More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΟικογενειακές υποθέσεις- Διακοπές με τα παιδιά

    Οικογενειακές υποθέσεις- Διακοπές με τα παιδιά

    Το καλοκαίρι έφτασε και πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι είναι καλό να κάνουν ώστε να επιτυχημένες και ευχάριστες οι διακοπές με τα παιδιά τους. Εμείς απευθυνθήκαμε στον ψυχολόγο Γιάννη Κυργιόπουλο ο οποίος μας έδωσε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

    Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να λαμβάνουν υπόψη τους την ηλικία, την προσωπικότητα καθώς και τα ενδιαφέροντα των παιδιών τους. Θα ήταν αρκετά βοηθητικό για τους γονείς να περάσουν ένα μέρος των διακοπών τους με φιλικά ζευγάρια που έχουν παιδιά, ώστε τα παιδιά να έχουν κοινό χρόνο και κοινές δράσεις. Ακόμη όμως και αν είστε μόνοι σας επιδιώξτε και ενθαρρύνετε την επαφή των παιδιών σας με άλλα συνομήλικα παιδιά που θα συναντήσετε στο μέρος των διακοπών σας.

    Ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι το ότι τα παιδιά είναι πολύ πιεσμένα κατά την διάρκεια του σχολικού έτους (σχολείο, φροντιστήρια, εξωσχολικές δραστηριότητες). Έτσι, είναι σχεδόν απαραίτητο τα παιδιά να παίξουν και να ξεκουραστούν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών. Μιας και το ελεύθερο και ανέμελο παιχνίδι λείπει αισθητά στις μέρες μας, είναι καλό να βρούμε ένα τρόπο να το επαναφέρουμε στην ζωή των παιδιών μας.

    Το ελεύθερο παιχνίδι έχει πολλά θετικά. Το παιχνίδι σε φυσικά περιβάλλοντα βοηθά τα παιδιά στο να αποκτήσουν καλό μυϊκό έλεγχο και συντονισμό των κινήσεων. Επιπλέον, αναπτύσσεται η φαντασία τους, ενισχύεται η κοινωνικότητά τους και αμβλύνονται τυχόν συναισθηματικές δυσκολίες που πιθανόν να αντιμετωπίζουν. Μπορείτε να προτρέψετε τα παιδιά σας να κάνουν κατασκευές με διάφορα υλικά που συλλέγουν από τη φύση ή ζωγραφίζοντας καθετί που τα εντυπωσιάζει.

    Αφήστε το παιδί σας να ασχοληθεί με ό,τι του αρέσει. Οι διακοπές σημαίνουν και για εκείνο ελεύθερες επιλογές. Παρακινήστε το να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια ακόμη και με μεγαλύτερα παιδιά. Θα προσπαθήσει να τα μιμηθεί και αυτό είναι ισχυρό ερέθισμα για την κοινωνική του ανάπτυξη.  Αναθέστε του μικρά καθήκοντα όπως το  να πάει να αγοράσει γάλα ή να θυμηθεί να φέρει εφημερίδα.

    Είναι πολύ σημαντικό για το γονέα να μη ξεχνάει τον εαυτό του και να αφιερώνει χρόνο σε κάτι που αρέσει και σε εκείνον (π.χ. ψάρεμα, διάβασμα, χαλαρή συζήτηση με φίλους). Με αυτό τον τρόπο ο γονέας «γεμίζει τις μπαταρίες του» και είναι πιο διαθέσιμος και πιο ολοκληρωμένος στη σχέση με τα παιδιά του.

    Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε το παιδί να κάνει επαναλήψεις ή να διαβάζει τα μαθήματα της επόμενης τάξης. Το παιδί δεν ξεχνάει όσα έχει μάθει στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς εκτός αν αντιμετωπίζει κάποια μαθησιακή δυσκολία.

    Οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο χρόνος που απλά περνάει στις διακοπές δεν είναι χαμένος χρόνος αλλά ένας τρόπος να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ποια είναι τα ενδιαφέροντα τους, απαλλαγμένα από το βαρύ καθημερινό πρόγραμμα της σχολικής περιόδου.

    «Ένα παιδί αναπτύσσεται καλύτερα όταν, όπως ένα νεαρό φυτό, μένει ανενόχλητο στο έδαφος. Η τεράστια ποικιλία ερεθισμάτων δεν είναι καλή για τα μικρά παιδιά καθώς μπορεί στην ενήλικη ζωή τους να τους προκαλέσει ανικανότητα στο να διαχειριστούν τη γόνιμη μονοτονία» (Μπέρτραντ Ράσελ, 1930).

    Ιωάννης Κυργιόπουλος
    Ψυχολόγος (
    Msc Σχολικής Ψυχολογίας)
    Email: johnkyr76@yahoo.gr
    Τηλ. Επικοινωνίας: 22310-42370

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular