More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΚαληνύχτα, φεγγάρι, της Μάργκαρετ Γουάιζ Μπράουν (εικ.: Κλέμεντ Χερντ)

    Καληνύχτα, φεγγάρι, της Μάργκαρετ Γουάιζ Μπράουν (εικ.: Κλέμεντ Χερντ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 1+ (target 2-4) – Picture book

    Καλημέρα, καληνύχτα, αυτή είναι η ζωή.
    Σενέκας

    Ένα άγνωστο ιδιοφυές βιβλίο καληνύχτας, γεμάτο απλότητα και απουσία οποιασδήποτε έντασης ή συναισθηματικού χρωματισμού.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ένα μεγάλο πράσινο δωμάτιο. Είναι ένα τηλέφωνο. Είναι ένα κόκκινο μπαλόνι. Είναι ένα ροζ ριχτάρι. Είναι μια ζωγραφιά αγελάδας που πηδά ως το φεγγάρι. Είναι κι άλλα πολλά εκεί. Γάτες. Γάντια. Ένα ποντίκι. Κι η γιαγιά που ψιθυρίζει “ησυχία, παρακαλώ”. Καληνύχτα. Σε όλους. Και σε όλα. Στη σειρά…

    Εστιάζοντας

    Το βιβλίο εκδόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1947. Πρόκειται δηλαδή για βιβλίο 75 ετών, που γράφτηκε 2 μόλις χρόνια μετά το τέλος του μεγάλου πολέμου. Η Μπράουν και ο Χερντ έβγαλαν μια τριλογία με τίτλο Over the moon, η οποία αποτελούνταν από τα βιβλία The Runaway Bunny, Goodnight Moon και My World και εκδόθηκαν μαζί ως συλλογή. Το Καληνύχτα Φεγγάρι είναι το μεσαίο αυτής της τριλογίας και θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο επιτυχημένα και αγαπητά βιβλία καληνύχτας όλων των εποχών∙ από αρκετούς μάλιστα ως το πιο επιτυχημένο και αγαπημένο.

    Η δημοφιλία του βιβλίου αυξήθηκε καθώς περνούσαν οι δεκαετίες. Από το αρχικό μούδιασμα των μέτριων πωλήσεων και της χαμηλής αποδοχής αλλά και τις μέτριες κριτικές (“υπερβολικά συναισθηματικό” το χαρακτήρισε η γνωστή βιβλιοθηκάριος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, Anne Carroll Moore). Τη δεκαετία του 70′ έφτασε τις 20 χιλιάδες πωλήσεις τον χρόνο, ενώ μέχρι το 1990 οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια αντίτυπα. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το βιβλίο πουλά κοντά στο ένα εκατομμύριο αντίτυπα τον χρόνο, με πάνω πλέον από 50 εκατομμύρια πωλήσεις.

    Πού όμως οφείλεται η εμπορική επιτυχία και δημοφιλία αυτού του βιβλίου, ενός βιβλίου που ουσιαστικά δεν έχει ούτε πλοκή ούτε κάποια συγκεκριμένη ιστορία που αφηγείται; Η συγγραφέας, έχει ειπωθεί ότι το εμπνεύστηκε από δικές της αναμνήσεις κατά τη νηπιακή της ηλικία, όταν μαζί με την αδερφή της καληνύχτιζαν ένα-ένα τα αντικείμενα γύρω τους. Η δική μου σκέψη, επηρεασμένη από την παιδαγωγική μου γνώση και λιγότερο από τη γονεϊκή μου εμπειρία, με οδηγεί σε κάποιες υποθέσεις. Το βιβλίο της Μπράουν, κατά τη γνώμη μου, είναι ιδιοφυές. Ναι! Ένα βιβλίο χωρίς ουσιαστικά ιστορία και πλοκή είναι ιδιοφυές, ειδικά αν το δεις ως βιβλίο καληνύχτας, ως βιβλίο δηλαδή που διαβάζεται πριν από τον βραδινό ύπνο. Η απουσία έντασης και γεγονότων, η απουσία πλοκής που προκαλεί σκέψεις, αφήνει τον παιδικό νου να ξεκουραστεί, να αποσυμφορηθεί από οποιαδήποτε σύναψη συλλογισμών, να αφεθεί στην απλότητα των εικόνων, των αντικειμένων και των μορφών που απεικονίζονται, τα οποία, αφού παρατίθενται και τίθενται υπόψιν του παιδιού-αναγνώστη, ακολούθως καληνυχτίζονται ένα προς ένα, εγκαταλείποντας, βαδίζοντας βήμα βήμα, νανουριστικά προς τον ύπνο. Δουλεύει έτσι, ουσιαστικά, ως ένα έντυπο νανούρισμα που δημιουργεί ατμόσφαιρα ηρεμίας και ασφάλειας πριν τον ύπνο, μια ομοιοκατάληκτη ιεροτελεστία καληνύχτας ενός μικρού κουνελιού (που έχει μερικώς ανθρώπινα χαρακτηριστικά).

    Η εναλλαγή έγχρωμων και ασπρόμαυρων εικόνων (πιθανότατα λόγω εξοικονόμησης του υψηλού κόστους των μελανιών εκτύπωσης εκείνη την εποχή, 1947), η ένταση των χρωμάτων και των αντικειμένων που τα διαδέχονται άχρωμες, στα όρια του ηρεμιστικού, εικόνες, δημιουργούν έναν θαυμαστό συναισθηματικό αποχρωματισμό και μια απίστευτη χαλάρωση μέχρι που ο εγκέφαλος ουσιαστικά αφήνεται, έχοντας καληνυχτίσει τους πάντες, με ένα αίσθημα ικανοποίησης, ηρεμίας και εμπιστοσύνης στη νύχτα και το σκοτάδι του δωματίου. Η εικονογράφηση του Hurd θα έλεγα ότι έχει στοιχεία ιδιοφυίας και αξίζει να την παρατηρήσετε μαζί με το παιδί. Για παράδειγμα, σε κάθε έγχρωμο δισέλιδο του δωματίου, θα δείτε δύο ρολόγια που προχωράνε κάθε φορά κατά δέκα λεπτά, ξεκινώντας από τις 7:00 μ.μ. και τελειώνοντας στις 8:10 μ.μ., οδηγώντας μας μέχρι την εμφάνιση του ολόγιομου φεγγαριού στο παράθυρο του μικρού κουνελιού.

    Η ομοιοκατάληκτη απόδοση στα ελληνικά ανήκει στον Αντώνη Παπαθεοδούλου.

    Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Συνοδεύστε με απολύτως ήρεμη φωνή, δίχως να ακούγεται κάποια ένταση ή άγχος στην αναπνοή σας, με χαμηλό φωτισμό στα όρια του να επιτρέπει την ανάγνωση και όραση. Μην αρνηθείτε επαναλήψεις στην ανάγνωση. Αγκαλιά-σωματική επαφή ευπρόσδεκτη και ζητούμενο κατά την ανάγνωση.

    Για αναγνώστες από 1,5-2 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Διακρίσεις

    Τα 50+ εκατομμύρια πωλήσεις είναι μια διάκριση που δεν μπορείς να αγνοήσεις.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Καληνύχτα, φεγγάρι
    Σειρά: Goodnight Moon
    Συγγραφέας: Margaret Wise Brown
    Εικονογράφος: Clement Hurd
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Οκτώβριος 2022
    Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Διορθώσεις: Αγγελική Παπαγεωργίου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 24,5 Χ 22,5
    ISBN: 978-960-484-806-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular