More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜέσα από τα μάτια τους, της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου (εικ.: Μαρία Μανουρά)

    Μέσα από τα μάτια τους, της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου (εικ.: Μαρία Μανουρά)

    Ένα βιβλίο ντοκουμέντο με μαρτυρίες 12 παιδιών που αφηγούνται σε α’ πρόσωπο τις προσωπικές τους ιστορίες και τον ξεριζωμό τους από τις πατρίδες του αλλά και την αγωνία για ένα καλύτερο αύριο. Πέντε χώρες καταστρέφονται από τη λαίλαπα του πολέμου και μικρά παιδιά, χωρίς οικογένεια με μοναδικές αποσκευές τα όνειρα και τις ελπίδες τους αναγκάζονται να φύγουν ολομόναχα, από τις πατρίδες τους για να σωθούν. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, κακουχίες, πείνα, δίψα, φόβος, αγωνία και κίνδυνοι παραμονεύουν. Συναισθήματα φόβου και αγωνίας καθρεφτίζονται στα μάτια τους και αποτυπώνουν ένα μήνυμα κραυγής: Όχι άλλο πόλεμο!

    Αναγκάζονται να κάνουν ένα ταξίδι σωτηρίας για έναν καλύτερο τόπο, ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή από ένα κατεστραμμένο τόπο για την Ευρώπη, μακριά από τον κίνδυνο, μακριά από τον φόβο. Διασκορπισμένα σε άγνωστο τόπο, τώρα αγωνίζονται να επιβιώσουν μόνα, χωρίς οικογένεια. Η σκέψη τους είναι πίσω στην οικογένεια τους.
    «Περπατούσα και σκεφτόμουν: Μακάρι να μην υπήρχε πόλεμος στην πατρίδα και να φεύγαμε για να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρα μας. Πως άλλαξε τόσο η ζωή μου; Μπορώ να ελπίζω να ζήσω ελεύθερα; Αλλά πως, όταν η καρδία μου και το μυαλό μου γυρίζει διαρκώς στους δικούς μου; Αχ! Ας μπορούσα αν επικοινωνήσω μαζί τους… Αν ζουν… Πρέπει να ζουν!…..»

    Άλλα πάλι παιδιά που ζούσαν φυσιολογικά, ώσπου ξαφνικά, εντελώς αναπάντεχα ο πόλεμος χτύπησε και τη δική τους πόρτα. Η ζωή τους άλλαξε από τη μια μέρα στην άλλη, σταμάτησαν το σχολείο και η έξοδος από το σπίτι γινόταν με φόβο και προσοχή Μόνη διέξοδο η φυγή, μια δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή με διαφορετικούς σταθμούς από πόλη σε πόλη κι από χώρα σε χώρα.
    «Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, ποτέ δεν θα εγκατέλειπα τη χώρα μου. Μακάρι να τελείωνε ο πόλεμος και όσοι φύγαμε να γυρίζαμε πίσω. Θα ξεκινούσαμε τη ζωή μας από την αρχή, αλλά στον τόπο μας. Οι οικογένειες μας θα ξαναενώνονταν και δε θα γυρίζαμε από χώρα σε χώρα. Κανένα παιδί δεν πρέπει να χάνει ή να αποχωρίζεται τους γονείς του!….»

    Ο φόβος τους ανάγκαζε να μείνουν εγκλωβισμένοι μέσα στο σπίτι, προσπαθούσαν να επιβιώσουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς τα απαραίτητα για να ζήσουν. Αναγκαστικά έπρεπε να φύγουν για να ζήσουν. Από μικρά παιδιά έπρεπε να δουλέψουν, για λιγοστό φαγητό, μια στέγη και τα ναύλα τους για τη μετακίνηση τους παράνομα μέσα σε βάρκες με κίνδυνο της ζωής τους.

    «Μέχρι τώρα κανείς δε με είχε ρωτήσει τι επιθυμώ, τι θα ήθελα να κάνω στη ζωή μου και τι δεν θα ήθελα. Εγώ ήμουν αυτός που ρωτούσα. Θέλω πια, επιτέλους να πάω σχολείο, να γίνω γιατρός και – θα το ξαναπώ – να βοηθήσω τα παιδιά που δεν έχουν γονείς. Το πρώτο πράγμα που θα τους έλεγα είναι: «Μην στενοχωριέστε! Να χαμογελάτε!»  

    Μια συλλογή με αληθινές μαρτυρίες παιδιών που αφήνουν σημάδι στην καρδιά και αποτυπώνονται σ’ ένα βλέμμα. Ο φακός του Θεόφιλου Βενάρδου αποτύπωσε βλέμματα παιδιών και κατέγραψε σε μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις. Η εκπληκτική εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά περιγράφει σκηνές από την ζωή των παιδιών, τα ταξίδια τους, τα βήματα τους από χώρα σε χώρα, τα όνειρά τους, την αγωνία τους, τους φόβους τους αλλά και τα όνειρα τους σ’ ένα λεύκωμα αναμνήσεων.

    Βασικός εμπνευστής για τη δημιουργία αυτής της έκδοσης είναι ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της PRAXIS, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του για τα ασυνόδευτα παιδιά. Προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στις δομές στις Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων παιδιών της PRAKSIS. Κάθε ιστορία αφηγείται το θάρρος, την τόλμη αλλά και επιμονή του ανθρώπου να κατακτήσει το όνειρο. Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου βρέθηκε εκεί και κατέγραψε τις ιστορίες των παιδιών όπως τις αφηγήθηκαν και μοιράστηκε μαζί μας τα συναισθήματα, τους φόβους και τις αγωνίες τους, αλλά και τα όνειρα τους.

    Αυτά τα δώδεκα παιδιά, περιγράφουν ιστορίες χιλιάδων παιδιών και μας δίνουν ένα μάθημα ζωής. Οι δυσκολίες στη ζωή πρέπει να μας κάνουν πιο δυνατούς και αν μπορούσαμε για μια στιγμή να μπούμε στη θέση αυτών των παιδιών θα αναγνωρίζαμε τη δύναμη της ψυχής τους. Ένα εκπληκτικό βιβλίο που δείχνει την πραγματικότητα του πολέμου και της ζωής των παιδιών που φαντάζει στα μάτια μας ως κάτι εξωπραγματικό.

    Το νέο βιβλίο της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, βραβευμένης συγγραφέως από την Ύπατη Αρμοστεία (UNCHR), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ σε συνεργασία με την PRAKSIS, με εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά και φωτογραφίες του Θεόφιλου Βενάρδου.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μέσα από τα μάτια τους
    [12 παιδιά, 12 ιστορίες, 12 όνειρα για το αύριο]
    Συγγραφέας: Φωτεινή Κωνσταντοπούλου
    Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά
    Φωτογραφίες: Θεόφιλος Βενάρδος
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Μάρτιος 2017
    Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ντότσικα
    Γραφιστική επιμέλεια: Λαέρτης Βίλα
    Σελίδες: 82
    Μέγεθος: 27 Χ 27
    ISBN: 978-960-6738-22-7

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular