More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΛίμο ο Λεμονάκης, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Λίμο ο Λεμονάκης, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Ποιος άραγε να είναι ο Λίμο ο Λεμονάκης; Μα ο πιο διάσημος καρπός της Λεμονίας, μιας χώρας όπου ζουν μόνο Λεμόνια.
    Τι το διαφορετικό όμως έχει ο Λίμο που τον κάνει τόσο ξεχωριστό; Είναι ένα απλό λεμόνι που είχε την τύχη να γεννηθεί με πόδια. Όταν λοιπόν μεγάλωσε και κόπηκε από το κοτσάνι, αποφάσισε να αφήσει την Λεμονία και να πάει να βρει την τύχη του. Δεν πέρασε πολύς καιρός και άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για το τι απέγινε ο Λίμο. Τ’ όνομα του σιγά σιγά έγινε θρύλος σ’ όλη τη Λεμονία. Κάποιοι είπαν πως τον είδαν στην τηλεόραση, άλλοι πως έγινε μοντέλο, άλλοι πως έγινε σπουδαίος ποδοσφαιριστής.

    Κυκλοφόρησε η φήμη ότι έγινε το πιο διάσημο λεμόνι όλων των εποχών. Μάλιστα δίπλα στη μαμά του έβαλαν μια κίτρινη επιγραφή «Ο Λίμο ο Λεμονάκης, το πιο διάσημο λεμόνι της Λεμονίας, έπεσε απ’ αυτήν εδώ τη λεμονιά». Όλα τα λεμόνια στη Λεμονία τον θαύμαζαν και άρθρα στο διαδίκτυο έγραφαν ότι έγινε πολιτικός, δήμαρχος μπορεί και υπουργός. Η τύχη που είχε να γεννηθεί διαφορετικός, τους έκανε να πιστέψουν ότι είχε κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα.

    Ένα χάρισμα που τον εξυψώνει στα μάτια των λεμονιών αλλά λειτουργεί και σαν βάρος για τον ίδιο να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες τους. Ο λαός της Λεμονίας περιμένει τον Λίμο, να γυρίσει και να τους σώσει από τους λεμονοστύφτες, που απειλούν να ερημώσουν τη χώρα. Περίπου χίλια τρία λεμόνια έγιναν χυμός, και ο Λίμο ήταν η μόνη τους ελπίδα. Όμως, όταν ο Λίμο ο Λεμονάκης επιστρέφει, αποκαλύπτεται η αλήθεια, που απέχει πολύ από τις φήμες. Ο Λίμο εμφανιίζεται στη μητέρα του κι εκείνη τον ενημερώνει για τις φήμες που κυκλοφορούν στη Λεμονία.

    Τη δύσκολη τούτη στιγμή, ο Λίμο δεν είχε άλλη επιλογή, η χώρα του τον είχε ανάγκη και έπρεπε να δράσει άμεσα. Μπορεί να μην είχε τα προσόντα που όλοι έλεγαν, αλλά αγαπούσε τη χώρα του και δεν θα άφηνε να χαθούν άλλα λεμόνια. Άλλωστε όπως λέει σοφά και η λεμονομαμά: «Ήρωα δεν σε κάνει κανένας. Ήρωας γίνεσαι μόνος σου».

    Ένας καινούργιος ήρωας που δημιούργησε ο εμπνευσμένος συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος για το πρώτο βιβλίο της σειράς «Ιστορίες από τα τετράδια της Φύσης».

    Σε μια εποχή που κυριαρχεί η παραπληροφόρηση και η αναμετάδοση ψεύτικων ειδήσεων, η προβολή δήθεν προτύπων από τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο. Ένας ήρωας από λάθος, ο Λίμο ο Λεμονάκης έρχεται στο προσκήνιο να μας δείξει ότι όταν κάποιος θέλει, μπορεί να καταφέρει το αδύνατο και να ξεπεράσει τις δυνάμεις του για το κοινό καλό.

    Οι ψεύτικες ειδήσεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη και διαμορφώνουν λανθασμένα πρότυπα για τους νέους. Η προβολή και η υπερβολική έκθεση στα μέσα ενημέρωσης δημιουργούν το αίσθημα ότι αυτό είναι και το σωστό και προκαλούν εντυπώσεις και προσδοκίες. Γιατί δύσκολα μπορεί να πείσει κανείς την κοινή γνώμη για το αντίθετο.
    Όταν όλος ο κόσμος πιστεύει ότι είσαι ήρωας. Κι όταν όλοι θέλουν να είσαι ήρωας. Μια λύση έχεις. Να γίνεις!”

    Γιατί σημασία δεν έχουν οι τίτλοι, η βιτρίνα και οι ηρωισμοί, αλλά να βρεις το ηθικό εκείνο περιώριο στο νου και την καρδιά σου να γίνεις αυτό που νομίζεις πως δεν μπορείς.

    Μια ιστορία με αρκετή δόση χιούμορ, έξυπνους διαλόγους και ενδιάμεσα στην αφήγηση ομοιοκατάληκτα στιχάκια. Η δράση κλιμακώνεται και ο Λίμο αν και έχει να μας πει τη δική του ιστορία, αποφασίζει να δράσει και να γίνει ο ήρωας που όλοι πίστευαν σε αυτόν και να σώσει τη Λεμονία.

    “Εγώ θα σώσω τη Λεμονία
    κλοτσιά θα δώσω στην αδικία!
    Έχω μια και μόνη αποστολή
    να διώξω τους στίφτες μια και καλή!”

    Η πρωτότυπη εικονογράφηση έχει γίνει από τη Σάντρα Ελευθερίου, με έντονα χρώματα και αστείες λεζάντες που κερδίζουν το βλέμμα. Ο Λίμο ο Λεμονάκης γίνεται εξώφυλλο σε περιοδικά και ένθετο σε εφημερίδες της Λεμονίας.

    Στο τέλος της ιστορίας δίνεται μια λίστα με ερωτήματα για τους μικρούς αναγνώστες για συζήτηση και ζωγραφική. Πώς θα μπορούσαν τα λεμόνια να ξεχωρίσουν αν οι ειδήσεις που κυκλοφορούσαν για τον Λίμο ήταν αληθινές; Μήπως κατά βάθος είχαν ανάγκη να πιστέψουν όσες ειδήσεις ήθελαν να είναι αλήθεια; Τι κι αν ο λίμο τους εξηγούσε την πραγματική αλήθεια, Μήπως δεν ήθελαν να αντιληφθούν την αλήθεια; “Τελικά φταίει και αυτός που λέει μια ψεύτικη είδηση αλλά και αυτός που την πιστεύει χωρίς να ερευνήσει“.

    Αναμένεται η συνέχεια από τα Τετράδια της Φύσης. Ιστορίες που θα έχουν κάτι διαφορετικό να μας πουν και θα αποτελέσουν αφορμή για προβληματισμό. Το βιβλίο προτείνεται για γονείς και εκπαιδευτικούς για την σύγχρονη θεματολογία του. Οι μικροί μας φίλοι θα το λατρέψουν. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη. Αναζητήστε το.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Λίμο ο Λεμονάκης
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
    Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, 2017
    Επιμέλεια κειμένων: Αντωνέτα Κώτση
    Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-618-5151-35-5

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular