More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜια τρύπα στο νερό, του Σάκη Σερέφα (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    Μια τρύπα στο νερό, του Σάκη Σερέφα (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    mia_trypa_sto_nero_cover

    “Βοήθεια! Είμαι τρύπιος μέσα σ’ έναν τρύπιο κόσμο!” μπορεί να φώναζε όλο τρόμο κάποιο άλλο παιδί στη θέση του Γιάννη, παρατηρώντας στον καθρέφτη τα ρουθούνια του, τα αφτιά του, τα μάτια και το στόμα του. Α! Ναι και την τρύπα στο μανίκι της πιτζάμας του. Όμως ο Γιάννης δεν είναι τέτοιο παιδί. “Θέλω να τις δω όλες!” σκέφτηκε εννοώντας τις τρύπες που υπάρχουν γύρω του.  όπως μπορείτε να μαντέψετε δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ κι αμέσως ανακάλυψε κουμπότρυπες, κλειδαρότρυπες, χωμάτινες τρύπες και τρύπες μελωδικές σε μουσικά όργανα. Μέχρι και τρύπες στον ουρανό ανακάλυψε και μαγεύτηκε. Συγκλονιστική όμως, ήταν η στιγμή κατά την οποία εντελώς τυχαία, στο δρόμο για το σχολείο, έγινε μάρτυρας μιας σπουδαίας ανακάλυψης. Μια κυρία συζητώντας με τις φίλες της για έναν δύσκολο λεκέ σε ένα από τα ρούχα της, ξεστόμισε την απίθανη φράση: “Έκανα μια τρύπα στο νερό!” Τρύπα στο νερό; O Γιάννης δεν είχε δει ποτέ μια τέτοια τρύπα και σίγουρα ήταν η πιο παράξενη τρύπα που μπορούσε να σκεφτεί. Ακόμα και η δασκάλα τη συγκεκριμένη μέρα συνεχώς σε τρύπες αναφερόταν, φαλαινών, ηφαιστείων και δέρματος… πόρων δηλαδή.

    Το μυαλό του Γιάννη όμως, ήταν καρφωμένο στην τρύπα στο νερό. Βάλθηκε ανεπιτυχώς βεβαίως, να ανοίξει τρύπα με το δάχτυλο στο ποτήρι με το νερό. Έπειτα προσφέρθηκε να πλύνει τα πιάτα έχοντας κατά νου να βυθίσει κάθε αιχμηρό αντικείμενο, πιρούνι, μαχαίρι, τιρμπουσόν, το μπούτι από το κοτόπουλο, στο νερό. Οι προσπάθειές του απέτυχαν παταγωδώς, αλλά ο Γιάννης δεν το έβαλε κάτω. Ζήτησε από τους γονείς του να κάνει μπάνιο μόνος του. Γέμισε τη μπανιέρα με νερό κι αφού λούστηκε, δοκίμασε να ανοίξει τρύπες στο νερό με τα εργαλεία του πατέρα του. Κατσαβίδια και τρυπάνια επιστρατεύτηκαν για αυτό το σκοπό, χωρίς δυστυχώς να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα… Ώσπου ο Γιάννης τράβηξε με δύναμη την τάπα!

    Μια τρυφερή κι έξυπνη ιστορία που θα κάνει πολλούς γονείς να χαμογελάσουν. Η περιέργεια και η διάθεση για εξερεύνηση και πειραματισμό που χαρακτηρίζει τα παιδιά δεν είναι σίγουρα δημιούργημα της φαντασίας του συγγραφέα, αλλά πραγματικότητα. Ο τρόπος όμως που προσεγγίζει το θέμα ο Σάκης Σερέφας, γοητευτικά απλά, αλλά όχι απλοϊκά και με το γνωστό χιούμορ και τα παιχνίδια με το λόγο, δημιουργεί μια ελκυστική ιστορία ακόμα και για ενήλικες αναγνώστες. Εξαιρετική η στάση και η αντιμετώπιση των γονιών του Γιάννη από την οπτική του συγγραφέα. Διακριτικά παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, επιλέγουν να αφήσουν στο παιδί χώρο να πειραματιστεί και να ανακαλύψει τον κόσμο με τις δικές του δυνάμεις. Μόνο στο τέλος της ιστορίας, όταν ο πιτσιρίκος νιώθει απογοητευμένος, η μητέρα είναι εκεί έτοιμη να εξηγήσει, να καθησυχάσει και να ενδυναμώσει το παιδί. Η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου είναι ευφάνταστη και πολύχρωμη. Πανέμορφη η εικόνα της τρύπιας ταπετσαρίας του ουρανού, και μαγευτικές οι μυρμηγκότρυπες!

    Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο Πηνελόπη Μαξίμου για το 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
    Αφού διαβάσετε το βιβλίο, ασφαλώς θα ανακαλύψετε γύρω σας πολλές τρύπες που περνούσαν ως τώρα απαρατήρητες. Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που σχεδίασαν οι Ι. Μπαμπέτα, Χ. Κουράκη, Τ. Νάζου, Ε.Γαρμπή στο πλαίσο Σεμιναρίου Φιλαναγνωσίας του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, στις 13 Δεκεμβρίου 2012.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μια τρύπα στο νερό
    Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Ιανουάριος 2012
    Διόρθωση τυπογραφικών δοκιμίων: Ντόρα Τσακνάκη
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-501-658-6
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular