More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜε τα φτερά της ελπίδας, της Μαριάνθης Πλειώνη

    Με τα φτερά της ελπίδας, της Μαριάνθης Πλειώνη

    Απαιτητικό είδος η ποίηση για παιδιά. Χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα. Παλιά ερχόμασταν σε άμεση επαφή μαζί της μέσα από τα νανουρίσματα και τα κάθε είδους ταχταρίσματα. Η γενιά από το 2000 και μετά, νομίζω ότι σταδιακά έχει όλο και λιγότερη σχέση με αυτήν την πρώιμη ποίηση, πόσο μάλλον με τις υπόλοιπες μορφές της.

    Η ποίηση δεν συγκινεί ούτε τους νεότερους γονείς, ούτε τα παιδιά. Το σχολείο περιστασιακά δίνει κάποιες χαραμάδες εισόδου στη ζωή τους, αλλά συχνά δεν φτάνουν για την εγκαθίδρυση μιας κουλτούρας ανάγνωσης ποίησης. Όμως κάθε γενιά παιδιών έχει, γενικά μιλώντας, τη σχέση με την ποίηση που έχουν οι ενήλικες, κυρίως οι γονείς τους, μαζί της.

    Ως ένας έμπειρος αναγνώστης, όταν μου έρχεται ένα βιβλίο με ποιήματα για παιδιά είμαι διπλά επιφυλακτικός. Το “Με τα φτερά της ελπίδας” της Μαριάνθης Πλειώνη φανερώνει μια συγγραφέα που φανερά έχει διαβάσει και έχει μελετήσει αρκετά ποίηση για παιδιά και πρωτίστως την έχει κατατάξει μέσα της ως σημαντική. Λέξεις απλές, στίχος μετρημένος σωστά και όχι πρόχειρος, εικόνες πλούσιες, ερεθίσματα, συναισθήματα, άνοιγμα σε νέους κόσμους, συνομιλία με τα στοιχεία της φύσης, τις εποχές, σύσσωμο τον κόσμο των παιδιών, ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

    Στάθηκε στων δέντρων τα κλαδιά
    του Σεπτέμβρη γκρίζο συννεφάκι
    κι άρχισε να βρέχει σε λιγάκι
    στης ροδιάς την κόκκινη ποδιά.

    Ένα ποίημα διαβάζεται συνήθως σε λιγότερο από ένα λεπτό, ωστόσο ο συμπυκνωμένος λόγος του, οι παραπομπές του, οι εικόνες του πολλαπλασιάζουν τον χρόνο και την ποιότητα ενασχόλησης ενός παιδιού με τις λέξεις, τη φαντασία, τα σημαινόμενα, τα εικαζόμενα ή τα τεκμαιρώμενα. Η ίδια η φύση του που δεν προσπαθεί να σε πείσει για κάτι, αλλά σου καταθέτει μια πολύ σύντομη ιστορία, το πιο γρήγορο ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας, το διαφοροποιούν και του δίνουν τη δική του ξεχωριστή αξία.

    Συννεφάκι μου πού τρέχεις
    όλη μέρα πώς αντέχεις;
    Κι από τ’ ουρανού το γκρίζο
    στο περβάζι σ’ αντικρίζω.

    Βλέπω το χαμόγελό σου,
    μα έχεις βάλει στο μυαλό σου
    τη βροχούλα σου να ρίξεις,
    πάλι μέσα να μας κλείσεις.

    Τα 26 ποιήματα που περιέχονται στη συλλογή αυτή, σέβονται τον μικρό αναγνώστη, ευνοούν το ταξίδι του και την συνάντησή του με το μεστό και το όμορφο.

    Η εικονογράφηση είναι της Αθηνάς Πετούλη, τυπικά παιδική, στις γραμμές και το ύφος παλαιότερων εικαστικών επιλογών στο χώρο του παιδικού βιβλίου.

    Εκδόσεις Ροές.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Με τα φτερά της ελπίδας
    Συγγραφέας: Μαριάνθη Πλειώνη
    Εικονογράφηση: Αθηνά Πετούλη
    Εκδόσεις: Ροές, Νοέμβριος 2018
    Σελιδοποίηση: Άννα Σαπουντζή
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 16 Χ 16
    ISBN: 978-960-283-481-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular