More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΈνας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου, του Σάκη Σερέφα (εικ.: Γιάννης Στύλος)

    Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου, του Σάκη Σερέφα (εικ.: Γιάννης Στύλος)

     

    Ο Σαύρος τριγυρνά στην Θεσσαλονίκη μαζί με το Γιάννη. Ο Γιάννης για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ένα κανονικό παιδί. Ο Σαύρος από την άλλη δεν είναι ένας Σταύρος που έχασε το -τ-. Είναι ένα νεογέννητο δεινοσαυράκι. Γεννήθηκε στον Χορτιάτη, κατέβηκε στη Θεσσαλονίκη κι εκεί συνάντησε τον Γιάννη. Ο Σαύρος μπορεί να μην ήθελε μπελάδες στο κεφάλι του, αλλά τον Γιάννη τον ήθελε ! Μαζί ξεκίνησαν μια μεγάλη βόλτα με επτά “στάσεις”. Το “Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου”Ένα βιβλίο γνώσεων πολύ διαφορετικό από πολλά άλλα που έχουμε διαβάσει. Ο Σάκης Σερέφας μας ξεναγεί στην πόλη του, μας μυεί στην καθημερινότητά της, με έναν εντελώς εναλλακτικό τρόπο. Γνώσεις, εμπειρίες, χιούμορ, παρατηρητικότητα συνδυάζονται περίφημα. Κι ενώ δίνονται ακριβείς πληροφορίες, το ύφος, η γλώσσα και η προσέγγιση χαρακτηρίζονται από μια παιδική αλλά όχι παιδιάστικη οπτική.Οι γνώσεις δίνονται με φειδώ, σε μια περιεκτική παράγραφο με τον τίτλο “εδώ υπάρχει λίγη γνώση” . Οι εναλλαγές στις γραμματοσειρές εξάλλου, βοηθούν στον διαχωρισμό του αμιγώς γνωστικού κειμένου, που βασίζεται σε βιβλιογραφία που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου και στο λογοτεχνικό κείμενο. Το τελευταίο παραθέτει άλλοτε μέσω του παντογνώστη αφηγητή κι άλλοτε μέσω των δύο περιηγητών, τις εμπειρίες, την καθημερινότητα, τη μυθοπλασία και το χιούμορ.

    Τα κλισέ και τα στερεότυπα αποφεύγονται. “Στάση” στο Λευκό Πύργο δεν υπάρχει μέσα στο βιβλίο. Αντιθέτως ο αναγνώστης θα βρει στις σελίδες του βιβλίου την Καμάρα, τη Ροτόντα, το σιδερένιο γλυπτό του Ζογγολόπουλου, ακόμα και η πλατεία Ναυαρίνου, όπως όμως μπορεί κανείς να τη δει σκαρφαλωμένος πάνω σε ένα πλατάνι! Γιατί μη μου πείτε, όλοι έχουμε την επιθυμία να θαυμάζουμε τις πόλεις από ψηλά. Η εικονογράφηση του Γιάννη Στύλου, βασισμένη σε ιδέες του συγγραφέα, ενισχύει το ύφος του κειμένου. Τρίχρωμα, καρτουνίστικα σκίτσα δημιουργούν ένα βιβλίο ελκυστικό και “παιχνιδιάρικο” που δεν ξεχνά ότι έχει φτιαχτεί για να κερδίσει το ενδιαφέρον του παιδιού-αναγνώστη. Η τελευταία βέβαια “στάση” στο μπαλκκόνι του ρεστοράν “Όλυμπος-Νάουσα” “κλείνει το μάτι” στους ενήλικες αναγνώστες, ανοίγοντας έναν διάλογο ανάμεσα στις γενιές.

    Μας άρεσε πολύ η αρχή του βιβλίου, με το απόλυτο σκοτάδι και τη γέννηση του δεινοσαύρου και φυσικά η παρέλαση με τους διάφορους τύπους περαστικών!
    Αν δεν το έχετε διαβάσει ήδη, αναζητήστε αυτό το βιβλίο. Αφενός θα σας κερδίσει με την τρυφερότητα που προσεγγίζεται μια πολυαγαπημένη πόλη, αφετέρου θα δημιουργήσει στα παιδιά πολλές ιδέες για να δουν με μια άλλη ματιά τη δική τους πόλη. Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βιβλίο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων (2009).

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου
    Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας
    Εικονογράφηση: Γιάννης Στύλος
    Εκδόσεις: Πατάκη
    ISBN: 978-960-163-866-9

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular