guerre: Crociate e jihad
    Συγγραφέας: Alessandro Barbero
    Σειρά: ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
    Εκδόσεις: Historical Quest, Δεκέμβριος 2020
    Μετάφραση: Σωτήριος Δρόκαλος
    Σελ/ση- Μακέτα εξωφ.: Σοφία Λιβιεράτου
    Επιμέλεια Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος
    Σελίδες: 288
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-618-5088-68-2
    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular