More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΌχι και τόσο μακριά, της Βάνας Μαυρίδου (εικ.: Ρένια Μεταλληνού)

    Όχι και τόσο μακριά, της Βάνας Μαυρίδου (εικ.: Ρένια Μεταλληνού)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-13) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Bellaque matribus detestata (λατιν.) = Πόλεμος, μισητός από τις μητέρες.
    Οράτιος

    Η Βάνα Μαυρίδου επιστρέφει μετά το Μέλη και Μελέκ, ξανά με τη Ρένια Μεταλληνού στις εικόνες, με μια δυνατή ιστορία που εμπνέεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Περί τίνος πρόκειται

    6 Φεβρουαρίου.

    “Όλα ξεκίνησαν μερικές μέρες πριν, όταν η Μάρτα ήρθε στο σπίτι μας…”

    2.103 χιλιόμετρα χωρίζουν την Αθήνα από το Κίεβο. Είναι μακριά. Η δωδεκάχρονη Ζωή ζει με τη μαμά της. Οι γονείς της δεν ζουν μαζί εδώ και δυόμιση χρόνια. Το να αποκτήσει αδερφάκι μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός. Η Ζωή στην Αθήνα. Η Μάρτα στο Κίεβο.

    “Η αίτησή σας να φιλοξενήσετε ένα από τα παιδιά του προγράμματος έγινε δεκτή”.

    Πόλεμος στην πατρίδα της Μάρτα. Αναζήτηση μιας άλλης γης, κάπου στην Ευρώπη. Πρόσφυγες. Και φτάνει στην Ελλάδα με ένα άσπρο λεωφορείο, στο οποίο σε όλες τις μεριές είχαν γράψει με κόκκινο σπρέι τη λέξη “παιδιά”, μήπως και συγκινηθούν και δεν τα πειράξουν. Ανασφάλεια. Το μαγνητάκι στο ψυγείο με τη μορφή της Μάρτα γίνεται μορφή αληθινή. Τα χιλιόμετρα μηδενίζονται. Η Μάρτα φτάνει στο σπίτι της Ζωής. Τα δυο κορίτσια αρχίζουν να πλησιάζουν η μία την άλλη, να χτίσουν μια επαφή, μια σχέση. Μια φιλία είναι ήδη προ των πυλών…

    Εστιάζοντας

    Η Βάνα Μαυρίδου εμπνέεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων σε αυτήν και γράφει μια ιστορία με δύο εναλλασσόμενες αφηγήτριες, την Ελληνίδα Ζωή που ζει στην ασφάλεια και την ειρήνη της πατρίδας της και την Ουκρανή Μάρτα που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Κίεβο για κάποια άλλη χώρα όπου θα νιώθει πιο ασφαλής ωσότου μπορέσει να επιστρέψει. Τα συναισθήματα των δύο κοριτσιών, εύγλωττα δοσμένα, είναι αντικρουόμενα, διαφορετικού προσανατολισμού, όσο μακριά βρίσκονται η ειρήνη και ο πόλεμος. Αυτά τα δυο δε θα ζυγώσουν ποτέ. Αντιθέτως, τα δυο κορίτσια, μετά τον αρχικό πάγο και τη σαστιμάρα που λογικά επικρατούσε, αρχίζουν να πλησιάζουν, να βλέπουν η μία μέσα στον κόσμο της άλλης, να δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας, παρά τα εμπόδια, παρά τη δυσπιστία, τη ζήλια ακόμα.

    Η εναλλασσόμενη πρωτοπρόσωπη αφήγηση, όχι πρωτότυπη πια στα βιβλία, έχει πάντα τη δύναμη να φεύγει από τον παντογνώστη αφηγητή που παραφορέθηκε, να δημιουργεί μια ισχυρή αμεσότητα και να αναδεικνύει την οπτική του άλλου. Μια οπτική που η συγγραφέας αναπτύσσει με δυνατά συναισθήματα, πλούσιες εσωτερικές σκέψεις οι οποίες φανερώνουν την πάλη που συμβαίνει μέσα στον λογισμό των παιδιών αυτής της ηλικίας. Η υποδοχή των παιδιών και του σχολείου στη Μάρτα είναι δείγματα πολιτισμού και δείχνουν έναν δρόμο στους αναγνώστες. Η διπλή ανάγνωση της ανασφάλειας από την πλευρά της Μάρτα και της Ζωής είναι γοητευτική όπως την αποτυπώνει η συγγραφέας, καθώς είναι το ίδιο συναίσθημα αναποδογυρισμένο και από διαφορετική εστία πυρωμένο.

    Πολύ ιδιαίτερη στιγμή η νύχτα της Ανάστασης όπου τα βεγγαλικά γίνονται βόμβες στα αυτιά της Μάρτα, θυμίζοντάς της την ασχήμια που έχει ζήσει.

    Σημαντική θεωρώ τη φιλοξενία παιδιών από εμπόλεμες ζώνες, που πραγματικά δίνουν στα παιδιά ένα πρότυπο ανθρωπισμού, φιλοξενίας και ενσυναίσθησης. Αν έχει ζήσει κανείς τα erasmus, θα καταλάβει πόσο απείρως σημαντικότερο είναι να φιλοξενήσεις έναν ευρισκόμενο σε ανάγκη άνθρωπο, πόσο μάλλον παιδί. Αυτή η αξία αναπτύσσεται στο βιβλίο ξεκάθαρα.

    Η εικονογράφηση είναι της Ρένας Μεταλληνού.

    Σκληρόδετο εξώφυλλο, ωραία ποιότητα χαρτιού.

    Για αναγνώστες από 8-9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Όχι και τόσο μακριά
    Συγγραφέας: Βάνα Μαυρίδου
    Εικονογράφος: Ρένια Μεταλληνού
    Εκδόσεις: Διόπτρα, 23 Μαρτίου 2023
    Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
    Σελιδοποίηση: Ηλίας Σούφρας
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 18 Χ 23
    ISBN: 978-960-653-049-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular