More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΛΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ σε δράση: 365 Λέξεις-Έμπνευση, Μία για Κάθε Μέρα του Χρόνου, των...

    ΛΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ σε δράση: 365 Λέξεις-Έμπνευση, Μία για Κάθε Μέρα του Χρόνου, των Δρ. Μέρεντιθ Λ. Ρόου και Μόνικα Φόρσμπεργκ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 2,5+ (target 3,5-6) – Γνώσεων για παιδιά (γλωσσική ενδυνάμωση)

    Διαβάστε το άρθρο του ELNIPLEX Πώς διαβάζουμε στα παιδιά ένα βιβλίο: ιδέες, παραλείψεις, επιλογές

    Η γλωσσική ένδεια των νεότερων Ελλήνων δεν χρειάζεται πολλά επιχειρήματα. Αρκεί να ανατρέξετε σε έναν διάλογο δύο εφήβων, γραπτό ή προφορικό, σε μια έκθεσή τους ή οποιαδήποτε άλλη γραπτή έκφρασή τους, σε μια οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ τους. Δεν θέλω να σας απογοητεύσω αλλά δεν αφορά μόνο στους εφήβους. Τα ίδια πάνω κάτω συμβαίνουν στους νέους αλλά και σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες. Δυσκολία επικοινωνίας, φτωχό λεξιλόγιο, άγνοια βασικών κανόνων γραμματικής ή ορθογραφίας. Και μη νομίζετε ότι βγάζω την ουρά μας απέξω. Ακόμα κι εγώ που γράφω αυτά τα “κατηγορώ”, θα κάνω λάθη, θα αγνοώ κάποιον κανόνα.

    Η απόκτηση λεξιλογίου είναι αναγκαία για να μπορείς να ερμηνεύσεις τον κόσμο γύρω σου, να τον περιγράψεις. Καλέστε ένα σύγχρονο 4-5χρονο να σας περιγράψει μία καρέκλα, ένα λουλούδι, ένα οποιοδήποτε αντικείμενο. Το 80% θα περιοριστεί σε 1-2 βασικά του χαρακτηριστικά (είναι κίτρινο, έχει φύλλα). Δεν θα ακούσετε μεγαλύτερη περιγραφή εύκολα. Η λέξη κοτσάνι ή πέταλα πιθανότατα θα απουσιάζει από την περιγραφή του.

    Ένα πλούσιο λεξιλόγιο δε θα δημιουργήσει απλώς ένα παιδί που θα θαυμάζουμε για τη χρήση όμορφων λέξεων, αλλά έναν άνθρωπο που θα πλησιάζει με μεγαλύτερη ευρύτητα τον κόσμο, πιθανότατα και έναν καλύτερο μαθητή, αφού η αντίληψη που θα του χαρίσει ένα πλούσιο λεξιλόγιο θα τον οδηγήσει σε υψηλότερη κατανόηση και συμμετοχή.

    Η καθηγήτρια Πρώιμης Μάθησης και Ανάπτυξης στην Παιδαγωγική Σχολή του Χάρβαρντ, Μέρεντιθ Λόου δημιούργησε ένα βιβλίο για να δώσει στα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτές τους, ερεθίσματα, όχι απλώς να αυξήσουν το λεξιλόγιό τους αλλά να το κάνουν με λέξεις που συχνά τις θεωρούμε “δύσκολες”.

    Και αναρωτιέμαι εγώ τώρα… Γιατί για όλες τις πράξεις το παιδί να λέει “κάνω” και να έχουμε εξορίσει από την επικοινωνία μαζί του τη λέξη “επιχειρώ”. Γιατί το “ψηλά” να μην παντρεύεται με τη λέξη “υψόμετρο”; Γιατί το “έχεις πυρετό” να μην δένεται στην ίδια ή την επόμενη πρόταση με τη λέξη θερμοκρασία”; Γιατί “πίστεψε στον εαυτό σου” και όχι “αυτοπεποίθηση”; Για όλα είναι “σου αρέσει” και δεν ταιριάζει πουθενά το “επιδοκιμάζω”;

    Η Λόου δίνει στα παιδιά λέξεις όπως αμφιβολία, νευρικός, διαμάχη, αναμέτρηση (και όχι ματς), αντικαθιστώ, πρόκληση, αναγκάζω, υποτιμητικός, περιφρονώ, διακριτικός, δελεάζω, αποκαλύπτω, πέψη, όφελος, επιτυγχάνω, καλλιεργώ, αναδύομαι, επιπόλαιος, παραλογισμός, λάκτισμα (και όχι σουτ), κατώτερος, αυθόρμητα και πάνω από άλλες τριακόσιες, προσφέροντάς τους έναν εκτενή κόσμο όμορφο λέξεων, οι οποίες δεν αραδιάζονται στις σελίδες, αλλά τοποθετούνται σε οπτικά περιβάλλοντα στα οποία ταιριάζουν.

    Σε αυτό καθοριστικό ρόλο παίζει η παιχνιδιάρικη, πλούσια σε απεικονίσεις, έντονη σε χρώματα, γεμάτη με χιούμορ και ανατρεπτικές μορφές και αντικείμενα, εικονογράφηση της Μόνικα Φόρσμπεργκ, η οποία κινητοποιεί εξαιρετικά τα αντανακλαστικά και την παρατηρητικότητα των παιδιών δημιουργώντας τις δέουσες συνδέσεις λέξης και εικόνας. Στο κάτω μέρος της σελίδας, αναγράφεται με απλά λόγια η σημασία όλων των λέξεων.

    Σπουδαία δουλειά έχει κάνει η μεταφράστρια Αντωνία Γουναροπούλου μεταφέροντας στην ελληνική γλώσσα όλον αυτόν τον κόσμο.

    Η Ρόου μας καλεί να μαθαίνουμε μία νέα λέξη κάθε μέρα, δίνοντας έτσι μια ετήσια διάσταση στο βιβλίο. Μπορούμε όμως να τρέξουμε και γρηγορότερα, αναλόγως της ηλικίας και του επιπέδου του παιδιού.

    Πώς αξιοποιείται ένα τέτοιο βιβλίο όμως;

    Το λάθος που θα κάνουν οι περισσότεροι είναι να διαβάσουν τις λέξεις στο παιδί περιμένοντας να τις αφομοιώσει. Άλλο λάθος να βάλεις το παιδί να αντιγράψει τις λέξεις. Ακόμα πιο ωραίο λάθος να το βάλεις να επαναλαμβάνει τις λέξεις που του διαβάζεις. Όχι! Κάθε δισέλιδο διαβάζεται σαν μια ιστορία. Πρέπει να αυτοσχεδιάσετε μια πολύ μικρή ιστορία που να αξιοποιεί τις εικόνες, τους ήρωες και τις λέξεις που βλέπετε. Έτσι θα εντυπωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις στο παιδί. Όμως, αν αυτές οι λέξεις δεν ακούγονται στο περιβάλλον ενός παιδιού, τότε μην περιμένετε από κανένα βιβλίο να κάνει θαύματα. Επομένως οι λέξεις αυτές είναι για να υπενθυμίσουν και στους ενήλικες του περιβάλλοντος του παιδιού πόσο εύκολα τις ξεχνάμε και καταφεύγουμε στην ίδια λέξη για είκοσι διαφορετικά πράγματα. Καλό το ένα, καλό το άλλο, καλό το παράλλο.

    Σημαντικό είναι να διαβαθμίζετε την ανάγνωση ενός τέτοιου βιβλίου. Αλλιώς θα το διαβάσετε σε ένα δυομισάχρονο, αλλιώς σε ένα τρίχρονο, αλλιώς θα αξιοποιηθεί με ένα τετράχρονο ή πεντάχρονο (αν και περισσότερη σημασία έχει το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει γλωσσικά το παιδί και όχι η ηλικία του).

    Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο από μία επιστήμονα που μελετά πολύ το θέμα των γλωσσικών περιβαλλόντων των παιδιών και δημιουργεί παρεμβάσεις για την ανατροπή της γλωσσικής τους ένδειας.

    Για αναγνώστες από 2,5 ετών με διαβάθμιση μέχρι και 7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Δεσύλλας.

    Με μια ματιά

    • Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο από μία επιστήμονα που μελετά πολύ το θέμα των γλωσσικών περιβαλλόντων των παιδιών και δημιουργεί παρεμβάσεις για την ανατροπή της γλωσσικής τους ένδειας. Η Ρόου μας καλεί να μαθαίνουμε μία νέα λέξη κάθε μέρα, δίνοντας έτσι μια ετήσια διάσταση στο βιβλίο. Μπορούμε όμως να τρέξουμε και γρηγορότερα, αναλόγως της ηλικίας και του επιπέδου του παιδιού.
    • Σπουδαία δουλειά έχει κάνει η μεταφράστρια Αντωνία Γουναροπούλου μεταφέροντας στην ελληνική γλώσσα όλον αυτόν τον κόσμο.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Χορός-Θ. Μικρούτσικος

    Zingaro – René Aubry

    In A Persian Market- Wilbur de Paris

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: ΛΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ σε δράση: 365 Λέξεις-Έμπνευση, Μία για Κάθε Μέρα του Χρόνου
    Τίτλος πρωτοτύπου: Little Wordsmith: An interesting word for every day of the year
    Συγγραφέας: Dr. Meredith L. Rowe
    Εικονογράφος: Monika Forsberg
    Εκδόσεις: Δεσύλλας, 26 Αυγούστου 2021
    Μετάφραση: Αντωνία Γουναροπούλου
    Επιμέλεια: Αντωνία Γουναροπούλου
    DTP: Desyllas Creative Dpt
    Σελίδες: 112
    Μέγεθος: 19,5 Χ 21
    ISBN: 978-618-5568-16-0

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular