More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜια ιστορία σε σχήμα αρκούδου, της Ντον Κόλτερ Κράσεντεν (αληθινή ιστορία, φάσμα...

    Μια ιστορία σε σχήμα αρκούδου, της Ντον Κόλτερ Κράσεντεν (αληθινή ιστορία, φάσμα αυτισμού)

    Έχεις συναντήσει ποτέ παιδί στο φάσμα του αυτισμού; Έχεις δει πως αποστρέφει το βλέμμα από οτιδήποτε αλλά πως το καρφώνει με αγάπη πάνω σε ένα αγαπημένο αντικείμενο; Πώς αυτό το αντικείμενο μπορεί να το ηρεμήσει, να το μεταμορφώσει; Πώς η απώλειά του, στιγμιαία ή μόνιμη, μπορεί να το διαλύσει, να το ανατινάξει; Γιατί στην περίπτωση των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, δεν πρόκειται για ένα αγαπημένο αντικείμενο όπου υπεισέρχεται και ο παράγοντας της κτητικότητας, αλλά ένα μέσο διασύνδεσής τους με τον έξω κόσμο, ένα έμψυχο τελικά αντικείμενο πίσω από το οποίο το παιδί καλύπτεται και εν τέλει αποκαλύπτεται στον κόσμο.

    Το Bear Shaped ή Μια ιστορία σε σχήμα αρκούδου όπως αποδόθηκε στα ελληνικά, είναι μια τρυφερή ιστορία για ένα επτάχρονο αγόρι που χάνει ξαφνικά τον αγαπημένο του αρκούδο, θλίβεται, σπαράζει και εν τέλει βρίσκει τον δρόμο προς την ανάταση. Μόνο που αυτό το παιδί, ο Πέτρος, ο οποίος στο πρωτότυπο λέγεται Τζακ, είναι πραγματικό πρόσωπο. Είναι ο 7χρονος Τζακ, παιδί στο φάσμα του αυτισμού, που μια μέρα αναπάντεχα έχασε τον αρκούδο του, αυτόν με τον οποίον μοιραζόταν όλον τον κόσμο, που συνδεόταν με τον κόσμο, που απολάμβανε τον κόσμο. Καταρρέει, ο κόσμος δεν έχει νόημα, δεν έχει μορφή, δεν έχει σχήμα γι’ αυτόν.

    Ο μπαμπάς του, ανάρτησε τότε ένα ποστ στο twitter. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο άρχισαν να στέλνουν αρκούδους στον Τζακ! Αρκούδους που έμοιαζαν στον δικό του, αλλά δεν ήταν. Η θλίψη έδωσε την θέση της στην ελπίδα. Η αγάπη και η καλοσύνη του κόσμου έστησανξανά μέσα στην καρδιά του Τζακ τον αρκούδο. Μόνο που αυτή τη φορά είχε αλλάξει σχήμα και θέση…

    Ιδιαιτέρως τρυφερό και συγκινητικό βιβλίο, το οποίο πραγματεύεται το τραχύ θέμα της απώλειας (αγαπημένου αντικειμένου) από την δυσκολότερη δυνατή σκοπιά: ενός παιδιού και δη στο φάσμα του αυτισμού. Η βαθιά του θλίψη, η άμεση ενεργοποίηση των γονιών του, η ανταπόκριση των ανθρώπων στο κάλεσμά τους, η βαθμιαία ανάταση του Τζακ (Πέτρου), η δική του πράξη ανταπόδοσης και ενσυναίσθησης και η επανατοποθέτηση του αγαπημένου αντικειμένου σε μια σπουδαία θέση, συνθέτουν ένα δυνατό κράμα συναισθημάτων που προσφέρονται για φιλοσοφικό στοχασμό και διαλογική αναζήτηση απαντήσεων. Η συγγραφέας ραγίζει καρδιές με την εγγραφή αυτής της αληθινής ιστορίας και η αλήθεια είναι ότι δεν το εκβιάζει, αφού οι παράμετροι της ιστορίας είναι από μόνες τους αρκετές για να δεσμεύσουν εντός τους.

    Η εικονογράφηση, σε πολύ ρεαλιστικές γραμμές, αποτυπώνει απολύτως φωτογραφικά τον πραγματικό Τζακ και τον αρκούδο του, δίχως κάποιο εικαστικό χρόνο. Αν η πρόθεση της δημιουργού ήταν ένας animation ρεαλίσμός, σίγουρα έφτασε στον προορισμό της.

    Εξαιρετική ιδέα το σημείωμα του Τζακ στο εσώφυλλο και υπέροχο το τέλος.

    Θα προτιμούσα (σε όλα τα βιβλία) να μην μεταφράζεται το πρωτότυπο όνομα αν δεν υπάρχει προφανής λόγος.

    Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μια ιστορία σε σχήμα αρκούδου
    Τίτλος πρωτοτύπου: Bear shaped
    Συγγραφέας: Dawn Coulter- Cruttenden
    Εικονογράφηση: Dawn Coulter- Cruttenden
    Απόδοση: Αντώνης Λαμπρινός, Ειρήνη Γρηγοράκη
    Υπεύθυνη έκδοσης: Ασπασία Μπουλαμάτση
    Εκδόσεις: Βιβλιοσκόπιο, Φεβρουάριος 2020
    Επιμέλεια: Αμαλία Ζουμπουλάκη
    Σελιδοποίηση: Σοφία Ζώρα
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23 Χ 27
    ISBN: 978-618-84-4636-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular