More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα, της Ξανθής Μαντέλα (εικ.: Ντανιέλα...

    Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα, της Ξανθής Μαντέλα (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Μια ιστορία για τα αδέσποτα ζώα και τις προσπάθειες για υιοθεσία από τις φιλοζωικές οργανώσεις. Με αφορμή μια έκθεση φιλοζωικής, θα γνωρίσουμε την ιστορία ενός άσπρου σκύλου που θυμάται όλες τις περιπέτειες που πέρασε αλλάζοντας κάθε λίγο οικογένεια τα τελευταία οκτώ  χρόνια. Το όνομα του άλλαζε και αυτό ανάλογα με τις προτιμήσεις της οικογένειας που τον φιλοξενούσε. Όμως δεν κρατούσε πολύ η υιοθεσία του και αναγκάζονταν ν’ αλλάζει κάθε τόσο σπίτι και συνήθειες. Κάθε φορά ακολουθούσε τη νέα του οικογένεια με την ελπίδα ότι θα έβρισκε το δικό του σπίτι να ανήκει κάπου που να τον αγαπούν και να τον προσέχουν. Και κάθε φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται και εκείνος αλλάζει οικογένεια και όνομα χωρίς να καταφέρει να βρει τη δική του οικογένεια.
    Και φτάνει ν’ αναρωτιέται αν οι άνθρωποι γνωρίζουν τι σημαίνει υιοθεσία, να έχεις ένα κατοικίδιο, να είσαι υπεύθυνος, να το φροντίζεις και να το αγαπάς. Σε αυτό το σημείο η συγγραφέας κάνει την ανατροπή και μας εκφράζει την αντίθετη πλευρά με την υπέροχη εικονογράφηση της Ντανιέλας  Σταματιάδη, βάζοντας τους ανθρώπους σε κλουβιά και τον σκύλο σε θέση να διαλέγει αφεντικό.

    Μια τρυφερή ιστορία που μας δείχνει την άλλη πλευρά της αγάπης για τα ζώα και του αγώνα για ασφάλεια και επιβίωση μέσα σε μια οικογένεια. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί για κάθε αδέσποτο  ένα σπίτι που θα μεγαλώσει μέσα σε ασφαλές περιβάλλον.
    Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα νιώθει απογοήτευση από τους ανθρώπους που τον βάζουν στο σπίτι τους, του δίνουν ένα όνομα και μετά από λίγο τον παρατούν δίχως δεύτερη σκέψη. Επιστρέφει σχεδόν πάντα ή το επιστρέφουν στη φάρμα της φιλοζωικής όπου νιώθει ασφαλής και δεν έχει τίποτα να περιμένει πια. Η φιλοζωική κάνει συχνά εκδηλώσεις για να δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει καλύτερα τα ζώα και να υιοθετούνται με τις καλύτερες προϋποθέσεις.  Η εκδήλωση τελειώνει κι ο άσπρος σκύλος δεν βρήκε ακόμη οικογένεια. Άραγε θα βρει κάποιον να τον υιοθετήσει και να αποκτήσει το δικό του όνομα;

    Ήδη από τον τίτλο η συγγραφέας Ξανθή Μαντέλα αφήνει αναπάντητα ερωτήματα και μας βάζει σε σκέψεις για το χαριτωμένο άσπρο σκύλο με ένα βλέμμα χαμένο. «Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα» έχει να μας διηγηθεί πολλές ιστορίες από ανθρώπους που ενώ τον διάλεξαν πολύ γρήγορα βαρέθηκαν να τον φροντίζουν και τον άφησαν κάπου μακριά μονάχο του.
    Πρωτότυπη ιστορία με πρωταγωνιστή ένα σκύλο να εκφράζει τα συναισθήματα του την απογοήτευση αλλά και τις εμπειρίες της ζωής του για να μας δώσει ένα πολύ καλό μάθημα για την υιοθεσία. Καθημερινά βλέπουμε στο διαδίκτυο αναρτήσεις με ζώα που έχουν εγκαταλείψει και ψάχνουν να βρουν μια οικογένεια. Χαριτωμένες φατσούλες που αναζητούν φροντίδα και αγάπη. Τα μικρά σε ηλικία σκυλάκια έχουν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετηθούν ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τα μεγαλύτερα σε ηλικία όπως ο ήρωας της ιστορίας.

    Μια ιστορία που θα σας προβληματίσει για την υιοθεσία των αδέσποτων αλλά και θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα κάνοντας την ανατροπή στο τέλος από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν μερικές συμβουλές σε περίπτωση που αποφασίσατε να πάρετε ένα δικό σας σκύλο και μην ξεχνάτε ότι το πλασματάκι που θα υιοθετήσετε έχει ανάγκη από την αγάπη και τη φροντίδα σας μέχρι τα βαθιά του γεράματα και θα είναι μέλος της οικογένειας σας και πιστός σύντροφος ζωής.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα
    Συγγραφέας: Ξανθή Μαντέλα
    Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
    Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης
    Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, Φεβρουάριος 2017
    Γλωσσική επιμέλεια: Δημήτρης Καραδήμας
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-618-5151-32-4
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular