More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-201912-15 ετώνΛέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, Βιβλίο 3- Η δοκιμασία, του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

    Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, Βιβλίο 3- Η δοκιμασία, του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

    Για όσους αγνοούν το background της Λέσχης των Αλλόκοτων Πλασμάτων, συνοπτικά αναφέρω:

    Παιδιά με κάποια σπάνια δύναμη ή δυνατότητα, μια παράξενη ιδιότητα, ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό, περιθωριοποιημένα για διάφορους λόγους, φοιτούν στο Μυστικό Καταφύγιο, το σχολείο που διευθύνει η μυστηριώδης Μήδεια Κρακατόα. Εκεί καταφθάνουν από τα “κανονικά” τους σχολεία ο Μάρκο Χάλοραν που έχει στην πλάτη του ένα πτερύγιο καρχαρία αλλά και η θλιμμένη Αλίλα Όμπι που όταν κλαίει ενθυμούμενη το σκληρό παρελθόν της ή αναλογιζόμενη το θλιβερό παρόν τα πάντα γύρω της δονούνται για λίγο σα να γίνεται ένας μικρός σεισμός. Εκεί φοιτούν η λιγόλογη Μελίνα που βλέπει άψογα στο σκοτάδι και πέφτει από ψηλά δίχως να παθαίνει το παραμικρό, ο Βλάντι που γνωρίζει ένα δευτερόλεπτο πριν τι θα συμβεί, ο ρομαντικός Χάρι που όταν αναστατώνεται μεταμορφώνεται σε λούτρινο αρκουδάκι, η Πέτρα Λουίζα που έχει αποκτήσει έναν δεύτερο εαυτό, ο Ισμαήλ με τις δύο κεραίες στο κεφάλι, η Νάντια που άλλοτε ψηλώνει κι άλλοτε συρρικνώνεται και αρκετοί ακόμα.

    Στο πρώτο βιβλίο («Το μυστικό καταφύγιο») ο Γιώργος Παναγιωτάκης μας σύστησε τον κόσμο της Λέσχης των Αλλόκοτων Πλασμάτων. Ήταν η εισαγωγή, ήταν η αλληλεπίδραση της συντροφιάς του Μυστικού Καταφυγίου κι η προσπάθειά τους να σταθούν όρθιοι, με τον δικό τους αξιακό κώδικα, μέσα στο αλλόκοτο περιβάλλον -αλλόκοτοι κι οι ίδιοι- που θα φοιτούσαν.

    Στο δεύτερο βιβλίο («Όταν ήρθαν για εμένα»), δεύτερη χρονιά φοίτησης στο σχολείο, έχουμε δράση και αντίδραση, δυνάμεις που επιτίθενται σε ομάδες ανθρώπων, δικαιώματα και αξίες και επιχειρούν να επιβάλουν το μανιφέστο εξουσίας τους παντού. Ο κόσμος των παιδιών συγκρούεται με τις πιο σκοτεινές πτυχές ενός άλλου κόσμου. Και καταφέρνει να σταθεί όρθιος.

    Και φτάσαμε στο τρίτο βιβλίο των Αλλόκοτων Πλασμάτων, φτάσαμε στη «Δοκιμασία», στην τρίτη και τελευταία χρονιά στο Μυστικό Καταφύγιο. Το καλοκαίρι τελειώνει, οι τριτοετείς επιστρέφουν στο Μυστικό Καταφύγιο. Αλλαγές σαρώνουν τον κόσμο τους, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα σώματά τους. Οι αλλόκοτες δυνάμεις τους αλλάζουν, εξασθενούν ή θεριεύουν, μετασχηματίζονται και εξελίσσονται, γιγαντώνονται ή εξαφανίζονται. Αλλαγές άλλοτε περισσότερο εσωτερικές, άλλοτε εξωτερικές, στον τόνο της φωνής, το ύψος ή το βάρος. Το τέλος αυτής της χρονιάς σήμαινε αυτομάτως την αναγκαστική μετακόμισή τους σε κάποιο “κανονικό” σχολείο. Πάνω που άρχισαν να εντυπώνονται στον κόσμο με τον τρόπο που ήθελαν, θα έπρεπε να έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα αλλαγή. Κι αυτό τους γέμιζε τουλάχιστον με ανασφάλεια.

    Η έλευση της νέας συμμαθήτριας, Βαλχάλα Μακναμάρα ή Άλισον Ρόουζ όπως προτιμά η ίδια ως λογοτεχνικό ψευδώνυμο, προκαλεί αλυσιδωτές ερωτικές αναταράξεις. Η Άλισον δοκιμάζει την δυναμική των υποθέσεων των ρομαντικών μυθιστορημάτων που σκοπεύει να γράψει, στους συμμαθητές της, τρυπώνει κυριολεκτικά παντού, φανερώνει καλά κρυμμένα μυστικά, ανακατεύει τους πάντες με ανεπιθύμητα -επιεικώς- αποτελέσματα. Οι σχέσεις κλονίζονται, οι φιλίες και η εμπιστοσύνη δοκιμάζονται, χωρισμοί και νέα σμιξίματα, προδοσίες και αναταράξεις, καβγάδες, έριδες, ζηλοτυπίες, όλα μπαίνουν σε έναν ανεμοστρόβιλο που στροβιλίζεται κι αλλάζει τα πάντα, σε μια αισθηματική καταιγίδα που σαρώνει και ωθεί σε αλλαγές όπως οι πραγματικές καταιγίδες μετασχηματίζουν την συμπεριφορά όλων των όντων κατά τη διάρκεια και με το πέρας τους.

    Κινητήριος δύναμη ο έρωτας, στην εφηβεία είναι πιο γρήγορος, πιο ευθύς, πιο ξεκάθαρος, λιγότερο θολός, λιγότερο ιδιοτελής. Κι εκεί που λες πως αυτός και μόνον καθορίζει το προχώρημα των ηρώων σε αυτήν την τρίτη τους χρονιά στο Μυστικό Καταφύγιο, ακόμα κι αυτός περνά σε δεύτερη μοίρα όταν προκύπτει το χάος. Γιατί κι ο έρωτας έπεται του χάους, άλλο αν πιστεύεις ότι αυτός σε οδηγεί εκεί.

    Και το χάος έχει τη μορφή υπουργών που, κάτω από τη διεθνή συγκυρία και την διαχρονική λιτότητα που όλοι οι τέτοιοι επικαλούνται, κατηγορούν το σχολείο για μηδενική παραγωγή σπουδαίων μαθητών, για μηδενική φοίτηση στην περιβόητη Σχολή για εφήβους με πραγματικά ισχυρές δυνάμεις και το απειλούν με κλείσιμο. Είναι ζημιογόνο ένα τέτοιο σχολείο, αντιπαραγωγικό. Εκτός κι αν οι τριτοετείς αποφασίσουν να λάβουν μέρος σε μια επικίνδυνη δοκιμασία με έπαθλο τη διάσωση του σχολείου τους. Η Δοκιμασία θα τους καλέσει να ξεπεράσουν το κλείσιμο στον εαυτό τους, να υπερβούν την εσωστρέφεια, να αγνοήσουν το παρελθόν και το μέλλον που μονοπωλούν τη σκέψη μας και να αντιμετωπίσουν κατάματα ένα επικίνδυνο παρόν. Το παρόν που τόσο αγνοούμε σημαδεύοντας το μέλλον, μελετώντας το παρελθόν.

    Ο Γιώργος Παναγιωτάκης είχε φανερώσει στο ELNIPLEX τον πυρήνα της Δοκιμασίας ήδη από το καλοκαίρι.

    “Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, τα παιδιά του Μυστικού Καταφύγιου θα βρεθούν στη δίνη μιας διπλής δοκιμασίας. Θα πρέπει να σώσουν το σχολείο τους από έναν αναπάντεχο μεγάλο κίνδυνο και παράλληλα να αντιμετωπίσουν κάτι που φαντάζει πιο τρομακτικό: Τον ίδιο τους τον εαυτό. Έναν εαυτό που αλλάζει. Που φοβάται, διστάζει και νοσταλγεί την ασφάλεια της παιδικής ηλικίας, αλλά την ίδια στιγμή ερωτεύεται, ποθεί και ονειρεύεται.”

    Ολοκληρώνοντας αυτόν τον αφηγηματικό κύκλο με το τρίτο βιβλίο της σειράς, η Λέσχη των Αλλόκοτων Πλασμάτων είναι μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία, πέρα και από τα ελληνικά δεδομένα. Η ποιότητα γραφής, ο ρυθμός αφήγησης, το απενοχοποιημένο χιούμορ, η έντεχνη κλιμάκωση της αγωνίας και η περιπετειώδης εξέλιξη, η ισορροπημένη αναλογία διαλογικών μερών και αφήγησης, σκέψεων και συναισθημάτων, το διόλου περισπούδαστο ύφος, τα υπαινικτικά και όχι έτοιμα μηνύματα, η επικαιροποιημένη κατάδειξη της εφηβείας, η αναβάθμιση του διαφορετικού και η μείξη του με το χαρισματικό, η πραγματικότητα και ο τρόπος που αυτή επηρεάζει τις ζωές των εφήβων, όλα παρόντα σε μία έξοχη σειρά, όλα παρόντα και στο τρίτο αυτό βιβλίο που σε ΚΑΘΗΛΩΝΕΙ.

    Η σειρά «Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, «Όταν ήρθαν για εμένα» έλαβε την ιδιαιτέρως τιμητική διάκριση White Ravens της Βιβλιοθήκης του Μονάχου ως ένα από τα πέντε ελληνόφωνα και διακόσια παγκοσμίως του 2017 και τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου εφηβικού-νεανικού βιβλίου του περιοδικού Αναγνώστης.

    Δεν προτείνεται απλώς! Αλλά δεν έχω άλλο ρήμα.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η δοκιμασία- Βιβλίο 3
    Σειρά: Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων
    Συγγραφέας: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης
    Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
    Διορθώσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2018
    Φιλμ-Μοντάζ Θανάσης Κοκολόγος
    Φιλμ-Μοντάζ Μαρία Ποινιού-Ρένεση
    Σελιδοποίηση: Αλέξιος Δ. Μάστορης
    Σελίδες: 176
    Μέγεθος: 14,3 X 20,4
    ISBN: 978-960-16-8154-2
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular