More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20184-7 ετώνΜέχρι τον ουρανό και πίσω, της Αλεξίας Βερνίκου

    Μέχρι τον ουρανό και πίσω, της Αλεξίας Βερνίκου

    Η αγνή, καθαρή αγάπη. Αυτή που στην πορεία της δεν αφήνει σημάδια πίκρας και πόνου. Δεν εχει ουτε χαρακώματα, ουτε γρατζουνιές… ΓΙΑΤΙ τιποτα δεν την σταματά και ποτέ δεν τελειώνει, ακόμα και όταν το ένα από τα δύο πρόσωπα δεν είναι πια εκεί. Εκείνη υπάρχει. Ζωντανή στην μνήμη και την καρδιά. Επισκέπτης κάθε τόσο στα όνειρά μας, μας θυμίζει τις μυρωδιές, τους ήχους, τις εικόνες… την ομορφιά!

    Μία πολύ δυνατή, μοναδική σχέση αγάπης ανάμεσα στη μικρή Έλλη και τη γιαγιά της. Μαζί, οι δυο τους κάνουν πολλά: κόλπα, αταξίες, παιχνίδια… Λένε η μια στην άλλη τα μυστικά τους. Οι στιγμές που μοιράζονται ειναι τόσο ισχυρές, τόσο απροσδόκητα όμορφες. Σαν ο χρόνος να μην υπάρχει όταν είναι ΜΑΖΙ. Αυτή η αγάπη θα πάψει να τροφοδοτείται, όταν μαζί με την Έλλη θα μεγαλώσει και η γιαγιά και θα έρθει η ώρα που θα εφαρμοστεί εκείνος ο απαράβατος νόμος της φύσης που δεν χωράει εξαιρέσεις· και όπως κάθε ζωντανός οργανισμός που ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής του, έτσι και η γιαγιά θα πεθάνει.

    Η αναντικατάστατη απώλεια. Το θέμα του θανάτου. Το μόνο ίσως που η ανθρώπινη ύπαρξη στέκει τόσο μικρή και ανίσχυρη παρουσία εμπρός του. Σίγουρα δύσκολο να το διαπραγματευτεί κανείς, ιδιαίτερα με μικρά παιδιά. Πλήθος ερωτημάτων ζητούν απαντήσεις ώστε να καταλαγιάσει ο θυμός και ο πόνος στην παιδική ψυχή της Έλλης. Τρυφερά και αληθινά έρχεται η απάντηση… “όταν κάποιος που αγαπάς πολύ πεθαίνει, δεν μπορείς ουτε να τον δεις ούτε και να τον αγκαλιάσεις πια, μπορείς, όμως, να τον κρατήσεις σαν θησαυρό μέσα στην καρδιά σου, και να ζει για πάντα εκεί.”

    Η Αλεξία Βερνίκου γραφει μια ιστορία με έντονο το συγκινησιακό στοιχείο που μέσα από ξεκάθαρες, ατόφιες πραγματικότητες, μεταφέρει τη δύναμη της αγάπης και χωρίς ωραιοποιήσεις και μεταφυσικότητες αντιμετωπίζει το θάνατο με την ίδια και αυτή δύναμη· την αγάπη.

    Η Σοφία Τουλιάτου μεταφράζει το κείμενο σε εικόνες. Η έκπληξη, η χαρά, η λύπη εκφράζονται τόσο παραστατικά στα ολοστρόγγυλα μάτια των προσώπων. Ζωηρά και γλυκά ταυτόχρονα χρώματα, λιτές γραμμές, αποπνέουν ηρεμία και γαλήνη. 

    Ενα όμορφο βιβλίο για ένα θέμα που φοβίζει και προβληματίζει όσο κανένα άλλο μεγάλους και μικρούς.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μέχρι τον ουρανό και πίσω
    Συγγραφέας: Αλεξία Βερνίκου
    Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου
    Τυπογραφική επιμέλεια: Μαρία Ζουράρη
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Αύγουστος 2014
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 26 X 24
    ISBN: 978-960-572-188-6

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular