More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΝυχτερινός ουρανός, της Ρόλα Σο (εικ.: Λάρα Χόουθορν)

    Νυχτερινός ουρανός, της Ρόλα Σο (εικ.: Λάρα Χόουθορν)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Οι ιδέες είναι για τα αντικείμενα ό,τι οι αστερισμοί για τα άστρα.
    Γουόλτερ Μπέντζαμιν

    Η αξία να κοιτάς τον ουρανό παρατηρώντας όσα φαίνονται αλλά και όσα υποθέτεις ότι βλέπεις, χάνεται σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες. Και μαζί τους χάνεται πολλή ομορφιά, επιστήμη, δεξιότητα παρατήρησης. Και χιλιάδες ιστορίες που κρύβονται εκεί πίσω.

    Ο Νυχτερινός Ουρανός της Ρόλα Σο και της Λάρα Χόουθορν είναι από τα βιβλία που σου υπενθυμίζουν την ομορφιά που υπάρχει εκεί πάνω.

    Περί τίνος πρόκειται

    Δεκάδες εκατοντάδες χρόνια οι άνθρωποι κοιτούσαν, παρατηρούσαν, καθόρισαν πράξεις και δραστηριότητες από τα σημάδια του ουρανού. Έφτιαξαν ιστορίες και δοξασίες για αστέρια και αστερισμούς, όπως οι φυλές Βέντα και Σόθο της νότιας Αφρικής που φαντάζονται ότι τα λαμπερά άστρα του Σταυρού του Νότου είναι δύο καμηλοπαρδάλεις που διασταυρώνονται στον ουρανό.

    Οι άνθρωποι δεν είχαν ρολόγια και ημερολόγια, δεν είχαν καν την κατάτμηση των εποχών όπως την έχουν σήμερα. Παρατηρούσα την αλλαγή θέσεων των αστερισμών για να ξέρουν πότε να σπείρουν. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν στη Νουτ, για την οποία πίστευαν ότι το σώμα της δημιουργεί τον ουρανό και καταπίνει κάθε νύχτα τον Ήλιο. Ο μαθηματικός και αστρονόμος από τα μέρη μας, ο Πτολεμαίος, κατέγραψε πάνω από τους μισούς αστερισμούς που γνωρίζουμε σήμερα. Οι Κινέζοι πίστευαν ότι στον ουρανό συμβαίνουν αντικατοπτρισμοί όσων γίνονται στη Γη και τον παρατηρούσαν παθιασμένα. Κι ακόμα, Γαλιλαίος, Κοπέρνικος, Νεύτων, ναυσιπλοϊα και πυξίδες, γεωγραφικό μήκος και πλάτος, τηλεσκόπια, νότιο Σέλας, ταξίδια στο διάστημα και σημάδια που ακολουθούν τα ζώα.

    Πολλά μικρά μυστικά και γνώσεις απ’ όλο τον κόσμο.

    Εστιάζοντας

    Ένα ενδιαφέρον βιβλίο το οποίο συμπυκνώνει πολλή γνώση και τη μοιράζει μέσα από μικρά κείμενα, τα οποία διατάσσονται έξυπνα και αρμονικά μέσα στην πλουσιότατη και σε ορισμένες σελίδες εντυπωσιακή εικονογράφηση της Λάρα Χόουθορν.

    Η συγγραφέας αναδεικνύει τη σημασία του ουρανού και των αστερισμών ανά τους αιώνες για ανθρώπους και ζώα, την εξέλιξη της γνώσης και της επιστήμης, τις ιστορίες, δοξασίες και μυθολογίες που αναπτύχθηκαν και συνδέθηκαν μαζί τους, ενώ ο αντιλαμβάνεται πολλή από την ομορφιά που “κατοικεί” εκεί πάνω.

    Στο διάβα των αιώνων, από τους αρχαίους Αιγύπτιους που έχτιζαν τις πυραμίδες έως τους πρώτους ναυτικούς της Πολυνησίας που διέσχιζαν τον Ειρηνικό Ωκεανό και τους αστροναύτες που ταξιδεύουν στο διάστημα, ο νυχτερινός ουρανός έχει υπάρξει οδηγός και πηγή έμπνευσης σε όλο τον κόσμο.

    Θα το χαρακτήριζα μια πολύ καλή εισαγωγή στην αστρονομία και τις επιστήμες του ουρανού και των άστρων για παιδιά από 4 ήδη ετών, μέχρι και περίπου τα 6-7 τους. Επομένως, ο Νυχτερινός Ουρανός καλύπτει το ηλικιακό πεδίο που συνήθως μένει κενό για αυτές τις επιστήμες.

    Μην αμελείτε να μάθετε τα παιδιά να κοιτούν τον ουρανό.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Νυχτερινός ουρανός
    Τίτλος πρωτοτύπου: Night sky
    Συγγραφέας: Rola Shaw
    Εικονογράφος: Lara Hawthorne
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Απρίλιος 2022
    Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αναστασία Αθηναίου
    Σελιδοποίηση: Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 24 Χ 28
    ISBN: 978-960-653-617-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular