More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΚαλλιτέχνης, του ed vere

    Καλλιτέχνης, του ed vere

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ενώ ζωγράφιζα κάποιος με ρώτησε “τι είναι ένας καλλιτέχνης;”. Το σκέφτηκα και είπα…
    Ed Vere

    Ο διακεκριμένος Άγγλος καλλιτέχνης ed vere φτιάχνει μια ωδή στους καλλιτέχνες, τον κόσμο, το βλέμμα, της απογοητεύσεις, τις πτώσεις και τις επανόδους τους προς την ελευθερία και την τέχνη.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο κόσμος μας είναι όμορφος, γεμάτες χαρές. Κάποιες φορές είμαστε πολύ απασχολημένοι για να τα δούμε όλα αυτά. Αλλά υπάρχουν κάποιοι που τα βλέπουν πάντα: οι καλλιτέχνες. Βλέπουν τα θαύματα, τη χαρά, την κάνουν τέχνη. Το κεφάλι τους είναι γεμάτο χρώματα, συναισθήματα, πάθη, όνειρα. Καμιά φορά όλα αυτά γίνονται ιδέες. Και άλλες φορές τέχνη!

    Κάποτε πρέπει να φύγουν μακριά από το σπίτι τους, να ταξιδέψουν μακριά, να συλλέξουν ομορφιές και εικόνες, σε κάποια πολύβουη πόλη ίσως. Οι άνθρωποι κοντοστέκονται. Κοιτούν τη δουλειά τους. Ακολουθούμε μια καλλιτέχνιδα. Ζωγραφίζει. Την κοιτάζουν. Πολύς κόσμος. Νιώθει ότι έκανε κάποιο λάθος. Απογοητεύεται. Νιώθει λυπημένη. Δεν θέλει να ζωγραφίσει άλλο. Οι άνθρωποι την παρακαλούν να σταματήσει. “Λατρεύουμε τις εικόνες σου” της λένε. “Μαθαίνουμε από τα λάθη μας“, της λέει ένα κορίτσι. Νιώθει ξανά ελεύθερη. Τα χρώματά της πετούν. Είναι μια καλλιτέχνιδα.

    Εστιάζοντας

    Προφανώς πρόκειται για μια ωδή στην Τέχνη και τους εκπροσώπους της, τους λειτουργούς της. Μου άρεσε πολύ η οπτική ότι οι καλλιτέχνες βλέπουν την ομορφιά, τη χαρά του κόσμου και τις φανερώνουν στους απασχολημένους ανθρώπους, μέσα στη βουή και την τρεχάλα της ζωής. Βέβαια, οι καλλιτέχνες δεν βλέπουν μόνο το θετικό πρόσημο και εξέλιξη του κόσμου, αλλά και τα σύννεφα, το μαύρο, τα εμπόδια.

    Σημαντικές παραμέτρους αναδεικνύει ο διεθνώς αναγνωρισμένος Λονδρέζος καλλιτέχνης ed vere. Τα ταξίδια και η ανοιχτή ματιά που πρέπει να έχουν οι καλλιτέχνες στον κόσμο, οι μετατοπίσεις και οι αλλαγές εστίασης, η ανάγκη για αναζήτηση του καινούργιου, του άλλου. Είναι οι απογοητεύσεις, τα λάθη, η αμφιβολία, η εσωτερική αναστάτωση που προκαλούν στον/στην καλλιτέχνη/καλλιτέχνιδα οι στιγμές όπου τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θες, όπως τα σχεδίαζες ή τα υπολόγιζες. Η ανταπόκριση του κοινού και η αγάπη του προς το έργο του καλλιτέχνη γίνονται ένα τρίτο πόδι που σε στηρίζει ενός κουτσαίνεις προς την αυτο-αμφισβήτηση. Είναι η απελευθέρωση από τα δεσμά της απουσίας έμπνευσης ή ερεθισμάτων και η αίσθηση της ελευθερίας που αναγεννά και ωθεί στη δημιουργία ξανά και ξανά. Η σύνδεση μάλιστα που κάνει στο τέλος με κάθε αναγνώστη που ζωγραφίζει είναι σημαντική, καθώς δεν θεωρεί την τέχνη αποκλειστικό πεδίο κάποιων που αποκαλούνται καλλιτέχνες, αλλά όλων μας, κυρίως δε των παιδιών που βρίσκονται στην αρχή μιας πορείας που δεν γνωρίζεις που μπορεί να φτάσει.

    Ουσιαστικά ο vere μας καλεί να ανοίξουμε το βλέμμα μας στον κόσμο και την ομορφιά του, να δημιουργούμε, να σηκωνόμαστε όταν απογοητευόμαστε και αποθαρρυνόμαστε, να συνειδητοποιήσουμε ότι το λάθος, η αποθάρρυνση αυτή, είναι μέρη της διαδικασίας της τέχνης και ίσως… να είμαστε κι εμείς σε αυτή την όμορφη ομάδα των καλλιτεχνών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα επιδραστικό βιβλίο που προσφέρει αυτοπεποίθηση σε κάθε επίδοξο καλλιτέχνη, αδήλωτο ή δηλωμένο.

    Η εικονογραφική του ματιά έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Η μορφή της καλλιτέχνιδας, της κεντρικής και μόνης ηρωίδας του, αφήνει μια αίσθηση κόμικ καρικατούρας, γεμάτη παιδικότητα και ιδιαίτερη εκφραστικότητα, με συναισθήματα που εκπέμπονται, με χαρακτήρα που αποτυπώνεται έξοχα στις εικόνες και πέρα από τις λέξεις, οι γραμμές του κουβαλούν μια αναρχία που κατευθύνεται πάντα κάπου παράγοντας κάτι απρόσμενο αλλά ταυτόχρονα καλαίσθητο, ενώ διακρίνεται η ελευθερία που διοχετεύει στη δουλειά του, αποφεύγοντας να εικονογραφήσει γραμμικά, αναμενόμενα. Η δύναμη της αφαίρεσης και των κολάζ του vere είναι χάρμα ιδέσθαι.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Καλλιτέχνης
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Artist
    Συγγραφέας: Εd Vere
    Εικονογράφος: Εd Vere
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2023
    Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
    Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
    Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21,2 X 28
    ISBN: 978-618-07-0198-2

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular