More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜια αλλιώτικη μέρα στη σχολή χορού, της Μαριάννας Κουμαριανού (εικ.: Λιάνα Δενεζάκη)

    Μια αλλιώτικη μέρα στη σχολή χορού, της Μαριάννας Κουμαριανού (εικ.: Λιάνα Δενεζάκη)

    miaalliotikimera_cover

    Στη σχολή χορού της δασκάλα Φρειδερίκης της μύγας, ο τυφλός σκύλος Μπετόβεν έπαιζε πιάνο και τα πουλιά, Άλκης και Γιάννα, τιτίβιζαν άνευ ρυθμού, κάνοντας έξω φρενών τη δασκάλα. Ο Πανζού διαγωνισμός μπαλέτου στην Μπαλετική Σκηνή ήταν μια μεγάλη πρόκληση γι’ αυτό και οι πρόβες με πηδήματα, ασκήσεις και πιρουέτες έδιναν και έπαιρναν.

    Όλα πήγαιναν πρίμα μέχρι που άνοιξε η πόρτα και ξεπρόβαλλε ένας παπαγάλος από το κασετόφωνο του οποίου ακουγόταν στη διαπασών

    “Στο καμπριολέ αμάξι
    μπες και θα ‘ναι όλα εντάξει!”

    Και σα να μην έφτανε η “εντυπωσιακή” του είσοδος, ξηγήθηκε αμέσως για τους σκοπούς του στη δασκάλα: “Με λεν’ Βαγγέλη και είμ’ ο καινούριος σου μαθητής, ομορφιά μου! Θέλω να μάθω χορό για να με θέλουν όλες οι παπαγαλίνες.”

    Μπήκε λοιπόν ο Βαγγέλης στην πρόβα και όλοι ξαπλώθηκαν κάτω από τα γέλια με τις φιγούρες του και τα ξεπουπουλιάσματά του. Η δασκάλα όμως έπεσε ξερή και όλοι έψαχναν τις βιταμίνες της. Αντί αυτών, ο Βαγγέλης της έδωσε ένα χάπι που την έκανε να χορεύει και να τραγουδά σα χαβανέζα. Μπάχαλο κανονικό. Θα συνέλθει η Φρειδερίκη από το πλήγμα του απείθαρχου Βαγγέλη σ’ αυτήν την αλλιώτικη μέρα στη σχολή χορού;

    Ένα άκρως χιουμοριστικό κλείσιμο του ματιού στην ομορφιά και την ιδιαιτερότητα του χορού αλλά και στη δύναμη της ομάδας. Το πάντρεμα του χορού με τη μουσική, η αγωνία για συγχρονισμό και ετοιμότητα τη στιγμή που πρέπει (διαγωνισμός γαρ) και οι συνέπειες από την εισβολή σε μια ομάδα που δουλεύει και σέβεται τους κανόνες ενός απείθαρχου χαβαλέ τύπου που μεταφέρει την αλαφράδα του σε έναν χώρο που δεν τη χωρά όλη. Γιατί η είσοδος σε μια ομάδα, ήδη υπάρχουσα, απαιτεί τον εναρμονισμό σου με τους κανόνες της, κανόνες που σέβονται όλοι, ακόμα κι αυτοί που μπορεί να δυσκολεύονται για διάφορους λόγους. Ο παπαγάλος Βαγγέλης πηγαίνει με άλλα κίνητρα αλλά κυρίως με άλλη νοοτροπία από αυτή που μια ομάδα χορού πρέπει να έχει. Κι εκεί είναι που το αρκετά ανοιχτό τέλος του βιβλίου θα μας βοηθήσει να συζητήσουμε για την αξία των ομάδων και των κανόνων αλλά και το ρόλο του δασκάλου.

    Παράλληλα, παρελαύνουν με φυσικό τρόπο μουσικές και μπαλετικές έννοιες όπως πουέντ, ρυθμός, πιρουέτα, χορογραφία, γκραν ζετέ, σπαγκάτ, σοπράνο, άρια.

    Το “Μια αλλιώτικη μέρα στη σχολή χορού” είναι το τρίτο βιβλίο της Μαριάννας Κουμαριανού, αυτή τη φορά σε εντελώς διαφορετικό ύφος και πιο εκτενές κείμενο από τα δύο προηγούμενα βιβλία της (Η συντροφιά του λόφου και Θάλασσα πες μου). Η εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη σε ρεαστική απεικόνιση του κειμένου. με αρκετή κίνηση όπως απαιτεί το κείμενο και έναν παπαγάλο Βαγγέλη φοβερό.

    Από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μια αλλιώτικη μέρα στη σχολή χορού
    Συγγραφέας: Μαριάννα Κουμαριανού
    Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-618-5151-00-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular