More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20214-7 ετώνΚουράγιο, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

    Κουράγιο, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

    Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα λιοντάρι που δούλευε σε ένα τσίρκο. Και κάποτε έχασε το κουράγιο του κι άρχισε να φοβάται. Το έδιωξαν από εκεί. Πήγε στην πόλη. Ρώτησε ανθρώπους: “Πού βρίσκετε το κουράγιο σας;” Περιπλανήθηκε. Είδε μετανάστες στο λιμάνι. “Τι θα απογίνω;” αναρωτήθηκε πριν αποφασίσει να επιστρέψει στη ζούγκλα. Μα ούτε εκεί είχε πια το κουράγιο να παλέψει, να κυνηγήσει. Πού βρίσκει κανείς κουράγιο όταν το έχει χάσει για τα πάντα;

    Τρία χρόνια μετά το Έρως στο παγκάκι, ο σπάνιος δημιουργός Αλέξης Κυριτσόπουλος επιστρέφει με λέξεις, εικόνες και μια μοναδικής ομορφιάς ιστορία για το χαμένο κουράγιο που βρίσκεις και ίσως θα βρίσκεις πάντοτε όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν από εσένα με έναν τρόπο που δεν το είχαν κάνει ως τότε. Με λόγια λίγα, μετρημένα, κεντάει έναν λέοντα με κομμένα φτερά, δίχως πνοή και πίστη, δίχως όραμα και συνεπαρμό, δίχως κουράγιο, δίχως δύναμη στην καρδιά.

    κουράγιο < ιταλική coraggio < παλαιά οξιτανική γλώσσα coratge < παλαιά γαλλική corage < δημώδης λατινική *coraticum < λατινική cor (καρδιά) < πρωτοϊταλική *kord < πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *ḱḗr- / *ḱr̥d- (καρδιά).

    Το λιοντάρι μάζεψε τα υπάρχοντά του και έφυγε από το τσίρκο για την πόλη. Ποια υπάρχοντα; Το μόνο που παίρνει παραμάσχαλα είναι ένας πίνακας με λιοντάρια (Lions pride) του διακεκριμένου Βρετανού καλλιτέχνη και συντηρητή (Richard) David Shepherd. Σε όλη την περιπλάνησή του είναι μόνο του, δίχως το κουράγιο του, αλλά με αυτόν τον πίνακα να έχει μια μεγάλη σημασία για εκείνο μέχρι το τέλος. Είναι το μικρό, ελάχιστο κουράγιο του; Είναι μια ψηφίδα ομορφιάς σε έναν άσχημο κόσμο; Είναι η σημασία της τέχνης στη ζωή ενός μοναχικού, ταπεινωμένου, που έχει λιποψυχίσει; Είναι η ολιγάρκεια που αμέσως τοποθετεί την τέχνη στην κορυφή της πυραμίδας των αναγκών ενός έμβιου όντος ή ανθρώπου αν κάνουμε την αναγωγή; Όποια εξήγηση κι αν δώσει ο αναγνώστης, αυτό που έχει μεγάλη σημασία και θα ήθελα να σταθώ είναι η δύναμη της ιστορίας του Α. Κυριτσόπουλου που για ακόμα μία φορά είναι πολυεπίπεδη, διηλικιακή, λειτουργεί διαβαθμισμένα αναλόγως των νοητικών διεργασιών και εύρους του αναγνώστη του και εναποθέτει τη δυναμική των αξιών του κατά κύματα. Κοπιάστε και πάρτε ό,τι ο καθένας μπορεί να δει.

    Οι εικόνες του περίφημου εικονογράφου, η φυσικότητα των μολυβιών του, η αισθητική των ευφυών κολάζ του, ο επιβλητικός συνδυασμός απλών γραμμών και ατμοσφαιρικών αποχρώσεων, η συνύπαρξη διαφορετικών τεχνικών και υλικών στην ίδια σελίδα και ασφαλώς η αίσθηση παιδικού σχεδίου που υπεισέρχεται απροσδόκητα μα ταιριαστά στον εικαστικό ανεμοστρόβιλο Α. Κυριτσόπουλος σημαδεύουν το εικονογραφικό του έργο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λευκά σπίτια του δημιουργού που θα μπορούσε να έχει κόψει και ζωγραφίσει ένα παιδί πρώτων τάξεων δημοτικού. Κι η αρετή αυτή, να φτιάχνεις το απλό και να λες το μεγάλο με τον ίδιο τρόπο, είναι αξιοσημείωτη και θαυμαστή.

    Έχω αμφιβολίες αν πρέπει να υπεραναλύεις βιβλία σαν αυτό. Το ξεφύλλισμα και η ανάγνωσή του νομίζω θα μιλήσουν στον καθένα με τον πιο δυναμικό τρόπο. Θα πουν για χαμένο κουράγιο, για αναζήτηση ενός νέου χώρου άνθισης, για την Πόλι του Κ.Π. Καβάφη που όπου κι αν πας δε σε γέλασε γιατί εσύ τη ζωή σου παντού τη χάλασες, για τον Δον Κιχώτη και το διακειμενικό κλείσιμο του ματιού με εκσυγχρονισμένη οπτική σε σκηνή από το κλασικό έργο του Θερβάντες (ο Σάντσο τη φωτογραφίζει με κινητό), για το θάρρος, τη δύναμη και τον ηρωισμό που κρύβεις μέσα σου και θα στον αναδιατάξει μια κρίσιμη στιγμή, για το πόσο δεν αρκεί η επιστροφή σου στο φυσικό σου περιβάλλον ή το “χωριό” σου για να βασιλέψεις ξανά, για τους μετανάστες που αυτοί κι αν χρειάζονται κουράγιο, για τόσα πολλά μέσα σε τόσο λίγες λέξεις.

    “Πάρτε κουράγιο και μα τον άγιο, για τους μικρούς είναι μεγάλος ο θεός”*

    Υπέροχο βιβλίο. Για αναγνώστες από περίπου 5 ετών και με μεγάλο ηλικιακό εύρος. Μακάρι να διάβαζαν πολλοί έφηβοι και ενήλικες βιβλία σαν αυτό.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    * Κάντε κουράγιο – Α. Καλογιάννης

    Ο χορός της μάγισσας του μεσημεριού – Γιώργος Σταυριανός

    Δακρυσμένα μάτια- Βασίλης Σαλέας

    Don Quixote: Prologue: Allegro

    Παιδικό δωμάτιο-Γιώργος Σταυριανός

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Κουράγιο
    Συγγραφέας: Αλέξης Κυριτσόπουλος
    Εικονογράφηση: Αλέξης Κυριτσόπουλος
    Εκδόσεις: Κέδρος, Νοέμβριος 2020
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-04-5074-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular