More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΝα σε κάνω μια αγκαλιά; της Φρόσως Φωτεινάκη (εικ.: Φωτεινή Τίκκου)

    Να σε κάνω μια αγκαλιά; της Φρόσως Φωτεινάκη (εικ.: Φωτεινή Τίκκου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον Κόσμο, μπορούμε όμως να τον αγκαλιάσουμε, αγκαλιάζοντας ένα από τα πλάσματά του.
    Martin Buber

    Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Φρόσω Φωτεινάκη γράφει μια ιστορία για ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα αυτοπροσδιορισμού και οριοθέτησης της εποχής μας. Όρια και συναίνεση.

    Περί τίνος πρόκειται

    Το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο δεν είναι το παγωτό. Είναι η αγκαλιά. Και για αυτό θα μας μιλήσει η Αντιγόνη. Για τις πολλές διαφορετικές αγκαλιές.

    Η μαμά κι ο μπαμπάς της κάνουν τις καλύτερες αγκαλιές, τόσο σφιχτές που μπορεί να κάνει μπαμ. Ο παππούς κι η γιαγιά πιο τρυφερά με τα απαλά τους χέρια. Οι θείοι και η νονά την κυνηγούν για μια αγκαλίτσα. Οι φίλοι των γονιών για μερικά φιλάκια. Τα ξαδέρφια πέφτουν πάνω της με φόρα και οι γνωστοί από το χωριό.. άλλο βάσανο κι αυτό! Κι είναι κι ο Σωτήρης, ο μόνος φίλος της απ’ το χωριό, που πάντα τη ρωτάει αν μπορεί να την κάνει μια αγκαλιά. Αισθάνεται υπέροχα μαζί του. Αλλά δεν πρέπει οι άνθρωποι να μας αγκαλιάζουν χωρίς να μας ρωτάνε. Δεν θέλει να δίνει αγκαλιές και φιλιά παντού, κατά παραίνεση των γονιών της. Θέλει να διαλέγει ποιες θέλει εκείνη. Ποιες είναι ασφαλείς; Εκείνες που την κάνουν να χαμογελά και να μην αγχώνεται, να μην πονά και να μην πιέζεται. Η Αντιγόνη ξέρει καλά τι θέλει, ξέρει πώς να βάζει τα όριά της και θα σας τα δείξει όλα για να ξέρετε κι εσείς τα πάντα…

    Εστιάζοντας

    Η Φρόσω Φωτεινάκη διαχειρίζεται με ένα ιδιαιτέρως δυναμικό και ξεκάθαρο κείμενο ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών του 21ου αιώνα. Τα όρια, ο αυτοπροσδιορισμός του σώματος το οποίο πρέπει να μάθουμε σε κάθε παιδί ότι του ανήκει και μπορεί να το ορίζει όπως το ίδιο κρίνει, τα χάδια, τα φιλιά και οι αγκαλιές που δεν είναι όλες ίδιες και εξίσου ασφαλής ή έμπλεες χαράς, είναι σύγχρονες, σπουδαίες δεξιότητες οι οποίες πρέπει να μεταδίδονται στα παιδιά από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

    Η συγγραφέας, επιλέγει ένα κορίτσι, καθώς είναι πιο συχνά θύματα αθέλητων αγκαλιών, χαδιών ή και παρενοχλήσεων και κινείται με ευαισθησία και πολλή προσοχή σε ένα θέμα που πάντα θα έχει κενά ή προβλήματα όπως κι αν το διαπραγματευτείς Γονείς, παππούδες κτλ δεν έχουν παρενοχλήσει ουκ ολίγες φορές; Αλλά αν ενοχοποιήσεις όλο το περιβάλλον του παιδιού και δεν αφήσεις κανένα σταθερό σημείο αναφοράς, κανέναν άξονα στον οποίο θα αισθανθεί ότι εκκινεί, τότε δεν μπορούμε να πιάσουμε κανένα θέμα. Έτσι, ορθά επιλέγει η συγγραφέας να κρατήσει τη σταθερά του κοντινού περιβάλλοντος και να αρχίσει να χτυπάει μικρά ή μεγαλύτερα κουδουνάκια σε διάφορες άλλες περιπτώσεις που τις επισημαίνει κάπως πιο γενικά, δίχως να τις συγκεκριμενοποιεί αναίτια.

    Μέσα από τη ρητορική, την αφήγηση της Αντιγόνης, ο μικρός αναγνώστης αλλά και οι ενήλικες φροντιστές του (γονείς κ.α.), αναπτύσσουν λεκτικά αντισώματα, εξοπλίζονται με ένα σοβαρό οπλοστάσιο λέξεων, φράσεων, οι οποίες δημιουργούν το πλαίσιο προστασίας του παιδιού.

    Το βιβλίο δεν αποτελεί ένα τυπικό παραμύθι/ιστορία, αλλά μια διαφορετικής δομής ιστορία ανάπτυξης δεξιοτήτων, αυτοβελτίωσης, διαχείρισης του εαυτού και αυτοπροσδιορισμού του. Ανοίγει δρόμους για δραστηριότητες, δραματοποιήσεις και συζητήσεις και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ένα πολύτιμο εργαλείο.

    Κατεβάστε το εκπαιδευτικό υλικό του βιβλίου εδώ.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Να σε κάνω μια αγκαλιά;
    Συγγραφέας: Φρόσω Φωτεινάκη
    Εικονογράφος: Φωτεινή Τίκκου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Οκτώβριος 2022
    Επιμέλεια: Αναστασία Αθηναίου
    Προσαρμογή εξωφύλ.: Μαίη Σταθοπούλου
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος:
    24,5 Χ 28,5
    ISBN: 978-618-220-010-0

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular