More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΕκδότες και Υπεύθυνοι ΕκδόσεωνΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, Γιάννης Φαλδαμής: "Να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία μέσα στα πλαίσια της οικογένειας"

    ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, Γιάννης Φαλδαμής: “Να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία μέσα στα πλαίσια της οικογένειας”

    Με την έναρξη της νέας δεκαετίας, το ELNIPLEX ξεκίνησε έναν ανοιχτό διάλογο με τους Έλληνες εκδότες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του παιδικού και νεανικού βιβλίου. Τα ερωτήματα που απευθύνουμε είναι τα ίδια για όλους και αφορούν στις προκλήσεις της νέας δεκαετίας, τις κατευθύνσεις προς τις οποίες θα κινηθούν οι εκδότες και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να ισχυροποιηθεί το βιβλίο ως μέσο και αξία.

    Φιλοξενούμε σήμερα τον εκδότη των σημαντικών Εκδόσεων Κλειδάριθμος, κύριο Γιάννη Φαλδαμή, που τα τελευταία χρόνια κατακτούν υπό την καθοδήγησή του και τον χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, μετά το επιστημονικό βιβλίο.

    Οι ιδιαιτέρως εμπεριστατωμένες απαντήσεις του δίνουν το στίγμα των εκδόσεων Κλειδάριθμος για τη νέα δεκαετία.

    Ο Γιάννης Φαλδαμής ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας και είναι στο ELNIPLEX.

    Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το παιδικό και το εφηβικό βιβλίο τη νέα δεκαετία που διανύουμε (ειδικά με την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε από τον Μάρτιο του 2020);

    Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η περίοδος αυτή θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί, μία πρόβλεψη για τις προκλήσεις στο παιδικό και το εφηβικό βιβλίο είναι παρακινδυνευμένη. Η καθημερινότητά μας μπορεί να αλλάξει ριζικά, για παράδειγμα υπάρχουν ήδη φόβοι από την επιστημονική κοινότητα για επαναλαμβανόμενα lockdown, και κανείς δεν γνωρίζει πώς η περίοδος αυτή που διανύουμε θα εντυπωθεί στη συλλογική μνήμη και στις αναμνήσεις των παιδιών. Όλες αυτές οι άγνωστες μεταβλητές, και αναμφισβήτητα νέες παράμετροι που ίσως δεν έχουμε καν φανταστεί, θα βρίσκονται στο επίκεντρο των προκλήσεων στο χώρο του βιβλίου γενικότερα. Από την πλευρά μας δεν μένει παρά να είμαστε ανοιχτοί και συγκεντρωμένοι, να αφουγκραστούμε τις αλλαγές και τις νέες ανάγκες, να μείνουμε πιστοί στις αξίες μας αλλά και να πειραματιστούμε με καινοτόμες ιδέες, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να τηρούμε την υπόσχεση που έχουμε δώσει στους αναγνώστες μας για βιβλία που αξίζουν το χρόνο που τους αφιερώνουν.

    Ποιες είναι οι γραμμές/κατευθύνσεις κοντά στις οποίες θα βαδίσουν οι εκδόσεις Κλειδάριθμος ως προς το παιδικό και εφηβικό βιβλίο;

    Είμαστε πολύ καινούριοι στο χώρο του παιδικού βιβλίου, τον Γενάρη κλείσαμε ένα χρόνο. Η είσοδος μας στο χώρο αυτό έγινε πολύ προσεκτικά και μελετημένα, καθώς πρόκειται για ένα κομμάτι όσο όμορφο τόσο και απαιτητικό, με τεράστια ευθύνη από την πλευρά του εκδότη. Βασιστήκαμε στις αξίες που ορίζουν την πορεία μας ως εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, ένα πεδίο με εξίσου μεγάλη ευθύνη για την επιλογή περιεχομένου, την ποιότητα του κειμένου και της μετάφρασης, και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με γνώμονα αυτές: στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε την περιέργεια μικρών και μεγάλων, την θετική σκέψη και δράση. Παράλληλα, οι ιστορίες που επιλέγουμε στέκονται κι αγκαλιάζουν θέματα που απασχολούν τα παιδιά σήμερα, όπως και τους γονείς τους, και ανοίγουν το διάλογο πάνω σε καίρια ζητήματα της εποχής μας όπως η αποδοχή, η ισότητα, η διαφορετικότητα, η συμπερίληψη το φύλο και η αποδόμηση των στερεοτύπων.

    Επιλέγουμε βιβλία με εκπαιδευτική και ψυχαγωγική αξία συνδυασμένα με εικονογραφήσεις που εμείς θεωρούμε πρωτότυπες και υψηλής αισθητικής, τα οποία μάς επιτρέπουν  να προσφέρουμε μία ποιοτική, απολαυστική αναγνωστική εμπειρία στους μικρούς μας αναγνώστες.

    Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλαμβάνατε άμεσα για τη βελτίωση της θέσης του βιβλίου στην κοινωνία και την φιλαναγνωσία αν σας δινόταν μια τέτοια αρμοδιότητα από την πολιτεία;

    Πολύ ωραία ερώτηση, τροφή για σκέψη! Πέρα από αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα εκπαίδευσης, οι οποίες είναι προφανείς και αναγκαίες, η πρώτη μου κίνηση θα ήταν να βρω αποτελεσματικούς τρόπους να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία μέσα στα πλαίσια της οικογένειας. Όπως έχουν δείξει μελέτες,η αγάπη για την ανάγνωση καλλιεργείται από τους ίδιους τους γονείς- βλέποντάς τους να διαβάζουν ή διαβάζοντας όλοι μαζί, τα παιδιά χτίζουν μία συνήθεια και πολλές αναμνήσεις γύρω από το διάβασμα. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να συνεχίσουν τη συνήθεια της ανάγνωσης και στην υπόλοιπή τους ζωή.  Επομένως, θα δημιουργούσα μία ομάδα με ειδικούς – από εξειδικευμένους επιστήμονες έως γονείς αλλά και παιδιά – για να σκεφτούμε και να υλοποιήσουμε ένα πλάνο το οποίο θα μπορέσει να εντάξει το βιβλίο και την ανάγνωση στην καθημερινότητα γονιών και παιδιών. Είναι ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο η καθιέρωση μιας νέας συνήθειας, χρειάζεται καινοτόμες, πρωτότυπες ιδέες και πρώτα και κύρια το να κατανοήσουν οι ίδιοι οι γονείς τα οφέλη της ανάγνωσης για τα παιδιά τους (και τη σημασία τους ως πρότυπα), έτσι ώστε να πειστούν και να προχωρήσουν σε αυτό το ταξίδι.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular