More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΚαθημερινές ιστορίες για τα Καράβια, του Βασίλη Κρεμμύδα

    Καθημερινές ιστορίες για τα Καράβια, του Βασίλη Κρεμμύδα

    Διαβάζεται σε 2′ Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 11-16) – Βιβλίο γνώσεων

    Η θάλασσα ξηλώνεται συχνά.
    Ποιος λέτε να τη ράβει;
    Ορχάν Βελί Κανίκ

    Τα περισσότερα βιβλία γνώσεων πριν 15 χρόνια, ειδικά στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, δεν ήταν κλασάτα. Δεν είχαν μια αισθητική προσέγγιση τέτοια που και το παιδί αλλά και τον μεγαλύτερο αναγνώστη να τον κρατήσουν, να τον θέλξουν με το συνολικό τους στήσιμο και όχι μόνο με ένα αξιόλογο κείμενο.

    Βιβλία σαν αυτό έρχονται να τονίσουν και όχι να αναιρέσουν τον παραπάνω αφορισμό. Το κείμενο του διακεκριμένου, αείμνηστου καθηγητή Βασίλη Κρεμμύδα χαρακτηρίζεται από ακρίβεια, εμβρίθεια, πειστικότητα, άρτια δομημένο σε μικρές ενότητες όπου δίνεται σπάνιο πληροφοριακό υλικό με τρόπο μεστό και με ντοκιμαντερίστικη διάθεση, στοιχεία που κάνουν το βιβλίο ταυτόχρονα επιστημονικό και ευκολοδιάβαστο. Σημαντικό ρόλο στη διάθεση αυτή, καθώς και στην αισθητική αρτιότητά του βιβλίου παίζει η εξαιρετική επιλογή του οπτικού υλικού (φωτογραφίες από μαρτυρίες, κείμενα, πηγές, ημερολόγια, χάρτες, γκραβούρες, πίνακες) το οποίο διεγείρει το ενδιαφέρον, τεκμηριώνει, εξηγεί, αναπτύσσει πτυχές του κειμένου.

    Ο συγγραφέας ξεκινά την προσέγγισή του από τη Μεσόγειο και τη σημασία της για τους λαούς που έβρεχε, καθώς και τον ρόλο της στην ακμή του ελληνικού εμπορίου και ναυτιλίας. Στη συνέχεια μας οδηγεί σε ένα ναυπηγείο αυτής της θάλασσας, στη γέννηση ενός καραβιού. Έτσι ξεκινάμε το ταξίδι, σε ένα μικρό ναυπηγείο, που έφτιαχνε λατίνια, σακολέβες, καϊκια.Και αρχίζουμε και κυλάμε στα νερά. Εμπόρια, επιχειρήσεις, η περίφημη σερμαγιά που θα εξασφάλιζε εμπόρευμα, οι προμήθειες, το φόρτωμα ενός πλοίου, το πλήρωμα, οι σημαίες, οι κίνδυνοι, τα εργαλεία, τα όργανα ναυσιπλοϊας, το αντάμωμα με τους πειρατές και τους κουρσάρους που ήταν καθεστώς και όχι υλικό για ταινία τότε, τα μεγάλα λιμάνια, τα λιμοκαθαρτήρια που περνούσαν από υποχρεωτικό υγειονομικό έλεγχο ανθρώπους και εμπορεύματα. Και τέλος, ο ρόλος των καραβιών στον ελληνικό Αγώνα του 1821 αλλά και στο νέο ελληνικό κράτος που αναδυόταν.

    Πληρότητα και αισθητική. Με αυτά θα πορευθείτε στο βιβλίο αυτό και θα απολαύσετε τις πληροφορίες και τη ρότα μέσα στην ελληνική ιστορία.

    Ήταν το πρώτο βιβλίο της νέας τότε σειράς «Λίγο πριν… λίγο μετά το 1821» (επίσης βραβευμένο και υπέροχο και το Ένας κόσμος σε κίνηση, της Μαρίζας Ντεκάστρο).

    Για αναγνώστες από 10 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Διακρίσεις

    Κρατικό βραβείο βιβλίου γνώσεων για παιδιά 2007

    Με μια ματιά

    • Το κείμενο του διακεκριμένου, αείμνηστου καθηγητή Βασίλη Κρεμμύδα χαρακτηρίζεται από ακρίβεια, εμβρίθεια, πειστικότητα, άρτια δομημένο σε μικρές ενότητες όπου δίνεται σπάνιο πληροφοριακό υλικό με τρόπο μεστό και με ντοκιμαντερίστικη διάθεση, στοιχεία που κάνουν το βιβλίο ταυτόχρονα επιστημονικό και ευκολοδιάβαστο. Σημαντικό ρόλο στη διάθεση αυτή, καθώς και στην αισθητική αρτιότητά του βιβλίου παίζει η εξαιρετική επιλογή του οπτικού υλικού (φωτογραφίες από μαρτυρίες, κείμενα, πηγές, ημερολόγια, χάρτες, γκραβούρες, πίνακες) το οποίο διεγείρει το ενδιαφέρον, τεκμηριώνει, εξηγεί, αναπτύσσει πτυχές του κειμένου.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ – άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε

    “Kαράβι-καραβάκι” Παρ.Χίου ~ Δόμνα Σαμίου

    Κι εσύ δε μου μιλάς- Μιχάλης Βιολάρης

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Καθημερινές ιστορίες για τα Καράβια
    Συγγραφέας: Βασίλης Κρεμμύδας
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Μάιος 2006
    Καλλ. επιμέλεια: Δημήτρης Χαλκιόπουλος
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Πόπη Μουπαγιατζή
    Επιμέλεια φωτ. υλικού: Ειρήνη Βοκοτοπούλου
    Σελίδες: 66
    Μέγεθος: 17.5 X 24.5
    ISBN: 960-7846-65-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular