More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΜυθιστόρημα με κλειδί, του Χρήστου Μαρκογιαννάκη

    Μυθιστόρημα με κλειδί, του Χρήστου Μαρκογιαννάκη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 17+ – Αστυνομική Λογοτεχνία

    «Μυθιστόρημα με κλειδί» ή αλλιώς «Roman a clef», ονομάζεται το μυθιστόρημα που παραπέμπει ευθέως σε πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα, καλυμμένα από ένα πέπλο μυθοπλασίας.

    … Το κορίτσι έμεινε βουβό για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα κι έπειτα, παίρνοντας μια βαθιά ανάσα απ’ το στόμα, με φωνή που μόλις κι ακούστηκε πάνω από τη δυνατή μουσική, απάντησε: «Μια γυναίκα. Στην αποθήκη. Μες στα αίματα».

    Η «Νήσος», το ειδυλλιακό ψαρονήσι που βρίσκεται κάπου στο Αιγαίο πέλαγος κοντά στα παράλια της Τουρκίας, αντανακλώντας όλη την ομορφιά αλλά και την αγριότητα του ελληνικού τοπίου, έχει γίνει καλοκαιρινός προορισμός του διεθνούς τζετ σετ. Μικρά λευκά πετρόχτιστα ξωκλήσια, μεγαλοπρεπή αρχοντικά, φτωχικά χαμόσπιτα, δύσβατες  παραλίες με κρυστάλλινα νερά και ένα συνονθύλευμα πολιτισμών, θρησκειών και ανθρώπων χωρισμένων σε δύο διαφορετικές κάστες – σε αυτούς που ανήκουν στη “βιεννέζικη αυλή” και σε αυτούς που δεν ανήκουν- προσδίδουν μια ξεχωριστή αύρα σ’ αυτή την όμορφη γωνιά του Αιγαίου.

    «Η Νήσος, ξέρετε έχει πολύ ιδιαίτερη ενέργεια. Λένε ότι είτε τη λατρεύεις είτε τη μισείς. Αλλά δεν επιλέγεις εσύ, η Νήσος επιλέγει».

    Εκεί, ο αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Αττικής- Χριστόφορος Μάρκου, περνά τις διακοπές που του έχουν επιβληθεί από τον Διοικητή του Διευθυντή του Τμήματος, καθώς μετά από αρκετές υποθέσεις που είχε φέρει εις πέρας, με σκληρή δουλειά, κούραση σωματική και ψυχολογική, είχε «στεγνώνει» το μυαλό και η ψυχή του. Οι διακοπές του όμως γρήγορα θα μετατραπούν σε έναν αγώνα δρόμου καθώς ή ανακάλυψη του πτώματος της Αγγλίδας δημοσιογράφου Λούσι Ντέιβις στην αποθήκη του σπιτιού της Μαριαμά Μιλάντι κατά τη διάρκεια ενός πάρτι που παραθέτει η οικοδέσποινα για τους εκλεκτούς της φίλους, θα τον αναγκάσει να ενεργήσει άμεσα ώστε να επιλύσει την υπόθεση και να βρει τον ένοχο.

    Ο αέρας χτυπούσε αλύπητα την ακτογραμμή του νησιού ήδη απ’ τις πρώτες πρωινές ώρες. Το νησί ήταν αποκομμένο. Καμία βοήθεια δεν μπορούσε να έρθει αλλά και κανείς δεν μπορούσε να φύγει από το νησί. Ο Μάρκου με τη διορατική ματιά του ντετέκτιβ που δε γνωρίζει ούτε νοιάζεται για κανέναν, και για τον οποίο όλοι είναι ξένοι και δυνάμει ύποπτοι εξίσου, ως άλλος Ηρακλής Πουαρό, μέσα από μυστικά, ψέματα, αλήθειες και τα κουτσομπολιά του «κλειστού κύκλου της Νήσου» καθώς και σε ένα μυθιστόρημα με κλειδί που έγραφε το θύμα, θα ψάξει να βρει τον δράστη, την αιτία αλλά και τον τρόπο που έγινε το έγκλημα.

    «Πριν αφεθεί να παρασυρθεί από το ρεύμα της νέας ιδέας, ξεκίνησε το δεύτερο κεφάλαιο. Κάτι του έλεγε πως όσο διάβαζε, όσο βουτούσε στα άδυτα αυτού του roman a clef, τόσο τα ρεύματα θα πολλαπλασιάζονταν και θα μετατρέπονταν σε ποτάμια, καταλήγοντας στην ίδια θάλασσα. Τη θάλασσα που, φουσκωμένη και θολή, περικύκλωνε τη Νήσο…»

    Κι ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη ή υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς τα μυστικά και τα φαντάσματα του παρελθόντος θα θεριέψουν και θα παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους αναζητώντας τη δικαίωση.

    «Άλλο η παραδοχή της αλήθειας, άλλο τα κουτσομπολιά που μιλάνε για μισή αλήθεια».

    Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, με φόντο τον ελληνικό ορίζοντα και τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου στήνει ένα κλασικό whodunit μυθιστόρημα, που μοιάζει να είναι βγαλμένο απ’ τη χρυσή εποχή της αστυνομικής λογοτεχνίας. Φανερά επηρεασμένος από τα έργα τις Αγκάθα Κρίστι αλλά και την μη μυθοπλαστική λογοτεχνία του Τρούμαν Καπότε, ο συγγραφέας παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα με κλειδί, βασισμένο στα γεγονότα και στις πραγματικές ζωές των ηρώων του. Αν και ο ίδιος ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης μας διαβεβαιώνει πως πρόκειται για ένα έργο μυθοπλασίας, γυρίζοντας κάθε σελίδα- διαβάζοντας κάθε λέξη, σε κάνει να αναρωτιέσαι προσπαθώντας να αναγνωρίσεις φίλους και γνωστούς, ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Μήπως τελικά η μυθοπλασία είναι απλά μια διαφορετική όψη της πραγματικότητας;

    Με λιτή γραφή, με πολυπρόσωπη πλοκή, με καλά σκιαγραφημένους χαρακτήρες, με τον βασικό του ήρωα- τον αστυνόμο Μάρκου- να μοιάζει να ξεπηδά από άλλες εποχές, με ροή μου δεν σε παρασύρει από τις πρώτες σελίδες, ο συγγραφέας δημιουργεί μια κινηματογραφική αίσθηση που σε κρατά δέσμιο κάτω από τη γοητεία της σταδιακής αποκάλυψής άλλοτε σημαντικών και άλλοτε ασήμαντων στοιχείων που οδηγούν σε αδιέξοδα και απογοητεύσεις, χωρίς πολλές ανατροπές αλλά με συνεχείς αμφισβητήσεις όπου θύτες και θύματα μπλέκονται σε ένα αέναο κυνηγητό, ο συγγραφέας έχοντας καλή γνώση του τρόπου, της παρουσίασης αλλά και των μεθόδων ενός εγκλήματος, όντας ο ίδιος νομικός και εγκληματολόγος, συνθέτει -στοχεύοντας στην περιέργεια της ανθρώπινης φύσης απέναντι στο θάνατο- μια ενδιαφέρουσα  ιστορία……με κλειδί.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    Με μια ματιά

    • Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, με φόντο τον ελληνικό ορίζοντα και τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου στήνει ένα κλασικό whodunit μυθιστόρημα, που μοιάζει να είναι βγαλμένο απ’ τη χρυσή εποχή της αστυνομικής λογοτεχνίας. Φανερά επηρεασμένος από τα έργα τις Αγκάθα Κρίστι αλλά και την μη μυθοπλαστική λογοτεχνία του Τρούμαν Καπότε, ο συγγραφέας παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα με κλειδί, βασισμένο στα γεγονότα και στις πραγματικές ζωές των ηρώων του. Αν και ο ίδιος ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης μας διαβεβαιώνει πως πρόκειται για ένα έργο μυθοπλασίας, γυρίζοντας κάθε σελίδα- διαβάζοντας κάθε λέξη, σε κάνει να αναρωτιέσαι προσπαθώντας να αναγνωρίσεις φίλους και γνωστούς, ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Μήπως τελικά η μυθοπλασία είναι απλά μια διαφορετική όψη της πραγματικότητας;

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Maria Callas sings “Casta Diva” (Bellini: Norma, Act 1)

    Callas Went Away (Ferdinand’s Azhor Vocal Mix) – Enigma

    Death on the Nile – Love theme by Nino Rota – Piano solo

    Homage to Truman Capote

    Way on clouds- Γιώργος Βαρσαμάκης

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μυθιστόρημα με κλειδί
    Συγγραφέας: Χρήστος Μαρκογιαννάκης
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Camille De Lorean
    Εκδόσεις: Μίνωας, Μάιος 2021
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αρετή Μπουκάλα
    Σελίδες: 372
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-02-1724-7

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular