More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΛΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ σε δράση: 365 Πρώτες Λέξεις, των Δρ. Μέρεντιθ Λ. Ρόου και...

    ΛΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ σε δράση: 365 Πρώτες Λέξεις, των Δρ. Μέρεντιθ Λ. Ρόου και Μόνικα Φόρσμπεργκ

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 2,5+ (target 3,5-6) – Γνώσεων για παιδιά (γλωσσική ενδυνάμωση)

    Διαβάστε το άρθρο του ELNIPLEX Πώς διαβάζουμε στα παιδιά ένα βιβλίο: ιδέες, παραλείψεις, επιλογές

    Ένα ακόμα ενδιαφέρον βιβλίο από την Δρ. Μέρεντιθ Λ. Ρόου η οποία μας καλεί να μαθαίνουμε μία νέα λέξη κάθε μέρα, χωρίζοντάς τες σε διάφορες θεματικές.

    Περί τίνος πρόκειται

    Κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ, πράσινο, μπλε, μοβ. Κύκλος, ρόμβος, ορθογώνιο, τρίγωνο τετράγωνο. Μαμά, μπαμπάς, παππούς, γιαγιά, αδερφός, αδερφή, κατοικίδιο. Όρασημ όσφρηση, αφή, γεύση, ακοή, ισορροπία. Κεφάλι, ώμοι, γόνατα, αυτιά, μύτη.

    Αυτές είναι μόνο μερικές από τις 365 κατηγοριοποιημένες λέξεις που περιλαμβάνονται στις εκατό και πλέον σελίδες των πλούσια εικονογραφημένων δισελίδων σαλονιών. Απλές εικόνες, εύληπτες, με κάποια εικαστική άποψη και όχι τυπικές φωτογραφικές αναπαραστάσεις συνοδεύουν τις προτεινόμενες λέξεις. Το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι που γράφουμε στα ελληνικά στους υπολογιστές υπάρχει και εδώ, καθώς το γ δεν μπορεί να γίνει κατανοητό ως αποδιδόμενη γραφή έτσι από τα παιδιά και χρειάζεται να βρεθούν γραμματοσειρές που αποδίδουν την ορθή γραφή του πεζού γ.

    Από εκεί και πέρα έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που κινείται στη λογική “Μαθαίνω μία νέα λέξη κάθε μέρα”, έτσι όπως μας λέει η συγγραφέας και καθηγήτρια πρώιμης μάθησης και ανάπτυξης στην Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία Σολ Ζάεντς, Παιδαγωγική Σχολή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Δρ Μέρεντιθ Λ. Ρόου, η οποία θεωρεί τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας ικανά να μαθαίνουν μία λέξη την ημέρα, εμπλουτίζοντας έτσι σημαντικά το λεξιλόγιό τους.

    Πρόκειται όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Έλληνας εκδότης για μία εγκυκλοπαίδεια εικόνων ή ένα εικονογραφημένο λεξικό όπως θα λέγαμε εμείς, το οποίο δεν ακολουθεί την αλφαβητική ακολουθία, αλλά ομαδοποιεί τις λέξεις σε θεματικές κατηγορίες, αναλόγως των ενδιαφερόντων των παιδιών ή του σταδίου μάθησης και ενασχόλησης στο οποίο βρίσκονται.

    Έχουμε έτσι ένα δυνατό εργαλείο το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε με διάφορους τρόπους. Τα οπτικά ερεθίσματα είναι από μόνα της μία δυναμική διέγερση μάθησης για κάθε παιδί από 2,5 ετών, ενώ καθώς ανακαλύπτει τον κώδικα της γραφής μετά τα 3,5-4, ενεργοποιούνται και οι λέξεις, οι οποίες θα το βοηθήσουν να περιγράψει, να ερμηνεύσει, να εξηγήσει τον κόσμο, να επικοινωνήσει, να αναπτύξει τις γλωσσικές δυνατότητές του.

    Και σε αυτό το βιβλίο έχουμε λέξεις πολύ καλά διαλεγμένες που πραγματικά πλουτίζουν το λεξιλογικό οπλοστάσιο του παιδιού: μέλισσα, βραβείο, χαμόγελο, ομάδα, αγωνίζομαι, φωλιά, γέφυρα, μελωδία, εργαλεία, επιπλέω, πατημασιές, εργασία, αναχωρώ, σήραγγα, σκαρφαλώνω, γρασίδι και πολλές άλλες λέξεις που δυναμώνουν ταυτόχρονα και τις νοητικές αναπαραστάσεις του παιδιού.

    Έχουμε αδυναμία στα λεξικά, στις εικονογραφημένες όψεις της γλώσσας που βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν.

    Για αναγνώστες από 2,5 ετών με διαβάθμιση μέχρι και 7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Δεσύλλας.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: ΛΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ σε δράση: 365 Πρώτες Λέξεις
    Τίτλος πρωτοτύπου: Little Word Whizz: 365 First Word
    Συγγραφέας: Dr. Meredith L. Rowe
    Εικονογράφος: Monika Forsberg
    Εκδόσεις: Δεσύλλας, Σεπτέμβριος 2022
    Μετάφραση: Μάριος Μάζαρης
    Σελίδες: 112
    Μέγεθος: 19,5 Χ 21
    ISBN: 978-618-5568-43-6

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular