More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΚωνσταντίνος Καραθεοδωρή: ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός, του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη (εικ.: Παναγιώτης Πανταζής)

    Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός, του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη (εικ.: Παναγιώτης Πανταζής)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 10-15) – Graphic Novel

    Μια καλοκαιρινή ημέρα του 1932 καθόμασταν στη βεράντα του σπιτιού μας στο Μόναχο, όταν ήρθε μια τσαλακωμένη επιστολή από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας. Η επιστολή αυτή, την οποία υπέγραφε  ένας διοικητικός υπάλληλος, πληροφορούσε τον πατέρα μου ότι από 26-7-1932 παύεται από τη θέση του κυβερνητικού επιτρόπου των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Θυμάμαι ότι ο διορισμός του στη θέση αυτή είχε την υπογραφή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η απόλυσή του από την κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου είχε την υπογραφή ενός γραμματέως γ΄. Ο πατέρας στενοχωρήθηκε πολύ, γιατί αφιλοκερδώς βοηθούσε πάντα το ελληνικό κράτος. Τρεις φορές του έγινε πρόταση από πρωτοκλασάτα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ για να διδάξει σε αυτά. Θυμάμαι ότι πάντα έλεγε στη μητέρα: «Δεν θέλω να πάρουν τα παιδιά αμερικάνικη αγωγή».
    Περιοδικό Ιστορικά της Ελευθεροτυπίας, τεύχος 13 Νοεμβρίου 2003, γράφει η Δέσποινα Ροδοπούλου Καραθεοδωρή, κόρη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή,
    Πηγή: Λογομνήμων

    “Πρέπει να ήταν 13 Νοέμβρη του 2003 όταν “πρωτοσυναντήθηκα” με τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Η γνωριμίας μας ξεκίνησε μέσα από το ένθετο “Ιστορικά” της κυριακάτικης εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Η εφημερίδα τον σύστηνε ως τον “Έλληνα Αίνστάιν”.

    Όσοι διαβάζαμε και συλλέγαμε τα Ιστορικά της Ελευθεροτυπίας, μπορούμε να καταλάβουμε λίγο την χαραμάδα που άνοιξε στο μυαλό του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη η προσωπικότητα του μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Είχαν αυτό το ταλέντο τα Ιστορικά να διανοίγουν τέτοιες χαραμάδες που έπειτα γίνονταν λεωφόροι. Η ποιότητα εκείνης της εφημερίδας έκανε πολλούς από εμάς αναγνώστες, θαυμαστές ή και αρθρογράφους της.

    Από εκείνη την Κυριακή κύλησε καιρός πολύς. Ο εμβληματικός πια Έλληνας επιστήμονας είχε περάσει χρόνια και χρόνια στη λήθη και την άγνοια των συμπατριωτών του και είχε μόλις αρχίσει να επισκέπτεται κάποιων την προσοχή.

    Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης γοητεύτηκε τόσο που αποφάσισε να επικοινωνήσει με την κόρη του Καραθεοδωρή, Δέσποινα Ροδοπούλου Καραθεοδωρή, και να τη συναντήσει. Η καταγραφή της πλούσιας αφήγησής της γέννησε πρώτα την Τελευταία εξίσωση (εκδ. Στοχαστής, 2013) και τη μυθιστορηματική βιογραφία Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (εκδ. Μένανδρος, 2019) και εδώ και λίγες εβδομάδες το graphic novel Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: Ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Το σενάριο του βιβλίου πιάνει το νήμα από ένα τηλεφώνημα που δέχεται από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, με την αφορμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου μαθηματικού (13 Σεπτεμβρίου 1873 στο Βερολίνο), ο δημοσιογράφος Κίμων Μάγδας, ο οποίος είχε γνωρίσει σε νεαρότερη ηλικία τον Καραθεοδωρή. Ο Μάγδας ανατρέχει στις σημειώσεις και τις μνήμες του προκειμένου να γράψει το τιμητικό άρθρο που του ζητούν και μέσα από αυτό το ταξίδι του θα ταξιδέψουμε κι εμείς μαζί του, αρχικά στην Αίγυπτο και το φράγμα του Ασουάν όπου ο Καραθεοδωρής πηγαίνει το 1898 μετά την ολοκλήρωση των πρώτων σπουδών του στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου ως μηχανικός της Βρετανικής Αποικιακής Υπηρεσίας. Εκεί αναρωτιέται για το μέλλον του, εκεί χάνεται σε άπειρες σκέψεις και απορίες όσων παρατηρεί, εκεί διαβάζει και μελετά μαθηματικά και κάνει μετρήσεις στην κεντρική είσοδο της πυραμίδας του Χέοπα, τις οποίες και δημοσιεύει.Ανακοινώνει στον φίλο του συγγραφέα Δημήτρη Βικέλα την απόφασή του να παρατήσει τα πάντα και να ξεκινήσει τις σπουδές του στη μαθηματική επιστήμη.

    Η απόφασή του είναι κόντρα στη λογική αλλά κοντά στο δικό του όνειρο. Στα είκοσι επτά του πηγαίνει στο Βερολίνο και τη Γοτίγγη (Γκέτινγκεν) της Κάτω Σαξονίας. Γνωρίζει σπουδαίους μαθηματικούς όπως ο Φέλιξ Κλάιν και ο Ντάβιντ Χίλμπερτ και διανοούμενους όπως ο Ερνστ Ζέμελ, ο Γιόχαν Μίλερ, ο Μαρκ Άμπραχαμ. Οι πόρτες ανοίγουν. Αποφοιτεί ως διδάκτορας Φιλοσοφίας των Μαθηματικών και στη συνέχεια αναλαμβάνει τακτικός καθηγητής Ανώτερων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερου. Το 1908 παντρεύεται την Ευφροσύνη και σύντομα αποκτούν τον Στέφανο και τη Δέσποινα.

    Η πορεία του είναι ανοδική. Γίνεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γοτίγγης και γνωρίζει τον διάσημο Άλμπερτ Αϊνστάιν με τον οποίο διατηρούν αλληλογραφία και ανταλλάσσουν απόψεις. Μαζί θα συμμετάσχουν με δημοσιεύσεις στο περιοδικό “Μαθηματικά Χρονικά” μαζί με την αφρόκρεμα των επιστημόνων της Γερμανίας. Το 1918 γίνεται καθηγητής στο Βερολίνο και προσκαλείται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο να συμμετάσχει στην επιτροπή επιλογής καθηγητών για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1920, ύστερα πάλι από πρόσκληση του Ε. Βενιζέλου αναλαμβάνει την οργάνωση του Ιωνικού Πανεπιστημίου στη Σμύρνη, όπου και θα παραμείνει μέχρι την είσοδο των τούρκικων στρατευμάτων στην πόλη τον Αύγουστο του 1922. Το πανεπιστήμιο της Σμύρνης δεν λειτουργεί λόγω των εξελίξεων και η Μικρασιατική καταστροφή στιγματίζει την εποχή. Ο Καραθεοδωρή επιστρέφει στην Αθήνα από την οποία θα φύγει για το Μόναχο απογοητευμένος αλλά θα επιστρέψει μετά από νέο κάλεσμα του Βενιζέλου, μέχρι την οριστική αποχώρηση του από την πολιτική.

    Αυτό το παθιασμένο ταξίδι μέσα στην επιστήμη, την ακαδημαϊκή καριέρα, τα όνειρα και την προσφορά στην Ελλάδα κάθε φορά που τον καλούσε αποτυπώνει η graphic novel βιογραφία του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, ο οποίος στέκεται και καταγράφει όλες τις σημαντικές στιγμές της πορείας του σπουδαίου επιστήμονα μέσα από την αναδρομή που κάνει ο δημοσιογράφος Κίμων Μάγδας.

    Μεστή βιογραφία, με πλήθος ιστορικών στοιχείων, επιστολών, ντοκουμέντων που αναδεικνύει την προσωπικότητα του Καραθεοδωρή, το πάθος του για την επιστήμη, την καινοτομία, την Ελλάδα.

    Ο Παναγιώτης Πανταζής επιλέγει (με τους εκδότες μαζί προφανώς) μια ασπρόμαυρη εικονογράφηση η οποία θυμίζει παλιό ντοκιμαντέρ, ένα χρονικό της ζωής του Καραθεοδωρή. Αν και αρχικά ξαφνιάζεσαι, εθισμένος στο χρώμα, στην πορεία σου αρέσει η αίσθηση που αφήνουν οι σελίδες αυτής της βιογραφίας. Τα πάνελ του Pan Pan είναι λιτά, όχι υπερφορτωμένα με λεπτομέρειες, με όμορφη αποτύπωση κτιρίων και τόπων αλλά και των προσώπων που παρελαύνουν, από τον Πλανκ και τον Αινστάιν μέχρι τον Βενιζέλο και την οικογένεια Καραθεοδωρή. Η αφήγηση καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο χώρο εν σχέση με τα ελάχιστα διαλογικά μέρη, ενισχύοντας όπως προείπαμε την αίσθηση του χρονικού, ατμόσφαιρα που υποστηρίζουν τα καρέ του Έλληνα κομίστα.

    Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση που φέρνει έναν σπάνιο Έλληνα στο προσκήνιο μέσα από την πολύ ιδιαίτερη και αγαπητή φόρμα του graphic novel.

    Για αναγνώστες από 9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Αυτό το παθιασμένο ταξίδι μέσα στην επιστήμη, την ακαδημαϊκή καριέρα, τα όνειρα και την προσφορά στην Ελλάδα κάθε φορά που τον καλούσε αποτυπώνει η graphic novel βιογραφία του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, ο οποίος στέκεται και καταγράφει όλες τις σημαντικές στιγμές της πορείας του σπουδαίου επιστήμονα μέσα από την αναδρομή που κάνει ο δημοσιογράφος Κίμων Μάγδας. Μεστή βιογραφία, με πλήθος ιστορικών στοιχείων, επιστολών, ντοκουμέντων που αναδεικνύει την προσωπικότητα του Καραθεοδωρή, το πάθος του για την επιστήμη, την καινοτομία, την Ελλάδα.
    • Ο Παναγιώτης Πανταζής επιλέγει μια ασπρόμαυρη εικονογράφηση η οποία θυμίζει παλιό ντοκιμαντέρ, ένα χρονικό της ζωής του Καραθεοδωρή.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Hans Zimmer – “Genius” (From the NatGeo Series “Genius”)

    The Theory of Everything Soundtrack 01 – Cambridge, 1963

    The Theory of Everything Soundtrack 03 – Domestic Pressures

    Evanthia Reboutsika ~ O Venizelos stis Kannes

    Reboutsika ~ A Touch of Spice ~ Halkidon / Kadikoy

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός
    Συγγραφέας: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
    Εικονογράφος: Παναγιώτης Πανταζής
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Οκτώβριος 2021
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αγγελική Παπαγεωργίου
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 20 Χ 25
    ISBN: 978-960-484-675-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular