More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΚλιματική αλλαγή. Θέλουμε λύσεις. Δράση τώρα! της Άλις Χάρμαν (εικ.: Αντρές Λοθάνο)

    Κλιματική αλλαγή. Θέλουμε λύσεις. Δράση τώρα! της Άλις Χάρμαν (εικ.: Αντρές Λοθάνο)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-13) – Βιβλίο γνώσεων

    Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.
    Ινδιάνικη παροιμία

    Κλιματική αλλαγή. Ένα από τα κορυφαία ζητήματα της ανθρωπότητας. Ακούμε χρόνια για αυτό. Όμως, τι ξέρουν τα παιδιά για αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα; Εκπλήσσομαι πόσο πολλά ξέρουν κάποια παιδιά και πόσο λίγα ξέρουν κάποια άλλα.

    Το φαινόμενο του θερμοκηπίου το έχουμε ακούσει επίσης πολλές φορές. Η γη γίνεται σαν θερμοκήπιο. Θερμοκήπιο αερίων, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου, τα οποία παγιδεύουν πολλή θερμότητα στην ατμόσφαιρά μας αυξάνοντας τη θερμοκρασία του πλανήτη. Τι σημαίνει αυτό για τη Γη; Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει αφού οι πάγοι λιώνουν, απειλώντας πολλές κατοικημένες περιοχές. Η ξηρασία και η ανυδρία απειλεί με πυρκαγιές, η αύξηση των βροχών σε άλλες προκαλεί πλημμύρες, επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη.

    Πώς παράγονται αυτά τα επικίνδυνα αέρια θερμοκηπίου; Τι κάνουν οι άνθρωποι και επιβαρύνουν την κατάσταση; Ποια είναι τα δολοφονικά αέρια των αγελάδων -σωστά διαβάσατε- που φέρνουν τον πλανήτη στα όριά του; Ποια προβλήματα προκαλεί η υπερκατανάλωση και η οικονομική υπερδραστηριότητα των ανθρώπων; Τι κάνουν οι εταιρίες; Ποιες ρυπογόνες πολιτικές ακολουθούν τα κράτη; Τι μπορούμε και τι επιβάλλεται να κάνουμε όλοι οι κάτοικοι της Γης; Ποιες δράσεις μπορούν να αναλάβουν τα παιδιά;

    Σε τρία μέρη (Α’ Τι γνωρίζουμε, Β’ Τα προβλήματα, Γ’ Οι λύσεις) η Άλις Χάρμαν συνοψίζει και εκθέτει σφαιρικά το πρόβλημα, το προσεγγίζει από όλες τις πλευρές, συχνά ακολουθώντας αντιδημοφιλή ρητορική. Η συγγραφέας δεν αρκείται να εκθέσει το ζήτημα, αλλά προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους αναγνώστες σε αλλαγή στάσης η οποία θα οδηγήσει σε έμπρακτες πρωτοβουλίες. Το βιβλίο είναι πλήρες και δεν λειτουργεί διεκπεραιωτικά απέναντι στη γνώση. Με την ειλικρίνειά του, νομίζω ότι προσπαθεί και καταφέρνει να εμπνεύσει, εξοπλίζοντας με επιχειρήματα όλους όσοι ασχολούνται με το κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα.

    Στο τέλος θα βρείτε ένα χρήσιμο γλωσσάρι διασαφήνισης όρων που πιθανόν να μη γνωρίζει ένα παιδί αλλά του είναι πολύτιμες για να κατανοήσει το πρόβλημα.

    Για αναγνώστες από 9 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ.

    Με μια ματιά

    • Σε τρία μέρη (Α’ Τι γνωρίζουμε, Β’ Τα προβλήματα, Γ’ Οι λύσεις) η Άλις Χάρμαν συνοψίζει και εκθέτει σφαιρικά το πρόβλημα, το προσεγγίζει από όλες τις πλευρές, συχνά ακολουθώντας αντιδημοφιλή ρητορική. Η συγγραφέας δεν αρκείται να εκθέσει το ζήτημα, αλλά προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους αναγνώστες σε αλλαγή στάσης η οποία θα οδηγήσει σε έμπρακτες πρωτοβουλίες. Το βιβλίο είναι πλήρες και δεν λειτουργεί διεκπεραιωτικά απέναντι στη γνώση. Με την ειλικρίνειά του, νομίζω ότι προσπαθεί και καταφέρνει να εμπνεύσει, εξοπλίζοντας με επιχειρήματα όλους όσοι ασχολούνται με το κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Coldplay – Adventure Of A Lifetime (Official Video)

    Bob Marley – Get Up Stand Up

    The Cranberries – Zombie (Official Music Video)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Κλιματική αλλαγή. Θέλουμε λύσεις. Δράση τώρα!
    Τίτλος πρωτοτύπου: Climate change (and how we’ll fix it)
    Συγγραφέας: Alice Harman
    Εικονογράφηση: Andres Lozano
    Εκδόσεις: Πατάκη, Φεβρουάριος 2021
    Μετάφραση: Βασιλική Νίκα
    Διορθώσεις: Βασίλης Αργυρόπουλος
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 19,5 Χ 25
    ISBN: 978-960-16-9027-8

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular